11.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSiclitaru si fratii Mihailescu, executati de fisc

Siclitaru si fratii Mihailescu, executati de fisc

Finantele doljene au inceput seria executarilor silite pentru recuperarea datoriilor catre bugetul de stat. Fiscul scoate la sfârsitul acestei luni la licitatie bunurile mai multor restantieri, a caror valoare acopera doar o mica parte din creantele pe care le are de recuperat statul.


In cazul in care gaseste cumparatori interesati sa achizitioneze terenurile si acareturile construite pe ele, dar si utilajele sechestrate, Directia Generala a Finantelor Publice Dolj ar putea obtine aproximativ sase milioane RON, adica 60 de miliarde de lei vechi. Suma pe care o au de recuperat inspectorii fiscului este insa mult mai mare, de aproape 13 milioane RON. Pe lista neagra a executarilor silite au intrat „clienti“ mai vechi printre care SC Sicotex SRL, patronata de controversatul Iulian Siclitaru, Extensiv Com, aflata in proprietatea fratilor Mihailescu, retinuti pentru rambursari ilegale de TVA, sau Comcereal SA Dolj. La acestea se adauga Societatea Nationala de Cai Ferate, Regionala Craiova.


Ce se vinde si la ce pret


Conform Ministerului Finantelor, firma lui Siclitaru este datoare la bugetul consolidat al statului cu aproximativ 25 de miliarde de lei vechi. In cazul sau, fiscul doljean scoate la licitatie un ansamblu de bunuri imobile situate in Podari, compus din mai multe grajduri, cel mai atractiv pentru cumparatori fiind un teren de 60.000 de metri patrati. Toate acestea au un pret de pornire de numai cinci miliarde de lei vechi la care se adauga TVA-ul, reprezentând cam a cincea parte din cât datoreaza firma statului. Directorul Administratiei Finantelor Publice Comunale Craiova, Sorin Cojoaca, a declarat ca nu stie cum au fost evaluate bunurile, deoarece el doar le-a scos la licitatie, de evaluare ocupându-se o firma agreata de Administratia Financiara Craiova. Fratii Mihailescu ar putea ramâne, la rândul lor, fara mai multe polizoare, freze, strunguri, aproape cinci hectare de teren si un lac de peste de câteva zeci de mii de metri patrati, evaluate la un pret de pornire de 35 de miliarde de lei vechi fara TVA. Extensiv Com datoreaza statului 56 de miliarde de lei. Ceferistii din Oltenia s-ar putea trezi fara mai multe vagoane-cisterna si macarale, remorci si tractoare pe care finantele le-au evaluat la opt miliarde de lei vechi plus TVA. Spre exemplu, un vagon de calatori si unul cisterna au fost evaluate la 93 de milioane de lei bucata. Cu alte cuvinte, cu aproape zece miliarde de lei vechi se pot cumpara bunuri pe care se pot obtine mult mai multi bani daca sunt revândute ulterior ca fier vechi. Si SC Comcereal SA sucursala Dolj ar putea ramâne fara bazele de la Smârdan, Poiana Mare, Rojiste, Murgasi, Carpen si Daneti si, implicit fara cei aproape 130.000 de metri patrati de teren, toate evaluate la aproximativ zece miliarde de lei vechi, in conditiile in care societatea datoreaza statului 48 de miliarde de lei. Directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu, a declarat ca firmele executate silit au fost somate inainte sa-si plateasca restantele, dar nu s-au conformat decât in mica masura.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS