20.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRestantierii, fugariti prin instante

Restantierii, fugariti prin instante

Asociatiile de proprietari ar putea scapa de corvoada recuperarii datoriilor, daca vor cesiona creantele craiovenilor rau-platnici catre Regia de Apa si Regia de Termoficare. Cele doua institutii se vor ocupa cu prioritate de incasarea debitelor prin actionarea in judecata a restantierilor.


Autoritatile locale sunt decise sa ia masuri radicale pentru a micsora valoarea restantelor populatiei catre furnizorii de apa si caldura. Dupa ce datoriile catre Regia de Termoficare au depasit pragul critic de 1.000 de miliarde de lei, iar cele catre Regia de Apa au ajuns la 200 de miliarde de lei, primaria vrea sa aplice o strategie noua. Pâna in prezent, oprirea apei calde, apei reci sau a caldurii nu a adus in vistieriile regiilor sumele pe care le asteptau directorii acestora.


Dupa modelul altor orase din tara, municipalitatea vrea sa propuna incheierea unui protocol intre cele doua regii si asociatiile de proprietari, prin care primele sa preia dosarele cu familiile ale caror datorii se apropie de limita de prescriere. In acest fel, furnizorii vor fi cei care ii vor invita pe restantieri sa negocieze un grafic de esalonare, iar in cazul in care nu il respecta, acestia ii vor actiona in judecata si executa silit. Interesati sa vada cât mai repede planul pus in aplicare sunt si directorii celor doua regii, care la sfârsitul anului vor fi penalizati usturator la salarii daca nu recupereaza un anumit procent din restante, asa cum este prevazut in contractul de management.


Numarul restantierilor creste lunar


Masura de cesiune a creantelor asociatiilor catre Regiile de Apa si Termoficare e solutia radicala prin care municipalitatea spera sa ii trezeasca la realitate pe craioveni. Practic, asociatiile vor ceda furnizorilor dreptul de a recupera sumele datorate si de a le incasa. Pâna in prezent, regiile actionau in judecata asociatiile, care la rândul lor ii chemau in instanta pe debitori. Procesul dura insa câteva luni bune, timp in care regiile nu puteau executa silit asociatiile, deoarece acestea nu au patrimoniu.


Viceprimarul Sorin Iordache, care coordoneaza Regia de Termoficare, a precizat ca punerea in practica a ideii va dura ceva timp, deoarece in Craiova sunt foarte multi restantieri.


„Ne trebuie o armata de juristi care sa se ocupe de toate aceste cazuri. Ideea este foarte buna si speram ca in acest fel craiovenii sa vada ca nu e de glumit si sa isi achite singuri datoriile. In fiecare luna ne trezim cu tot mai multi datornici. Din pacate, avem chiar unele asociatii care au restante din anul 2000“, a spus Iordache.


Pe de alta parte, viceprimarul Gheorghe Nedelescu sustine ca si la Regia de Apa planul ar da roade, desi nivelul restantelor nu este la fel de mare ca la Termoficare. „Scopul nu este acela de a-i executa silit pe craiovenii in cauza, ci de a incasa banii pe care ii datoreaza“, a precizat Nedelescu.


Seful Serviciului de Coordonare a Asociatiilor de Proprietari din primarie, Marian Giubelan, crede ca masura le va usura munca administratorilor si presedintilor de asociatii. „In primul rând, un restantier poate fi actionat in judecata daca nu a achitat datoriile pentru o perioada mai mare de trei luni. Ideea de cesiune a creantelor va fi primita pozitiv de catre asociatii din doua motive. In primul rând, acestea nu vor mai fi nevoite sa actioneze in instanta debitorii si sa plateasca executarea silita. Apoi, prin preluarea creantelor, sumele respective vor fi scazute din totalul restantelor asociatiei. Astfel, respectiva asociatie va figura cu o datorie mai mica, nemaifiind nevoie sa ramâna fara utilitati“, a declarat Marian Giubelan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII