13.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria, nasa ONG-urilor

Primaria, nasa ONG-urilor

In timp ce sinistratii din Dolj se vor inghesui câte doi-trei intr-o camaruta „guvernamentala“, in care trebuie sa intre si mobilierul strict necesar, unele organizatii nonguvernamentale se lafaie in spatii oferite cu generozitate de Primaria Craiova.


 Cladirea cu parter si etaj a fostei Policlinici cu plata a Craiovei, din strada Buzesti nr. 25, a fost mai mult timp obiectul disputei dintre revendicatori si Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL). Stingerea litigiului era pândita de mai multe persoane interesate, care daca nu puteau sa cumpere imediat cladirea se gândeau ca o pot macar inchiria in asteptarea unor legi mai bune, in fata carora sa beneficieze de statutul de „utilitate publica“ conferit in baza legii de Guvernul României. Dupa depunerea notificarii la primarie, Dumitru Delas, cel care a revendicat o parte din cladire, a primit in proprietate parterul, etajul ramânând in continuare in administrarea regiei, care l-a tinut neocupat, cu toata criza de locuinte din Craiova, pâna la sfârsitul anului 2005.


Repartitie in pozitie de drepti!


Dupa ce Primaria Craiova a recunoscut dreptul de proprietate al notificatorului Delas pentru o parte din cladirea din strada Buzesti nr. 25, a trebuit sa mearga in instanta cu acesta pentru iesirea din indiviziune si departajare a bunurilor. Accesul la etajul cladirii se putea face doar printr-o scara interioara de la parter. Acest lucru nu convenea nici detinatorului actual al parterului si nici regiei, in seama careia ramasese etajul pentru care in vara anului trecut incepusera diligentele in vederea inchirierii catre Organizatia de Aparare a Drepturilor Omului (OADO), filiala Dolj. In octombrie 2005, organizatia condusa de generalul in rezerva Gheorghe Velicu a incheiat contract de inchiriere cu RAADPFL pentru suprafata de 90 mp, cu o chirie de 7.000 de lei/mp plus TVA si indicele de inflatie, spatiu aflat la etajul cladirii din strada Buzesti nr. 25. Cum la acelasi etaj mai ramasese destul spatiu neocupat, trei doamne respectabile au pus bazele unei asociatii neguvernamentale, „Benedict“, pe care au infiintat-o in august anul trecut. Dupa o luna, au cerut primariei spatiu de desfasurare, pe care l-au si primit prin decizia primarului Solomon, care a decis sa le acorde 67 mp in aceeasi cladire si la acelasi etaj cu organizatia condusa de general. Asa se face ca 157 mp, cât masoara etajul cladirii din strada Buzesti nr. 25, au fost atribuiti de primarie celor doua organizatii, care s-au si apucat de renovari si reamenajari.


Fara sa intocmeasca o lista de prioritati si fara sa anunte criteriile dupa care se face repartitia de astfel de spatii, asa cum obliga prevederile Legii nr. 246/2005, Primaria Craiova a luat repede pozitie de drepti!


Asociatia termopanelor


OADO a incercat sa compenseze cheltuiala facuta cu imbunatatirile aduse spatiului cu chiria datorata pentru cei trei ani de contract. RAADPFL a fost de acord cu modernizarile facute, dar a refuzat propunerea de compensare. „Nu am fost de acord cu propunerea de compensare pentru ca nu i-a obligat nimeni sa faca cheltuielile respective. Si asa chiria este mica, iar daca am fi acceptat ar fi trebuit sa marim pretul pe metrul patrat, deoarece ofeream un spatiu modernizat“, a declarat Viorel Nicolae, directorul adjunct al RAADPFL. In conditiile in care, pâna la expirarea contractului, nu intervine o reglementare clara prin care spatiile detinute cu chirie de organizatiile declarate de utilitate publica, asa cum este OADO, pot fi cumparate de acestea la pretul de inventar, imbunatatirile facute ramân RAADPFL. Daca guvernul va emite un act normativ de cumparare, asa cum a emis cele trei acte normative prin care se reglementeaza atât de favorabil activitatea asociatiilor, fundatiilor si federatiilor, OADO poate cumpara cei 157 mp pentru ca, la o adica, legile care-i guverneaza existenta ii permit fuziunea cu alta asociatie, cum ar fi „Benedict“. Oricum, in cele sase luni trecute, Asociatia „Benedict“ nu si-a facut aparitia in spatiul dobândit de la primarie, pentru care plateste doar 2.652 de lei/mp plus TVA, si nu sunt semne vizibile ca ar vrea sa mai faca si altceva in afara cererii de inchiriere si a termopanelor de la ferestre!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS