13.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLumina romilor, afacere cu bani publici

Lumina romilor, afacere cu bani publici

Cazurile sociale din blocul N3, debransat de Electrica in urma cu doua saptamâni pentru datorii de aproape doua miliarde ale locatarilor, au dat apa la moara patronului General Comi, proprietarul imobilului, decis sa forteze mâna Primariei Craiova sa cumpere cladirea.


Actiunea de debransare declansata in urma cu doua saptamâni de Electrica la blocul N3, din strada Motrului, a fost trasa la indigo dupa cea din iarna, când distribuitorul de energie electrica din Banie a incercat sa-si ia banii de la Primaria Craiova pe un produs furnizat fara contract la blocurile N1 si N2. Peste 70 de persoane de etnie roma, cazate in N3, au ramas fara curent de aceasta data, din cauza datoriilor de aproximativ doua miliarde, acumulate in decursul a trei ani, de la mutarea primelor trei familii de evacuati in cladirea care ii apartine lui Victor Bica, patronul General Comi. Nici in cazul blocului N3, reprezentantii Electrica nu au putut demonstra existenta vreunui temei legal in care au alimentat cele 16 familii de romi cu energie electrica, in ciuda declaratiei directorului Sucursalei de Distributie Craiova, Stefan Croitoru, potrivit caruia „alimentarea s-a facut in baza unui contract mai vechi cu Primaria Craiova, expirat in urma cu putin timp“. Directorul economic al primariei, Nicolae Pascu, dar si directorul Directiei patrimoniu, Ovidiu Vanghelie, au negat vehement ca un astfel de contract a fost semnat vreodata cu Electrica. „Primaria nu este proprietarul blocului N3, asadar nu poate perfecta un astfel de contract“, a spus Vanghelie. „Sa va arate domnul Croitoru contractul, daca sustine dumnealui ca are asa ceva! Si nici daca am fi proprietari nu am semna noi acest contract, ci chiriasii nostri“, a spus Nicole Pascu.


Chiriasii nimanui


Pe de alta parte, Electrica nu putea incheia o forma legala de furnizare nici cu locatarii din N3, intrucât acestia, la rândul lor, nu au contracte de chirie cu proprietarul Victor Bica. „Singura plata facuta de Primaria Craiova catre Electrica a fost de 110 milioane, in baza Legii persoanelor marginalizate. Locatarii din N3 nu detin contracte de chirie, desi noi l-am avertizat pe Victor Bica, in 2003, ca, daca este de acord sa primeasca persoanele evacuate, este vorba de numai trei familii, trebuie sa incheie contracte de inchiriere cu acestea. Nu stim cum au intrat ceilalti romi in blocul N3 si de ce le-a permis domnul Bica sa stea acolo fara forme legale“, a declarat Silvia Nanau, sefa Serviciului administrare domeniu public si privat al Primariei Craiova.


In timp ce romii din N3 au luat cu asalt primaria, ca sa primeasca lumina, Victor Bica, victimizându-si chiriasii pe care nu i-a intrebat niciodata de vorba, a lansat din nou oferta de a vinde administratiei imobilul, pe motiv ca „romii sunt ai primariei“, dupa cum a declarat directorul Directiei relatii cu publicul, Elvira Stancu: „Am avut o discutie cu domnul Bica, insa primaria nu se poate implica mai mult decât a facut-o in relatia dintre el si locatarii imobilului sau. Noi i-am transmis oficial, in 2003, rugamintea de a analiza adapostirea a trei familii evacuate, insa numai cu respectarea normelor legale in vigoare. Ce a facut dumnealui si de ce nu a incheiat contracte cu ei si cu ceilalti, veniti mai târziu, nu stim. Cert este ca domnul Bica ne-a propus sa cumparam blocul, insa acest aspect va fi luat in discutie doar la intoarcerea domnului primar“.


Primarul Antonie Solomon nu a comentat, pretextând ca, de vreme ce nu este in tara, nu are nimic de spus. Victor Bica se afla la a doua incercare de a vinde primariei cladirea din strada Motrului, dupa ce, in 2004, administratia Bulucea a incercat sa-i faca parte vechiului sau client din bugetul local si pentru blocul N3, insa fara sorti de izbânda. Bica nu a putut fi contactat pentru a-si spune punctul de vedere. Reprezentantii primariei au spus ca nici ei nu il pot apela pe Victor Bica si ca discuta cu el numai când ii suna.


„Noi n-avem nimic cu Bica“


Desi au recunoscut ca nu i-a tras nimeni la socoteala ca stau ilegal in imobilul lui Bica, locatarii din blocul N3 prefera sa ceara socoteala tot Primariei Craiova. „Noi n-avem nimic cu Bica. Primaria sa plateasca, cum a platit curentul si pentru N2“, a declarat un rom care nu si-a declinat identitatea. Elena Moliu, si ea locatara in N3, a confirmat ca nu a venit cineva vreodata cu vreun contract la semnat: „Pe noi nu ne intereseaza, noua sa ne dea curent si sa plateasca primaria, ca noi n-avem de unde“. La aceasta ora, pe blocul N3 nu mai exista nici macar contorul de energie electrica, iar reprezentantii primariei merg astazi sa realizeze un recensamânt al locatarilor, care nu se stie când si la ce ar putea sa foloseasca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII