22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateContractul cu UTI, suspectat de nelegalitate

Contractul cu UTI, suspectat de nelegalitate

In timp ce tine sub cheie contractul semnat cu SC UTI International in urma cu zece zile, primarul Antonie Solomon a anuntat ieri ca miercurea viitoare va da dispozitia de incepere a lucrarilor pentru modernizarea centrului Craiovei.


Contractul incheiat pe ascuns, pe 14 aprilie, intre Consiliul Local (CL) Craiova si SC UTI International SRL Forli Italia, pentru modernizarea centrului, este, in continuare, un secret bine pazit in primarie. La zece zile dupa parafarea intelegerii, clauzele contractului, in contul caruia din bugetul local se vor scoate aproape 300 de miliarde de lei, sunt un mister si pentru viceprimarul Sorin Iordache, care se ocupa de problemele economice ale primariei.


„Nu am participat la semnarea lui si nici macar nu l-am vazut! Nu stiu ce contine si nici daca intr-adevar a fost semnat“, a declarat mirat Iordache. La fel de nestiutori sunt si consilierii locali care nu au vazut pâna acum forma finala a contractului.


Atitudinea secretoasa a edilului-sef al Baniei este cu atât mai suspecta cu cât inainte de semnarea contractului acesta anuntase reprezentantii presei craiovene ca le va pune la dispozitie documentul.


„Va invit când semnam contractul, iar apoi voi organiza o conferinta de presa. In cadru oficial, puteti sa le puneti intrebari amanuntite reprezentantilor SC UTI International si sa obtineti toate amanuntele in legatura cu desfasurarea lucrarii“, declara, in urma cu câteva saptamâni, Solomon. Mai mult, pentru a asigura opinia publica de transparenta, acesta sustinea ca presa va participa la toate licitatiile organizate in Primaria Craiova. Câteva zile mai târziu, primarul si-a schimbat subit atitudinea, nedorind sa mai dea nici un fel de informatii presei, nici despre misteriosul contract cu SC UTI International, nici despre alt subiect de interes general. Orice informatii solicitate legate de continutul contractului si implicit de cheltuirea banilor publici nu sunt furnizate, in prezent, pe motiv ca nu sunt informatii publice.


Contract sub semnul intrebarii


In timp ce incerca din rasputeri sa ascunda de ochii opiniei publice contractul de modernizare a centrului orasului, Solomon a uitat sa verifice daca primaria a indeplinit toate conditiile de legalitate pentru semnarea intelegerii. Pentru a plati firmei care se ocupa de modernizarea centrului, primaria trebuia mai intâi sa aiba asigurati banii necesari pentru demararea lucrarilor. Desi a reusit sa obtina acordul consilierilor locali pentru a incheia un contract de imprumut de 700 de miliarde de lei cu BRD Groupe Societe Generale, primarul Antonie Solomon nu a luat pâna ieri viza de legalitate din partea Prefecturii Dolj pentru hotarârea consilierilor locali. Cu alte cuvinte, primarul a semnat contractul inainte ca hotarârea prin care se aproba semnarea si clauzele contractuale sa devina legala. Potrivit viceprimarului Sorin Iordache, prefectura trebuia sa dea avizul in maximum 30 de zile. „Nu stiu ce s-a intâmplat, dar sunt aproape doua luni de când se afla la prefectura“, a concluzionat Iordache. Pe de alta parte, Eugen Marinescu, directorul Directiei Contencios Administrativ si Avizul Legalitatii Actelor, din cadrul Prefecturii Dolj, a declarat ca nu au existat probleme, si ca avizul urma sa se semneze ieri, intârzierile datorându-se inundatiilor din ultimele zile. Este pusa sub semnul intrebarii legalitatea contractului incheiat de primar, in numele consilierilor. „In mod normal, nu trebuia sa semneze contractul. Asta nu este insa treaba noastra, deoarece contractele sunt exceptate de la controlul legalitatii actelor“, a subliniat Marinescu.


Peste o saptamâna incep lucrarile


Contactat telefonic, Solomon a refuzat sa comenteze continutul contractului cu SC UTI International. Primarul este convins insa ca saptamâna viitoare vor demara lucrarile pentru modernizarea centrului.


„Miercuri – joi voi da dispozitia de incepere a lucrarilor privind remodelarea centrului Craiovei. Probabil, o saptamâna va fi organizarea de santier, se va imprejmui zona respectiva. Nu voi merge pe etape, voi da dispozitie pentru tot frontul de lucru pentru cele 3,5 hectare de zona“, a declarat Solomon. In timp ce primarul isi face planuri, reprezentantii SC UTI International au solicitat deja informatii pentru primirea unui avans de 15%, din cele aproximativ 300 de miliarde lei. „Nu este nimic oficial! Ei doar au intrebat daca potrivit legislatiei pot sa solicite acest avans. Le-am spus ca in conditiile legale procentul poate sa fie de maximum 15%. Pentru a beneficia de el este obligatoriu sa aduca o scrisoare de garantie din partea unei banci pentru perioada in care va fi acordat avansul“, a spus Nicolae Pascu, directorul Directiei Economico-Financiare, din cadrul Primariei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII