16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de craioveni fac economii sa-si achite inmormântarea

Sute de craioveni fac economii sa-si achite inmormântarea

O data cu majorarile devenite deja traditionale la fiecare inceput de an, s-au marit si tarifele la serviciile funerare. Astfel, o inmormântare decenta costa acum minimum sapte milioane, neincluzând insa locul de veci, sicriul si parastasul.


Antreprenorii serviciilor de pompe funebre din Craiova sunt constienti de faptul ca o ceremonie funerara depinde foarte mult de „pretentiile clientului, dar si de buzunarul acestuia“. „O data cu scumpirea combustibilului am marit si noi costul transportului funerar. Insa, in functie de comanda clientului de produse funerare, oferim reduceri, la unele servicii chiar de 100%, de exemplu putem oferi gratuit transportul sau scrierea pe cruce“, a spus Ioan Ciocea, presedintele Asociatiei Producatorilor de Pompe Funebre din Craiova.


Sistem de rate si excursii la mânastiri din Vâlcea


Având in vedere saracia in care traiesc pensionarii din Craiova, reprezentantii asociatiei amintite ofera clientilor trei tipuri de servicii, venite in sprijinul lor. O prima oferta presupune incheierea de contract de prestari servicii funerare, prin care clientul, de bunavoie, depune in timpul vietii o suma de bani. „In momentul decesului acestuia, urmasii mentionati in contract beneficiaza de toate articolele si serviciile funerare pe care defunctul le-a platit. Avem pâna in acest moment inscrisi aproximativ 150 de pensionari. Pe acesti clienti, noi ii consideram ca membri ai firmei noastre, ii felicitam de ziua lor, iar sâmbata viitoare ii invitam la restaurant. La vara vom organiza pentru cotizantii nostri o excursie la mânastirile din Vâlcea… A doua posibilitate oferita craiovenilor este cumpararea de produse cu plata in rate. In momentul achitarii ultimei rate, clientul isi poate ridica produsele funerare comandate. Pentru cumpararea in rate au apelat la serviciile noastre pâna acum aproximativ 20 de persoane. A treia varianta este plata integrala a produselor, dar cu conditia ca ele sa fie pastrate in magazinele noastre, in momentul decesului urmasii intrând in posesia lor“, a mentionat Ioan Ciocea. De mentionat este faptul ca pe lânga costurile unei ceremonii de inmormântare se adauga pretul gropii, al slujbei, pomenilor…


„Cele mai multe capele sunt infecte“


Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Materiale Funerare si Antreprenorilor de Pompe Funebre din Craiova se confrunta si ei, ca in orice activitate de comert, cu „piratii, diversi amatori care lucreaza pe aceasta piata la negru“. „Aceste firme nu emit facturi sau bonuri de casa pentru articolele achizitionate. Astfel, urmasii nu pot beneficia nici macar de ajutor de deces de la Casa de Pensii, pentru ca trebuie sa prezinte o chitanta cu banii investiti in inmormântare. Urmasii defunctului pot intâmpina piedici si in procese de succesiune sau mosteniri, neputând face dovada cheltuielilor de deces“. Pe lânga aceste probleme intâmpinate cu comerciantii „la negru“, reprezentantii asociatiei producatorilor de materiale funerare au câteva solicitari si catre reprezentantii Primariei Craiova. Acestia doresc ca primaria sa interzica transformarea coloanelor mortuare din coloane de persoane, in coloane de masini. „In plus, Primaria Craiova ar trebui sa concesioneze capelele din cimitire pentru a asigura conditii decente… Cele mai multe capele sunt infecte, nu sunt dotate cu o camera vecina in care rudele sa stea la priveghi, fiind nevoite sa stea in aceeasi incapere. Primaria ar trebui sa se ocupe si de inmormântarea persoanelor gasite decedate, fara rude, care zac luni intregi pe la morga spitalului“, a mai spus presedintele Asociatiei de pompe funebre din Craiova.


Cosciug mov si muzica funerara populara


O data cu trecerea anilor, craiovenii au devenit excentrici in preferinte. Astfel, magazinele de articole funerare din Craiova au inceput sa primeasca comenzi din ce in ce mai ciudate. „Am avut comenzi pentru sicrie in culoarea roz sau mov, ori capitonate in aceasta culoare, ori complet. Multi alegeau aceste culori pentru a asorta hainele defunctului cu cosciugele. Altii au avut preferinte ciudate in ce priveste muzica funerara, solicitând muzica populara, muzica preferata a persoanei decedate“, a spus Ion Ciocea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS