24.3 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParlamentar deferit justitiei

Parlamentar deferit justitiei

Fostul director general al ROMSILVA, in prezent deputat, este acuzat de abuz in serviciu, in urma contractelor incheiate cu omul de afaceri Alfred Florea.


Procurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA) au dispus ieri trimiterea in judecata a lui Ion Dumitru, fost director general al Regiei Nationale a Padurilor ROMSILVA, in prezent deputat, pentru savârsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave in scopul obtinerii unui avantaj patrimonial.


In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata Dumitru Bunea, Mihai Daia, Constantin Corduneanu, Elena Dumitru, Mirel Dumitrache, Sorin Vintila si Voicu Septimiu Muntean, toti fosti membri ai Comisiei de licitatie din cadrul Regiei ROMSILVA, pentru savârsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave.


Adaos comercial de… 20.000%


Procurorii anticoruptie au constatat ca, in perioada august – decembrie 2004, Comisia de licitatie numita de Ion Dumitru, cu sustinerea si implicarea acestuia, a atribuit opt contracte de achizitie publica in valoare totala de 116 miliarde de lei vechi la patru firme (SC ALCA HUNTING COM SRL, SC ROMARMY SRL, SC EXPRESS TRADING SRL, SC ROMTEXTIL COM SRL) controlate de omul de afaceri Alfred Florea, in conditiile in care respectivele firme achizitionasera bunurile care faceau obiectul contractului cu numai 16 miliarde de lei vechi. Contractele constau in furnizare de produse cum ar fi armament, echipament de lucru si accesorii de vânatoare. Astfel, pentru unele bunuri s-a ajuns la practicarea unor adaosuri comerciale de aproape 20.000%, cum s-a intâmplat, de pilda, in cazul achizitionarii unor ace de cravata.


Din cercetari a reiesit, de asemenea, ca a fost achizitionata munitie pentru care in România nu exista armament. Pe baza probelor, anchetatorii au concluzionat ca procedurile pentru atribuirea contractelor de achizitie publica au fost initiate fara autorizatiile, avizele si aprobarile legale. In plus, lipsesc documentele care sa justifice necesitatea achizitiei, iar directiile silvice din subordinea regiei afirma ca nu au cerut bunurile respective.


Prejudiciu de 3.000.000 de euro


Prejudiciul adus Regiei ROMSILVA este de peste 100 de miliarde de lei – aproximativ 3.000.000 de euro – constând in bunuri care fie nu erau necesare, fie erau supraevaluate.


Din ansamblul probelor administrate in cauza a reiesit ca fostul director general Ion Dumitru nu numai ca a dirijat din umbra intreaga activitate infractionala a celorlalti invinuiti, dar a contribuit, inclusiv cu acte de autorat, la producerea pagubei. Astfel, acesta a semnat personal patru ordine de plata prin care au fost achitate sume de bani firmelor care au câstigat licitatia. In plus, a reiesit ca, sub amenintari din partea directorului general Ion Dumitru, membrii Comisiei de licitatie au actionat in mod constant cu incalcarea legii si a atributiilor de serviciu. S-a ajuns astfel in situatia in care Regia ROMSILVA a platit preturi mult peste valoarea bunurilor achizitionate, iar sumele banesti au ajuns la finalul circuitului lor in posesia unei singure persoane.


Având in vedere calitatea de deputat a lui Ion Dumitru, dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cercetarile continua intr-un alt dosar impotriva omului de afaceri Alfred Florea, pentru clarificarea tuturor aspectelor acestei afaceri.


Deputat PSD de Dâmbovita


Fostul director general al Regiei Nationale a Padurilor ROMSILVA, Ion Dumitru, de 50 de ani, este deputat de Dâmbovita. In perioada 2001-2004 a fost vicepresedinte al Organizatiei judetene Dâmbovita a PSD. In prezent, este membru in Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din cadrul Camerei Deputatilor si presedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Bolivia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII