16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateScorpionii Negri - misiune de succes

Scorpionii Negri – misiune de succes

La sediul UM 01266 Craiova a avut loc ieri ceremonialul oficial de repatriere a militarilor Batalionului 20 Infanterie Scorpionii Negri. O data cu incheierea misiunii Scorpionilor Negri si inapoierea acestora acasa din prima lor misiune dincolo de granitele României, s-a reintregit marea familie a Scorpionilor olteni, militari care au participat in anul 2005 la trei misiuni internationale, in doua teatre de operatii diferite – Afganistan si Irak.


„Intoarcerea din misiune nu face din voi vedete“


La ceremonialul militar de ieri au luat parte, pe lânga oficialitatile locale si judetene, generalul dr. Eugen Badalan, seful Statului Major General, si generalul-locotenent Ioan Sorin, seful Statului Major al Fortelor Terestre.


In fata militarilor intorsi din Irak, generalul Badalan a avut doar cuvinte de lauda pentru Scorpionii Negri: „Batalionul 20 Infanterie si-a indeplinit in totalitate misiunea, care n-a fost deloc usoara. S-au intors acasa cu echipe mai sudate, mai bine pregatite pentru alte misiuni care vor urma. S-au inapoiat fara pierderi si cu aprecieri deosebite din partea comandantilor fortei multinationale. De aceea, tin sa-i felicit pentru modul in care au reprezentat in Irak armata româna si România“.


Seful Statului Major General a tinut insa sa-i atentioneze pe Scorpionii Negri chiar in fata ziaristilor ca trebuie sa stea departe de reprezentantii mass-media: „Ma simt dator sa va amintesc ca intoarcerea din aceasta misiune nu face din voi vedete. Nu este felul ostasilor români sa devina vedete!“.


Festivitatea – la care au asistat si colegii de arme de la Batalionul 26 Infanterie Scorpionii Rosii, recent intorsi din misiunea din Afganistan – s-a incheiat cu defilarea Scorpionilor Negri prin fata autoritatilor adunate in tribuna oficiala.


Peste 1.400 de misiuni


Cei 405 infanteristi craioveni, sub comanda lt.col. Nicolae Ioan, au actionat timp de sase luni in teatrul de operatii din Irak, in zona localitatii Nasiriya din provincia DhiQar. Subordonati in mod succesiv brigazilor italiene Folgore si Ariete, activitatea militarilor craioveni s-a concretizat in executarea a peste 1.400 de misiuni in zona lor de responsabilitate, având drept scop mentinerea unui climat stabil si sigur in acea regiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS