16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinerii din Valea Jiului au sarbatorit Sfânta Varvara

Minerii din Valea Jiului au sarbatorit Sfânta Varvara

Minerii din Valea Jiului au sarbatorit ieri Sfânta Mare Mucenita Varvara, ocrotitoarea celor care lucreaza in subteran. Potrivit traditiei, Sfânta Varvara a fost o tânara cuvioasa care a trait in primii ani ai crestinatatii si a fost martirizata din ordinul imparatului Maximilian.


De atunci, ea este considerata ocrotitoarea minerilor. In Valea Jiului, ortacii isi cinstesc ocrotitoarea din 1990, in fiecare an sindicatele miniere organizând manifestari dedicate acestei zile.


In cinstea Sfintei Varvara, Liga Sindicatelor Miniere a finantat constructia unei biserici cu hramul „Sfânta Varvara“, al carei ctitor a fost Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului.


In fiecare an, pe 4 decembrie, sute de mineri se strâng la aceasta biserica pentru a-i pomeni pe colegii lor care si-au pierdut viata in minele din Valea Jiului si pentru a-i cere ajutorul.


Anul acesta, minerii si-au luat primele de Craciun mai devreme, iar pentru ca 4 decembrie a cazut intr-o duminica, toti ortacii au fost liberi sa petreaca in familie, in timp ce mai-marii lor au sarbatorit ziua la cabana Rusu din masivul Parâng.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS