16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBiserica la poalele Muntilor Paring

Biserica la poalele Muntilor Paring

Prima biserica ridicata la poalele Muntilor Paring a fost inaugurata ieri in satul Maleia, de Nasterea Maicii Domnului, al carei hram il poarta. Locuitorii din Maleia erau nevoiti sa strabata citiva kilometri pina la cel mai apropiat lacas de cult, aflat intr-o localitate invecinata. Ideea ctitoririi acestei biserici apartine omului de afaceri Aurelian Serafinceanu. Dupa ce s-a retras din viata publica si din mediul de afaceri in 2000, din cauza unor probleme de sanatate, acesta a considerat ca oamenii din Maleia au nevoie de un lacas de rugaciune, dorind de asemenea sa comemoreze prin aceasta ctitorie si amintirea mamei sale care a purtat numele Maria. „Am vrut sa cinstesc memoria mamei mele, care m-a crescut cu greu in acest sat, si sa le multumesc celor despre care mama imi spunea ca au primit-o asa cum nici nu se astepta, chiar daca venea din Bucovina. Bunicii au plecat din Cernauti, lasind acolo totul, iar comunitatea de aici i-a primit foarte bine si chiar le-a dat si o bucata de pamint. Peste trei generatii vreau sa rasplatesc comunitatea cu bunatatea cu care au fost tratati ai mei“, a afirmat Aurelian Serafinceanu.


Biserica a fost ridicata exclusiv din fonduri private, prin Fundatia Crestina „Sfinta Maria“ Valea Jiului, fundatie constituita in memoria mamei omului de afaceri Aurelian Serafinceanu.


Ineditul acestui loc de rugaciune il constituie faptul ca aici va sluji orice preot care va dori sa le binecuvinteze duminicile momirlanilor veniti cu sute de ani in urma la poalele Muntilor Paring sa-si pastoreasca turmele de oi.


La biserica „Nasterea Sfintei Fecioare Maria“ vor veni peste 700 de enoriasi din intreaga zona, oameni care pina acum plecau duminica cu noaptea in cap sa ajunga la biserica, comunitatea de aici fiind recunoscuta pentru credinta pe care o au in Dumnezeu. „Lacasul de cult era absolut necesar, deoarece vechea biserica din lemn, construita in 1792, nu mai putea face fata numarului mare al credinciosilor. In ultimii 15 ani m-am rugat sa renovam vechea biserica, dar nimeni nu ne-a luat in seama. Constructia a inceput in toamna anului 2003, dupa ce Fundatia Crestina «Sfinta Maria» Valea Jiului, a demarat lucrarile“, a sustinut parintele Dimitrie Jura, preotul bisericii din Jiet.


Preotul Jura spune ca de acum inainte credinciosii vor mai deschide usile vechilor biserici doar pentru slujba din prima zi a Sfintelor Pasti, zi in care, potrivit unui obicei al locului, ei merg la mormintele stramosilor aflate in curtea bisericii si dau de pomana pentru odihna sufletelor celor adormiti cani, farfurii, linguri, oua inrosite si cas.


Sfintita de un preot din Bucovina


La ceremonialul de sfintire a lacasului de cult, pe linga soborul de preoti veniti din Valea Jiului, a tinut sa participe si preotul Gheorghe Chisalita, care a strabatut un drum lung, venind tocmai din Bucovina de Nord. „Am tinut sa vin aici pentru ca cel care a ctitorit biserica a venit de multe ori in Bucovina, in satele in care traiesc români, si le-a adus ajutoare. Aproximativ 2.000 de elevi români au primit rechizite, sute de familii nevoiase au primit ajutoare alimentare si o scoala româneasca de la noi a fost renovata si acum are si o fintina“, a spus preotul Gheorghe Chisalita.


Pentru ajutorul acordat comunitatii crestin-ortodoxe si românilor din Cernauti, Mitropolitul Bucovinei, Onufrie, i-a acordat lui Aurelian Serafinceanu „o foaie de onoare“, echivalentul unei inalte distinctii bisericesti.


Aurelian Serafinceanu a ajutat de-a lungul timpului, prin fundatia crestina pe care a infiintat-o la Petrosani, sute de copii din centrele de plasament, batrinii institutionalizati in camine si multi oameni din intreg judetul Hunedoara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS