16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnalize medicale contestate, la Policlinica Orizont

Analize medicale contestate, la Policlinica Orizont

O femeie cardiaca sustine ca a fost la un pas de a renunta la tratamentul care o tine in viata, din cauza unui buletin de analize medicale obtinut de la Policlinica Orizont din cartierul Craiovita Noua.


Veronica Barcoci, de 54 de ani, din Craiova, a suferit in 1998 o interventie chirurgicala pe cord deschis, in urma careia i-a fost introdusa o proteza metalica. De atunci, femeia trebuie sa se trateze cu un medicament cu proprietati anticoagulante care subtiaza singele si permite o buna functionare a protezei. Dozarea cantitatii de medicament se face insa pe baza unei analize medicale (pentru determinarea INR si Timp Quick), care trebuie efectuata lunar.


Pe 17 mai, Veronica Barcoci a mers la Policlinica Orizont din Craiovita Noua pentru efectuarea analizei. Trei zile mai tirziu, in momentul in care s-a prezentat la policlinica pentru rezultat, femeia a ramas inmarmurita vazind buletinul de analize. „Indicatorii erau ai unui om normal, sanatos. Daca era sa ma iau dupa rezultat, ar fi trebuit sa intrerup tratamentul care ma tine in viata. Mi s-a parut ciudat acest lucru si i-am spus asistentei medicale, insa mi-a raspuns ca nu este nimeni de vina, asa a iesit. Nu am mai avut ce sa fac si am plecat acasa, fiind sigura ca nici macar nu mi-au facut analiza, cu toate ca platisem pentru ea 140.000 de lei“, sustine Veronica Barcoci.


„De rezultatul examenului de laborator depinde viata mea“


Pe 20 mai, Veronica Bracoci a repetat analiza, dar la un alt laborator. De data aceasta, rezultatul a fost cel asteptat. Indicatorii au confirmat asteptarile bolnavei, care si-a putut astfel continua tratamentul. „De rezultatul acestui examen de laborator depinde viata mea. Medicamentul pe care il iau in fiecare luna subtiaza singele si permite functionarea protezei. Daca nu este dozat corespunzator sau intrerup tratamentul, proteza se poate infunda din cauza viscozitatii singelui si inima se opreste“, a spus Veronica Bracoci. Femeia mai spune ca, de atunci, a incercat in zadar sa obtina o explicatie de la conducerea Policlinicii Orizont, in legatura cu buletinul de analize eliberat.


Reprezentantii Policlinicii Orizont sustin ca analiza a fost efectuata cit se poate de corect, o eventuala eroare putind aparea doar in cazul in care pacienta ar fi intrerupt tratamentul. „Analizele sint foarte corect lucrate, cu un aparat numit Cuagulometru Quatron. Tocmai pentru ca stiam diagnosticul pacientei, mi s-a parut anormal rezultatul, motiv pentru care am repetat analiza. Dar si a doua oara a iesit la fel. Nu poate fi vorba de o eroare din partea noastra. Este posibil ca bolnava sa fi uitat sau sa fi intirziat sa-si ia tratamentul“, a spus conf. dr. Cristina Petrica, medic primar de laborator.


Cazul se afla acum si in atentia Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj, care va efectua in cursul zilei de joi un control la Policlinica Orizont. „In cazul pacientei care a semnalat cazul respectiv, vom efectua controale la ambulatoriul respectiv. O invitam, de asemenea, la sediul nostru, pentru a lamuri si a rezolva in mod favorabil pentru dinsa situatia“, a precizat Daniela Gheorghe, purtatoarea de cuvint a CAS Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS