19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de craioveni vor ramine fara ajutorul social

Zeci de craioveni vor ramine fara ajutorul social

Zeci de craioveni, beneficiari ai Legii nr. 416/2001, risca sa piarda ajutorul social pentru luna februarie 2005 daca nu isi reactualizeaza dosarele. Acestia nu isi vor primi indemnizatiile daca nu depun actele necesare la Serviciul de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Craiova, in cel mai scurt timp. La nivelul orasului, numarul persoanelor care beneficiaza de acesti bani a crescut semnificativ de la inceputul anului. Cei care au fost silitori si si-au indeplinit obligatiile vor fi recompensati in perioada 9-11 februarie cu sumele aferente lunii ianuarie. Conform Legii nr. 416/2001, pentru a putea beneficia de venitul minim garantat, craiovenii fara serviciu si apti de efort fizic trebuie sa presteze citeva zile de munca in folosul comunitatii. 1.601 persoane i-au ajutat pe angajatii Serviciului de Salubritate si Zone Verzi din cadrul RAADPFL si RAT. Acestia vor primi ajutorul social cu o indexare de sapte la suta, conform ultimelor modificari normative. Pentru a fi siguri ca nu arunca pe fereastra banii statului, angajatii Serviciului de Asistenta Sociala solicita „saracilor“ ca in fiecare an sa aduca o adeverinta de teren agricol si una de la administratia financiara, pentru a se verifica daca au achizitionat intre timp pamint, o masina sau un apartament. Aceste verificari nu exclud insa posibilitatile de frauda, nu de putine ori unii dintre cei care primesc ajutorul social fiind vazuti la volanul unor masini luxoase.


Lemnele gratuite, o binecuvintare


Pe linga alte inlesniri, beneficiarii Legii nr. 416/2001 au dreptul sa solicite, in cazul in care locuiesc la casa, ajutor pentru achizitionarea de lemne pe timpul anotimpului rece. Suma lunara aprobata este de 430.000 de lei. Pentru lunile noiembrie – martie au fost inregistrate 1.260 de cereri. „Nu ne dau multi bani de la primariei pentru lemne, dar e bine si atit decit deloc. Ne mai ducem la Fondul Locativ si mai luam si de acolo, ca le dau mai ieftin, si asa ne descurcam iarna. Nu avem nici eu si nici sotul serviciu si nu avem bani sa le cumparam la preturile cu care se vind pe piata“, a spus una dintre beneficiarele ajutorului social.


Din cauza lipsei actelor, alte zeci de craioveni nu isi pot intocmi dosarele pentru a lua ajutorul oferit de stat. In acest caz, oamenii bat drumurile pe la primarie in speranta ca vor gasi o modalitate pentru a li se putea intocmi actele necesare. „Nu am nici buletin si nici certificat de nastere. Am fost si la primarie si mi-au spus angajatele de acolo ca nu pot sa iau ajutor daca nu imi fac tot dosarul cum trebuie. Cind m-am dus la Starea civila, mi-au zis ca imi trebuie vreo 500. 000 de lei ca sa faca certificatul. Sint intr-o situatie financiara delicata si nu stiu ce decizie sa iau. Abia fac rost de bani ca sa maninc. Ar trebui sa imi rup de la gura ca sa pun deoparte pentru acte“, a povestit cu suparare o craioveanca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS