16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024

Oltenia sub ape

Rimnicu Vilcea – furtuna si inundatii

Ploile abundente din ultimele zile au inundat strazile din Rimnicu Vilcea, apa ajungind pina aproape de genunchi. Din cauza numeroaselor gropi, pe arterele de circulatie s-au format balti adinci, masinile raminind impotmolite. Traficul in judet a fost ingreunat de caderile de piatra de la Caciulata, precum si de prabusirea mai multor tone de pamint in apropiere de Voineasa. Pentru a scadea nivelul apei, angajatii primariei au desfacut gurile de canal, insa solutia s-a dovedit aproape ineficienta, in conditiile in care acestea erau infundate.

Rimnicu Vilcea a fost, timp de trei zile, surprins de potop. Ieri, de la primele ore ale diminetii, autoritatile au pornit in tromba pentru a scoate masinile blocate din apele de o jumatate de metru. Cele mai afectate zone din oras au fost cartierul Ostroveni, unde strazile nu au mai fost asfaltate de citiva ani, precum si pasajul de la Cina, unde nu s-a putut circula. Conducatorii auto au fost nevoiti sa ocoleasca strazile afectate de ploile abundente, in timp ce „pietonii“ au apelat la taxiuri. Pentru a face comanda la un taxi, ei a trebuit sa astepte cel putin o jumatate de ora in telefon, pentru a prinde linia libera. „Am incercat sa chem o masina mult timp si, cind i-am spus unde locuiesc, taximetristul a refuzat sa parcurga distanta, din cauza baltilor. Am ajuns cu intirziere la serviciu. Asa ploi nu am mai vazut de ceva timp“, a spus Elena M., de 34 de ani, din cartierul Ostroveni. In aceasta parte a orasului, asfaltul vechi s-a lasat, formindu-se denivelari in care apa s-a strins. „Voiam sa ies in oras, dar nu mai pot porni masina. Este prinsa sub apa si nu mai porneste motorul“, a spus disperat proprietarul unui autoturism parcat pe strada Nicolae Iorga. La fel au procedat si restul soferilor ale caror masini erau parcate acolo. La citeva strazi departare, alt conducator auto astepta sa fie remorcat, intrucit din cauza apei intrate la motor, masina nu a mai pornit. „Am crezut ca pot trece de balta, pentru ca nu mi-am dat seama cit de adinca este, dar nu am reusit. Olcitul meu este destul de vechi si nu a mai rezistat. Am dat si in capacul unei guri de canal, care a fost ridicat“, a declarat Constantin Pirvulescu, proprietarul Olcitului.

Taximetristii au coborit in intersectii pentru a scoate apa din masini

Soferii de taxi, disperati ca aproape au inotat cu masinile prin oras, si-au dat clientii jos in intersectii, s-au descaltat si au inceput sa scoata apa din autoturisme, criticind starea deplorabila a drumurilor. Chiar in pasajul din zona Cina, proprietarul unui BMW a solicitat ajutorul firmei de ridicari auto, pentru a putea scoate masina prinsa in apa, care ajungea la nivelul parbrizului. Angajatii societatii comerciale ACVARIM, subordonata primariei, s-au deplasat in zonele mai afectate si au ridicat gurile de canale, pentru a se scurge apa care a inundat strazile. Din pacate, solutia nu s-a dovedit tocmai buna, deoarece multi conducatori auto si-au lovit masinile de capacele lasate la intimplare. Nici apa nu s-a scurs, din cauza ca majoritatea canalelor sint infundate de radacini, crengi si noroi. In acest sens, primaria nu a putut face mare lucru, primarul Mircia Gutau fiind aproape sa ramina prins de ape cu autoturismul. „Stim ca este o metoda mai veche, dar speram ca in curind vom achizitiona masina speciala pentru desfundat canale, care costa peste 200.000 de euro. Deocamdata, ne descurcam cu ce avem in dotare“, a precizat Eusebiu Veteleanu, purtatorul de cuvint al Primariei Rimnicu Vilcea.

Potopul a blocat drumurile judetene

Ieri dis-de-dimineata, agentii de circulatie s-au postat in strada pentru a dirija traficul. Cele mai multe probleme au existat pe DN 7 Brezoi-Voineasa, precum si la Caciulata, unde s-a circulat pe o singura banda, din cauza prabusirilor de pietre si bolovani. Printre zonele afectate se numara si comuna Malaia, unde drumul judetean a fost blocat de un mal de pamint care s-a rupt de pe versant. Lucratorii Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri Vilcea sint in alerta maxima, deoarece apa a iesit din santurile de scurgere si a rupt mai multe drumuri. „Oamenii nostri sint prezenti in zonele de risc cu utilajele necesare, pentru a inlatura aluviunile. Deocamdata, intervenim acolo unde este nevoie pentru deblocarea cailor de acces. Mai tirziu, vom face o evaluare completa cu date din teritoriu, pentru a afla citi bani ne trebuie pentru reparatii. Noi speram ca pina la lasarea serii sa dam la o parte pamintul cazut, pentru a se putea circula normal“, a spus Eugen Manescu, directorul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP)Vilcea. Autoritatile locale, precum si reprezentantii DRDP au afirmat ca, in cazul in care precipitatiile vor continua, exista riscul ca mai multe drumuri sa fie avariate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS