17 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePSD, punga larga pentru PNA

PSD, punga larga pentru PNA

Miliardele alocate pentru amenajarea noului sediul al PNA Dolj sint pe cale sa produca un nou scandal din seria celor legate de minuirea banilor publici de la municipalitate. Dupa ce consiliul local a atribuit institutiei, cu titlul gratuit, o cladire care a apartinut bailor comunale, care trebuia doar finisata, si 2,4 miliarde de la buget pentru aceste lucrari, fondurile au inceput sa se scurga din toate directiile pentru acest obiectiv. Acum doua luni, alte patru miliarde din bugetul Craiovei luau calea PNA.

Mai mult, pe lista de fonduri pentru investitii cerute Ministerului de Finante, intocmita recent de Consiliul Judetean Dolj, figureaza din nou PNA Dolj, pentru reamenajarea sediului, cu alte 1,2 miliarde de lei. Cum banii sint distribuiti direct de catre capii PSD Dolj, este greu de presupus ca vreunul dintre acestia va trece vreodata pragul noului cuib al PNA in calitate de inculpat.

Cine pompeaza bani in sediul procurorilor anticoruptie?

Marin Diaconeasa, vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj, a declarat ca institutia a facut o lista cu cereri de fonduri catre bugetul central, in valoare de peste 300 de miliarde de lei, printre cele mai importante investitii care trebuie finalizate aflindu-se Sala Polivalenta (278 de miliarde), sediul inca neterminat al Inspectoratului Scolar Judetean (34 de miliarde), precum si sediul PNA Dolj (1,2 miliarde de lei). Cladirea in cauza, care exista deja in momentul inceperii lucrarilor, a inghitit pina acum, cel putin teoretic, 6,4 miliarde de lei.

In consecinta, cererea adresata de CJ Dolj catre Ministerul de Finante, pentru cele 1,2 miliarde ridica deja semne de intrebare.

Vicepresedintele Diaconeasa a precizat ca solicitarea a fost facuta la propunerea municipalitatii. Pe de alta parte, in legatura cu aceasta problema, primarul Vasile Bulucea a declarat ca nu stie nimic de solicitarea CJ pentru noi fonduri destinate sediului institutiei.

Nu face sa strici o prietenie de miliarde pentru un mizilic de 200 de milioane

Din informatiile furnizate de factorii de raspundere din primarie, rezulta ca sediul PNA Dolj ar costa 7,5 miliarde de lei, din care, pina acum, s-ar fi alocat 6,4 miliarde. Directorul RAADPFL Craiova, Ilie Badescu, stie insa de alte cifre. Conform acestuia, costurile s-ar ridica la 6,3 miliarde, in care ar intra si aproape 1,1 miliarde decontate catre SC CORA, societatea care a executat lucrarile de consolidare.

„Lucrarea a fost demarata in 1996, iar societatea in cauza a lucrat in valoare de 500 de milioane, platiti de regie. Intre timp, lucrarile au fost sistate. La reluarea lor (in 2002-2003), au lucrat de alte 600 de milioane. Din cite stiu eu, sint neintelegeri la bani. CORA revendica inca 200 de milioane pentru lucrarile facute, cheltuieli pe care primaria nu vrea sa le recunoasca. Daca nu se inteleg, nu ramine decit ca aceasta problema sa fie lamurita in instanta“, a declarat Ilie Badescu. Disputa dintre primarie si CORA pentru cele 200 de milioane a fost confirmata de persoanele implicate din cadrul municipalitatii.

Protagonistii, Vasile Bulucea si Constantin Robu (directorul general al SC CORA – n.r.), nu au putut fi contactati pentru a li se lua punctele de vedere in legatura cu aceasta problema. Oricum, pare putin probabil ca relatiile de prietenie dintre cei doi, care au adus, in timp, contracte banoase pentru CORA, s-ar putea deteriora pentru un „mizilic“ de 200 de milioane, fata de miliardele care sint in joc.

Craiova- printre putinele orase cu sediu de lux pentru PNA

Autoritatile locale par foarte grijulii pentru ca procurorii anticoruptie sa aiba tot ce le trebuie in noul sediu. Chiar si prefectul Cornel Mondea a fost vazut recent in inspectie sa supravegheze lucrarile. Intre timp, directorul tehnic al RAADPFL, Viorel Nicolae, tine sa se laude cu viitorul imobil de lux, aruncind la intimplare valori estimative ale lucrarii, care sporesc si mai mult confuzia:

„Craiova este printre putinele orase din tara, daca nu singurul, in care se construieste un sediu special pentru PNA. Potrivit studiului de fezabilitate, intreaga investitie, de la interior pina la finisaje (incluzind gresie, faianta, parchet si praf de marmura) se va ridica la sase miliarde de lei. RAADPFL este executantul, in calitate de regie a primariei. SC CORA INVEST GOUP SA s-a ocupat de lucrari la inceput. A lucrat de vreo 1,2 miliarde, dupa care am venit noi“, a precizat directorul Viorel Nicolae.

Prin urmare, daca il credem pe director, un sediu de lux construit special la Craiova pentru PNA, costa, in total, sase miliarde de lei, desi pina acum s-au alocat 6,4 si se mai cer 1,2 miliarde. Ca sa se inteleaga, nu 1,1, ci 1,2 miliarde, deoarece valoarea deconturilor ar putea creste o data cu indicele de inflatie. Important este ca receptia si decontul sa se lungeasca pina la 1 ianuarie 2004, ca firma executanta sa incaseze la anul si de la guvern un plus vreo 100 de milioane, pentru lucrarile facute la preturile de anul asta. Concluzia e limpede: la atitia bani investiti de primarie in sediul procurorilor anticoruptie, pare putin probabil ca, in viitorul apropiat, capii administratiei locale sa fie in vizorul PNA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS