23.1 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăEveniment(VIDEO) Milionar brașovean, reținut de DIICOT pentru evaziune fiscală

(VIDEO) Milionar brașovean, reținut de DIICOT pentru evaziune fiscală

-

Afaceristul Călin Donca din Brașov a fost reținut pentru 24 de ore de DIICOT, fiind acuzat, printre altele, și de evaziune fiscală.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Brașov au dispus reținerea a 4 inculpați. Aceștia sunt cercetați pentru:

  • săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat,
  • evaziune fiscală, delapidare cu consecințe deosebit de grave,
  • înșelăciune cu consecințe deosebit de grave,
  • operațiuni de manipulare a pieței de capital.

Începând cu anul 2021, inculpații au constituit în municipiului Brașov, un grup infracțional organizat, în scopul obținerii unor venituri financiare consistente prin săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Aceștia au înregistrat în evidențele contabile ale unor societăți comerciale pe care le dețineau sau controlau, documente care atestă operațiuni fictive cu consecința micșorării  bazei de calcul a impozitului pe profit si măririi cuantumului taxei pe valoare adăugată deductibilă. Astfel, s-au sustras de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului consolidat al statului. Prejudiciul este de 4.346.286 de lei.

Bani folosiți în interes propriu

Prin utilizarea unor documente false, liderul și-a însușit din patrimoniul unei societăți comerciale 8.337.746 de lei pe care a folosit-o în interesul său și al celorlalți membri ai grupării infracționale. Cea mai mare parte a sumei a transferat-o în conturile unei societăți înregistrată în Emiratele Arabe Unite – Dubai aparținând  membrilor grupului sau  controlată de aceștia. Cu restul banilor a achiziționat bunuri de lux, în valoare de 340.000 USD.

Din cercetările efectuate a mai rezultat că membrii grupului infracțional au inițiat un proiect în domeniul monedelor virtuale. Au creat propria monedă virtuală și  au efectuat operațiuni de manipulare a pieței de capital, prin diseminarea în spațiul public a unor informații nereale potrivit cărora suma investită în această monedă virtuală  poate genera câștiguri de 100  de ori mai mari. Astfel au indus în eroare un număr nedeterminat de persoane de la care au obținut aproximativ 700.000 USD.

Propunere de arestare preventivă

Ieri, procurorii DIICOT Brașov au pus în aplicare 17 mandate de percheziție domiciliară, în județele Brașov, Dolj și Buzău. Au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă. De asemenea, au fost indisponibilizate  trei autoturisme de lux.

În cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov, cu propunerea de arestare preventivă a trei dintre inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Citește și: (VIDEO) Șase bărbaţi, reţinuţi după bătaia dintr-un bar din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Olguţa Vasilescu şi Cosmin Vasile, victorii detaşate la Primăria...

Olguţa Vasilescu a câştigat un nou mandat de primar...

ȘTIRI GdS