18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSportRomânia la Beijing, între strălucire şi mediocritate

România la Beijing, între strălucire şi mediocritate

Delegaţia României, formată din 102 sportivi, s-a întors de la Jocurile Olimpice din China doar cu opt medalii, aceasta fiind prima ediţie de la Helsinki 1952 încoace când tricolorele cuceresc mai puţin de zece medalii la o olimpiadă de vară.

Ediţia din 2008 a Jocurilor Olimpice poate fi considerată, pentru România, cea mai slabă de la cea de la Helsinki 1952, când delegaţia tricoloră a adus acasă patru medalii – una de aur, una de argint şi două de bronz.
De la acea ediţie, românii au cucerit tot timpul mai mult de zece medalii. Cea mai bună prezenţă la o Olimpiadă pentru delegaţia noastră a fost cea de la Los Angeles 1984, când România s-a întors acasă cu 53 de medalii, dintre care 20 de aur. La Los Angeles 1984, România a fost reprezentată de 127 de sportivi şi a obţinut un record de medalii, 53 (20 de aur, 16 de argint, 17 de bronz).
După 112 ani, ediţia Jocurilor Olimpice de la Beijing a uimit prin grandoare şi o organizare aproape perfectă. În China, România a fost reprezentată de 102 sportivi, deşi iniţial fuseseră anunţaţi 105. Problema dopajului a apărut şi în delegaţia tricoloră, iar atletele Liliana Popescu, Cristina Vasiloiu şi Elena Antoci au fost excluse. Pentru prima dată în istoria olimpică a României, purtătorul de drapel a fost o reprezentantă a handbalului, căpitanul naţionalei feminine, Valeria Beşe.
Cu acest număr de sportivi, România s-a întors acasă cu opt medalii, patru de aur, una de argint şi trei de bronz, şi s-a clasat pe locul 17 în topul naţiunilor participante.

Doar fetele au cucerit aurul

Istoria României la Beijing a început în cea de-a doua zi a Jocurilor Olimpice, când judoka Alina Dumitru a început excelent competiţia, iar în semifinale a trecut de campioana olimpică Ryoko Tani (Japonia). Această victorie extrem de importantă a făcut-o să abordeze şi mai motivată ultimul act, iar în finală a învins-o pe cubaneza Yanet Bermoy prin ippon.
Sabrerul Mihai Covaliu nu a reuşit să reediteze performanţa de la Sydney, când a luat aurul, şi a ocupat doar locul trei. Tot la scrimă, Ana Maria Brânză, în proba de spadă, a ajuns până în finală şi a cucerit argintul.
Echipa feminină de gimnastică, pregătită de Nicolae Forminte, a reuşit calificarea în finală de pe locul 4, iar în ultimul act a cucerit bronzul, o medalie pentru „continuitatea gimnasticii“, aşa cum a declarat preşedintele ANS, Octavian Belu. Sandra Izbaşa a reuşit un execiţiu foarte bun la sol, îmbinând tehnica şi dansul, reuşind să câştige aurul. Românca a urcat pe primul loc, depăşind două gimnaste din Statele Unite, cele mai bune ale americanilor, Nastia Lukin şi Shawn Johnson.
Canotajul a adus şi el o medalie de aur, prin Viorica Susanu şi Georgeta Andrunache. A urmat finala la 8+1, unde toţi românii aşteptau aurul, dar echipajul tricolor a ocupat locul trei şi a luat doar bronzul. După cursă, fetele din barca de 8+1 au spus cu lacrimi în ochi: „Ne cerem scuze că v-am dezamăgit!“.
O surpriză extrem de plăcută a venit din partea Constantinei Diţă Tomescu, cea care în proba de maraton a intrat prima în „Cuibul de Pasăre“ şi a trecut tot prima linia de sosire. Şi totul părea că merge bine pentru delegaţia tricoloră după zece zile de întreceri, dar avea să fie ultima dată când Imnul României se auzea cu un sportiv român pe podium la Beijing.

China, prima în top

La capitolul naţiuni, China a cucerit tot ce s-a putut, ea ocupând primul loc în topul ţărilor. Ţara gazdă a câştigat 100 de medalii, dintre care 51 de aur, 21 de argint şi 28 de bronz. Pe locul doi s-au clasat Statele Unite – 109 medalii (36 de aur, 37 de argint, 36 de bronz), iar pe ultima treaptă a podiumului a urcat Rusia – 72 de medalii (23 de aur, 21 de argint, 28 de bronz). La Beijing au fost prezente 204 naţiuni, cu 11.190 de sportivi.
În total s-au dat 958 de medalii, dintre care 302 de aur, 303 de argint şi 353 de bronz. Următoarea ediţie a Olimpiadei va fi la Londra, în 2012.

Recorduri pentru Phelps, Bolt şi Diţă

Ediţia din 2008 a Jocurilor Olimpice a avut parte şi ea de sportivi fenomenali, care au stabilit recorduri şi au detronat mituri. Nataţia l-a avut pe americanul Michael Phelps (23 de ani), un adevărat erou, el cucerind opt medalii de aur: 400 de metri mixt (4:03.84 – record mondial), 200 de metri liber (3:08.24 – record mondial), 100 de metri fluture (50.58 – record olimpic), 200 de metri fluture (1:52.03 – record mondial), 200 de metri mixt (1:54.23 -record mondial), 4×100 de metri liber (3:08.24 – record mondial), 4×200 de metri liber (6:58.56 – record mondial), 4×100 de metri mixt (3:29.34 – record mondial). Cu această performanţă, Phelps a stabilit un nou record, depăşindu-l pe Mark Spitz, care la München 1972 a câştigat şapte titluri olimpice.
Atletismul a avut şi el un recordman, pe jamaicanul Usain Bolt, care a egalat performanţa americanului Carl Lewis, de la Olimpiada din 1984, reuşind să se impună atât la proba de 100 de metri, cât şi la cea de 200 de metri. Jamaicanul, alături de Nesta Carter, Michael Frater şi Asafa Powell, a stabilit un nou record mondial în proba de 4×100 de metri. Pe lângă Bolt, atletismul a mai avut-o şi pe Constantina Diţă, care la 38 de ani a cucerit medalia de aur la maraton, devenind astfel cea mai vârstnică deţinătoare a unui titlu olimpic la această probă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS