17.9 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăSportMoldova - a doua Cecenie

Moldova – a doua Cecenie

– Ati adresat astazi un mesaj oficial Republicii Moldova, in temeiul articolului 52 al Conventiei Europene asupra Drepturilor Omului, continind o serie de intrebari legate de modul in care aceasta tara intelege sa implementeze Conventia in momentul in care se pare ca o serie de evenimente din zona vin sa confirme incalcarea cel putin a citorva dintre dispozitiile conventiei europene. Va rog sa ne spuneti despre ce este vorba, care este sensul mesajului pe care l-ati trimis autoritatilor de la Chisinau, care este analiza pe care o faceti situatiei actuale si ce raspunsuri asteptati…

– Mesajul pe care l-am transmis azi Republicii Moldova este o cerere oficiala catre autoritatile din aceasta tara de a furniza explicatii asupra modului in care legislatia interna a Moldovei asigura implementarea efectiva a Conventiei Europene asupra Drepturilor Omului, mai ales in ceea ce priveste respectarea convingerilor personale, a libertatii de exprimare si a celei de libera asociere. Motivul acestei decizii exceptionale – deoarece a fost facuta de un secretar general al Consiliului Europei doar de doua ori in istoria de 52 de ani a Conventiei Europene a Drepturilor Omului, (prima oara in cazul Ceceniei, n.r.) – este ca unele evenimente din Republica Moldova sint foarte ingrijoratoare, mai ales suspendarea unui partid politic reprezentat in parlament, suspendarea activitatilor sale, exact in perioada in care partidele sint in campanie electorala pentru viitoarele alegeri municipale. Aceasta are deci legatura cu esenta problematicii drepturilor democratice si, la nivelul Consiliului Europei, sintem foarte ingrijorati de acest lucru.

– Ati solicitat un raspuns pina la 8 martie. Daca el nu va veni sau nu va raspunde asteptarilor dvs., ce masuri pot urma?

– Daca raspunsul nu va veni sau el nu va fi satisfacator, voi sesiza Consiliul de Ministri care este organismul decizional al organizatiei noastre si el va trebui sa decida ce actiuni trebuie luate in cazul in care o tara membra da impresia ca violeaza drepturile fundamentale ale omului, cele asigurate de Conventie.

– In acest moment, situatia din Moldova este, pentru dvs., extrem de ingrijoratoare, deoarece exista doar un precedent istoric pentru o asemenea decizie a unui secretar ge-

neral: situatia din Cecenia. De ce, din punctul dvs. de vedere, Moldova reprezinta acum o asemenea problema grava?

– Daca o tara da impresia ca unui partid ales in mod democratic i se restringe dreptul de reuniune publica si de exprimare a opiniilor politice, daca i se va interzice dreptul de a face campanie electorala si de a-si duce in mod normal activitatea, ei bine, toate acestea sint indreptate direct impotriva esentei democratiei. Libertatea de exprimare, libertatea de asociere sint preconditiile pentru o democratie functionala. Dorim sa avem Moldova ca un membru deplin al Consiliului Europei si al familiei democratiilor europene si aceasta inseamna ca trebuie sa respecte standardele europene.

– Sint convins ca, inainte de a initia o asemenea miscare exceptionala, ati avut contacte diplomatice cu oficialitatile de la Chisinau. Care a fost raspunsul lor pina acum?

Raspunsul a fost ca acest caz a fost discutat in diversele instante ale tarii si masura care a fost luata este conforma cu legislatia din Republica Moldova, aceasta in legatura cu suspendarea activitatilor PPCD. Si tocmai acest raspuns a fost cauza pentru care le-am cerut autoritatilor din aceasta tara sa ne ofere o explicatie asupra modului in care aceasta legislatie interna asigura implementarea efectiva a Conventiei asupra drepturilor omului. In cazul in care legislatia este in contradictie cu Conventia, atunci legislatia trebuie schimbata extrem de rapid. Nu-mi doresc sa nu existe nici un raspuns deoarece aceasta ar putea fi deja considerata cumva drept o actiune ostila, iar in cazul unuia nesatisfacator, repet, Consiliul de Ministri va trebui sa decida asupra liniei de actiuni de urmat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS