Acasă Sanatate Progresia maladiei Parkinson ar putea fi stopată de o moleculă descoperită recent

Progresia maladiei Parkinson ar putea fi stopată de o moleculă descoperită recent

-

Progresia maladiei Parkinson ar putea fi încetinită sau stopată de o moleculă descoperită recent, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Rutgers University și Scripps Research din SUA.

Parkinson este o tulburare a sistemului motor. Cele patru simptome principale ale bolii, care apar lent în timp, sunt: tremurul; rigiditatea; instabilitatea posturală; tulburările de echilibru și coordonare. Maladia neurodegenerativă, care afectează peste 10 milioane de persoane la nivel mondial, potrivit Parkinson’s Foundation, este incurabilă, potrivit digi24.ro.

În cazul maladiei Parkinson, proteina alfa-sinucleină se acumulează anormal în celulele creierului

În cazul maladiei Parkinson, proteina alfa-sinucleină se acumulează anormal în celulele creierului, provocând deteriorarea și moartea acestora. Cercetătorilor le-a fost însă foarte dificil să țintească această proteină, pentru că nu are o structură fixă și își modifică forma. Nivelurile mari de alfa-sinucleină care se acumulează în creier accelerează procesul de deteriorare a celulelor. Cercetătorii încearcă să găsească modalități de a încetini producerea acestei proteine, ca formă de tratament.
În 2014, expertul în Parkinson M. Maral Mouradian, director al Rutgers Robert Wood Johnson Medical School, l-a contactat pe Matthew D. Disney, profesor de chimie la Scripps Research din Florida, pentru a explora o nouă idee de tratament pe baza unei tehnologii dezvoltate de cel de-al doilea.

Noul compus, Synucleozid, reduce nivelurile de alfa-sinucleină

Metoda lui Disney implica plasarea pe structura ARN (acid ribonucleic) a unor mici molecule sau compuși similari medicamentelor. Cei doi colaboratori erau de părere că tehnologia inovatoare poate fi folosită pentru a pune la punct un medicament care să țintească ARN-ul mesager care codează proteina, pentru a încetini producerea acesteia în creierele pacienților cu Parkinson. Dacă proteina nu poate fi eliminată cu ajutorul medicamentelor, ARN-ul poate reprezenta o țintă viabilă.
În timpul cercetărilor lor, aceștia au descoperit un compus care previne acumularea proteinei în creier. Noul compus, Synucleozid, reduce nivelurile de alfa-sinucleină și protejează celulele cerebrale de efectele toxice ale proteinelor pliate anormal. Acest fapt sugerează că poate încetini progresia bolii.
Mouradian a spus că acest tratament ar fi eficace în cazul pacienților aflaţi în primele stadii ale bolii, prezentând simptome minime.

Molecula poate fi benefică și în cazul pacienților care suferă de demență cu corpi Lewy

În prezent, sunt testate mai multe tratamente contra maladiei Parkinson, pe bază de anticorpi, care, însă, pot fi utile în stadii târzii ale bolii. Mouradian a mai spus că această moleculă poate fi benefică și în cazul pacienților care suferă de demență cu corpi Lewy. Această boală este provocată tot de acumularea de alfa-sinucleină.
Conceptul de țintire a unor secvențe din ARN pentru a reduce producția unor proteine poate fi util și în cazul altor maladii neurodegenerative, precum Alzheimer.

ȘTIRI VIDEO GdS

Tenis de Masă /Competițiile au fost sistate până pe 30 iunie

Federaţia internaţională de Tenis de Masă (ITTF) a decis, în contextul răspândirii pandemiei de coronavirus, să prelungească cu două luni suspendarea...