13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePacienții români asigurați se vor trata şi în statele Uniunii Europene

Pacienții români asigurați se vor trata şi în statele Uniunii Europene

România va transpune Directiva Europeană 24 din 2011 privind aplicarea drepturilor pacienților, astfel încât românii asigurați să se poată trata în alte state membre ale Uniunii Europene, a anunțat joi Ministerul Sănătății (MS).
„Ministerul Sănătății va trimite o notificare Comisiei Europene în cel mai scurt timp despre îndeplinirea obligației de a transpune Directiva Europeană privind asistența medicală transfrontalieră. România este pe cale să închidă ultima acțiune de infringement declanșată în domeniul sănătății, după ce Comisia a decis recent clasarea altei acțiuni, în ceea ce privește farmacovigilența“, a precizat ministrul sănătății, Nicolae Bănicioiu, potrivit unui comunicat de presă remis Agerpres.
Executivul a aprobat o hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice privind asistența medicală transfrontalieră, care prevede că persoanele asigurate în sistemul de asigurări obligatorii de sănătate din România care se deplasează într-un alt stat membru UE pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale, a medicamentelor și dispozitivelor medicale în conformitate cu legislația statului în care se acordă asistența medicală.
MS reamintește că, la sfârșitul lunii ianuarie, Comisia a declanșat o acțiune de infringement de necomunicare, deci nu pentru modalitatea de transpunere, alături de alte 12 state din Uniune.
„După ce România a transmis răspunsul și a transpus Directiva, Comisia va fi notificată, iar acțiunea de infringement cel mai probabil va fi clasată“, potrivit comunicatului de presă.
„Casa Națională de Asigurări de Sănătate și casele județene vor putea face rambursarea costurilor pentru asigurații care se tratează în state membre ale Uniunii Europene. Ministerul Sănătății va continua să deruleze politici de investiții și dezvoltare, astfel încât asigurații din România să beneficieze de aceleași condiții de tratament cu cele din Uniunea Europeană. De asemenea, pacienții din Uniunea Europeană se vor putea trata la noi, în centrele de excelență pe care le avem“, a subliniat ministrul sănătății, Nicolae Bănicioiu.
MS precizează că, în unele cazuri, pentru a beneficia de asistență medicală transfrontalieră, pacienții români trebuie să obțină o autorizare prealabilă, autorizare eliberată de CNAS sau casele județene, după caz.
Potrivit hotărârii aprobate de executiv, tipurile de asistență medicală pentru care se impune autorizarea prealabilă în vederea rambursării costurilor sunt: PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni) în regim ambulatoriu, servicii medicale spitalicești acordate în regim de spitalizare continuă și spitalizare mai mare de 24 de ore pentru următoarele tipuri de tratament (implant sau înlocuire de defibrilator cardiac, endoprotezare articulară tumorală, implant segmentar de coloană, bypass coronarian cu/fără investigații cardiace invazive și nașterea), medicamente în tratamentul ambulatoriu, pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experți de la nivelul CNAS.
Rambursarea contravalorii asistenței medicale transfrontaliere se efectuează de către Casa de Asigurări de Sănătate, care a întocmit solicitarea de acordare de prevedere bugetară, în lei, în termen de maximum 60 de zile de la data alocării de prevedere bugetară.
Totodată, rambursarea se realizează la nivelul tarifelor și prestațiilor din România și nu trebuie să depășească contravaloarea în lei a asistenței medicale transfrontaliere achitate de solicitant.
„De exemplu, în cazul în care o hernie de disc costă în România 1.000 de lei și în statul membru X costă 1.500 de lei, decontarea se face la valoarea de 1.000 de lei, iar în cazul în care o peritonită costă în România 700 de lei și în statul membru Y costă 500 de lei, decontarea se face la valoarea de 500 de lei. Nu se suportă costurile referitoare la: contravaloarea serviciilor de cazare și de călătorie suportate de persoanele asigurate și costuri suplimentare suportate de persoanele cu handicap din cauza unuia sau a mai multor handicapuri atunci când beneficiază de asistență medicală transfrontalieră.
Pacienții români vor putea beneficia de consultanţă cu privire la asistența medicală transfrontalieră prin intermediul unui Punct Național de Contact, ce va funcționa începând cu luna mai în subordinea CNAS. Acesta va avea pagină proprie de internet, precum și numere de telefon, inclusiv gratuite (Tel-Verde), iar informațiile vor fi disponibile în limba română și engleză“, susțin reprezentanții MS în comunicatul de presă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS