21.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateDespre prevenirea gripei AH1N1

Despre prevenirea gripei AH1N1

Singurele căi de acces pentru virusul gripei sunt nările, gura şi gâtul. Ştim cu toţii că, într-o epidemie, este practic imposibil să nu venim în contact cu virusul respectiv, în ciuda tuturor precauţiilor.
Cu toate acestea, problema reală nu este atât contactul cu virusul, cât proliferarea sa. În mod normal, trec două până la trei zile între momentul în care gâtul şi nările sunt infectate şi apariţia simptomelor. De aceea, câtă vreme suntem sănătoşi şi nu manifestăm simptome ale infecţiei cu virus AH1N1, există măsuri de precauţie pentru a evita proliferarea acestuia, agravarea simptomelor şi apariţia complicaţiilor.
Iată, aşadar, câteva măsuri de precauţie simple, eficace şi puţin costisitoare, la îndemâna fiecăruia dintre noi:
1. Spălaţi-vă în mod frecvent mâinile;
2. Evitaţi, pe cât posibil, atingerea feţei cu mâinile murdare;
3. Faceţi de două ori pe zi gargară cu apă caldă sărată. Gargara repetată poate preveni proliferarea virusului. Nu trebuie subestimată această metodă preventivă simplă, puţin costisitoare şi eficace;
4. Cel puţin o dată pe zi, spălaţi-vă nările cu apă caldă sărată. Suflaţi-vă apoi nasul cu putere şi cu ajutorul unui beţişor cu vată, înmuiat în apă caldă sărată, badijonaţi-vă nările. Este o altă metodă eficace de a diminua propagarea virusului;
5. Întăriţi-vă sistemul imunitar mâncând alimente bogate în vitamina C. Dacă luaţi vitamina C sub formă de tablete, alegeţi-le pe cele care conţin şi zinc, în scopul accelerării absorbţiei;
6. Beţi cât mai multe băuturi calde (ceai, compot de mere, supă caldă de pui). Acestea au acelaşi efect ca şi gargara. Ele curăţă gâtul de viruşii care ar putea să se afle acolo, antrenându-i în stomac, unde nu pot să supravieţuiască, evitând astfel proliferarea lor sau orice alt neajuns.

Cum tratăm gripa copilului la domiciliu

Medicul i-a recomandat celui mic să stea acasă şi a prescris medicamente simptomatice pentru a reduce durata bolii cu una-două zile.
Iată cum puteţi să vă ajutaţi, între timp, copilul să se simtă mai bine:
1. Daţi-i multe lichide, deoarece febra produce deshidratare; dacă s-a săturat să bea apă simplă, încercaţi cu băuturi mixate cu blenderul din fructe uşoare (struguri, kiwi, mandarine), compot de mere sau ceaiuri calde cu miere şi lămâie, pentru a-l hidrata.
2. Încurajaţi-l să stea în pat, daţi-i reviste, cărţi, muzică liniştitoare, jocuri.
3. În loc să-i daţi o singură haină groasă, îmbrăcaţi-l cu mai multe haine, dar mai subţiri; când îi va fi cald, dezbrăcaţi-l de un rând sau două, iar când spune că îi este frig îl puteţi îmbrăca cu un pulover subţire.
4. Folosiţi aspirină pentru dureri doar dacă v-a fost prescrisă de doctor.
5. Când starea generală se îmbunătăţeşte, chemaţi-i copilului un prieten pentru a-l ajuta să-şi mai schimbe starea de spirit.
6. Ajutaţi-vă micuţul să-şi poarte singur de grijă! De asemenea, spălaţi-vă pe mâini foarte bine, ori de câte ori veniţi în contact cu el sau cu obiectele lui de uz personal!
7. Aerisiţi camera copilului cât mai des cu putinţă şi nu o supraîncălziţi!

Dr. Mariana Păsărescu, Compartimentul Promovarea Sănătăţii, DSP Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII