15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiRazboaiele duse de PSD

Razboaiele duse de PSD

PSD duce in prezent trei razboaie.


Primul, cel mai vizibil, e dus cu Traian Basescu si cu Alianta aflata la putere. Multa vreme, dupa ce s-a vazut inlaturat de la cârma si impins in Opozitie deoarece noul presedinte a numit un prim-ministru liberal, oarecum impotriva scorului de la alegerile parlamentare, PSD a ramas, naucit, intr-o stare de non-beligeranta. Contase prea mult pe victoria lui Adrian Nastase in cursa pentru fotoliul de la Cotroceni si isi facuse un singur rând de calcule. Or, brusc, s-a trezit intr-un dublu impas: si fara pârghiile de comanda, si cu o problema interna: cum mai putea veni Iliescu la sefia partidului daca Nastase nu pleca la Cotroceni? Curând, s-a putut observa ca doar puterea reusise sa acopere conflictele existente intre diversele grupuri de interese reunite in PSD ca intr-o „federatie“. Pierderea puterii a deschis cutia Pandorei. A facut din PSD un viespar isterizat. Absorbit de luptele interne, purtate prin culise, pentru blocarea accesului lui Ion Iliescu la sefia partidului si pentru impartirea principalelor fotolii, PSD nu mai avea timp pentru alte griji. Si, practic, n-a contat pe scena politica in prima jumatate a anului deoarece, epuizat de intrigi, de multele sfori trase, i-a trebuit ceva vreme sa-si revina dupa congresul din aprilie.


Acum, PSD si-a revenit, se pare, stimulat, fara indoiala, si de atacul la baioneta declansat de Alianta pentru a-i inlatura pe Nicolae Vacaroiu si pe Adrian Nastase de la presedintia celor doua camere legislative. Si, pentru a compensa, s-ar zice, tacerea de pâna acum, a ridicat tonul. Dupa ce in ultimii patru ani PSD a tratat cu aroganta orice invinuire ca se comporta ca un „partid stat“, iata ca acum Adrian Nastase, cel mai vocal dintre mai-marii pesedisti, vorbeste insistent despre „dictatura“, acuzându-l pe Traian Basescu, asa cum a facut-o intr-un articol recent publicat in „Jurnalul national“, ca e „un dictator (inca) timid intr-o lume in care dictatura nu mai e la moda“. Argumentul lui Adrian Nastase e ca PSD constituie, pentru Basescu, un „inamic necesar“ intrucât „antipesedismul“ e singura sa „ideologie“. Punct de vedere corect, in aparenta, dar cu o premisa falsa. Aceea care socoteste „antipesedismul“ o culpa. Caci nu trebuie sa fii un adept al lui Traian Basescu (eu nu sunt) pentru a fi „antipesedist“. Domnul Nastase se grabeste sa „uite“ ca PSD e perceput de multi români (intre care ma numar si eu) nu ca un partid al „stângii“, ci ca un partid oligarhic care se foloseste de ideile social-democratiei fara sa le ia in serios, ba chiar compromitându-le. Si eu cred ca Traian Basescu este in afara Constitutiei când vitupereaza impotriva PSD, deoarece Constitutia ii cere sa fie „presedintele tuturor românilor“, dar asta nu face din PSD un partid mai putin corupt decât este.


Alt razboi, mai putin vizibil, dar nu mai putin real, este cel intern. Si nu ma refer doar la rivalitatile dintre Geoana si Nastase, soldate cu schimburi de replici acide, evident inamicale. La aceasta ora, exista in PSD, se pare, patru centre rivale: unul grupat in jurul lui Geoana si Mitrea, altul in jurul lui Nastase, altul reunindu-i pe fidelii lui Ion Iliescu si al patrulea al nehotarâtilor, care stau in expectativa, asteptând sa vada cine va invinge in acest razboi surd. Acum, când in joc sunt fotoliile lui Vacaroiu si Nastase de la Senat si de la Camera Deputatilor, PSD vrea sa dea impresia ca-si strânge rândurile, dar e vorba, cu siguranta, doar de un armistitiu vremelnic. Mai târziu, ostilitatile se vor relua.


Al treilea razboi e si confuz, si discret. Nimeni nu vorbeste de el. Pentru ca nimeni nu stie cum va evolua tensiunea dintre PSD si Ion Iliescu. Se va cicatriza? Va duce la o ruptura? Si cu ce urmari? Saptamâna trecuta, profitând de lansarea unei carti reeditate, Ion Iliescu s-a prezentat impreuna cu Petre Roman la Libraria „Sadoveanu“. Si amândoi au vorbit despre formarea, prin toamna, a unui Pol Social care sa uneasca toate fortele de stânga. PSD nu stie ce surprize ii poate rezerva Ion Iliescu, de aceea liderii sai de azi isi pun zece manusi de câte ori vine vorba de fostul lor mentor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS