19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCuratenie de primavara

Curatenie de primavara

Raportul Armagedon nr. 7 a avut un efect neasteptat. Sigur ca era anonim, sigur ca face o lista de 1.600 de nume, sigur ca oficialitatile ne-au spus ca nu e nimic serios in el. Dar uite ca la sedinta CSAT de vineri s-a discutat o chestiune aparent fara legatura cu Armagedon. Ea a fost imbracata in alta uniforma, ce e drept. Cererile Bruxelles-ului de a asigura informatia au gasit in sfirsit un ecou. Cel putin in declaratii. Consilierul prezidential Talpes a iesit in fata jurnalistilor si a spus – in sfirsit – ca avem probleme. Lucrul se stia de mult. Presa a scris despre asta de multe ori. Talpes a recunoscut ca exista in structurile de putere, cam peste tot, agenti KGB, spioni romani care au lucrat contra NATO, tovarasi cu un trecut de nemarturisit, prin fosta Securitate. Declaratia e senzationala in felul ei. Pina acum, autoritatile au negat existenta acestei chestiuni. Noi nu avem fosti securisti, s-a zis, fosti spioni; SRI, SIE au fost de mult reformate si epurate. Asemenea fraze am auzit cu duiumul. Mai mult chiar, presedintele si premierul au sustinut ca nu trebuie sa rascolim trecutul. Ca in vechea politie politica au fost si oameni buni, patrioti, tehnicieni onorabili. Ca sa vezi !… Numai ca la Bruxelles lucrurile sint vazute putin altfel. Punctul lor de vedere conteaza. Astia, incapatinati, au zis: ori faceti curatenie, ori mai asteptati si dupa Praga. Pina va hotariti. Au pus si niste liste pe masa. Cum miza guvernului Nastase este chiar admiterea in NATO inca in acest an, e clar de ce a aparut aceasta febra de primavara.

Lucrurile sint mai simple decit ar parea la prima vedere. Nu poti sa mergi in NATO cu oameni care au fost contra NATO. Nu poti sa trimiti in echipa de negocieri oameni care au adus daune tarilor NATO. Ori asa, ori asa! Pe la Bucuresti va circula multa informatie considerata secreta. Pericolul este ca ea sa se scurga spre Moscova sau tari inamice din Orient sau Extremul Orient. Informatie care poate fi traficata de tot felul de insi dubiosi. Fireste, Bruxelles-ul vrea sa se asigure ca asa ceva nu se va intimpla. A cerut ca oamenii compromisi sa plece, sa avem o lege a informatiei clasificate si institutii care sa protejeze informatia. Premierul merge pe 16 aprilie la Bruxelles si trebuie sa ajunga acolo cu lectiile facute. D’aia Senatul a dat navala sa voteze legea cu pricina, renuntind chiar la citeva zeci de amendamente. Totul trebuie sa fie gata pina cind premierul se prezinta la examenul NATO. Este ultimul. Dupa aia urmeaza conferinta de la Rejkavik in luna mai. Apoi vom mai vedea.

Nu stim daca aceasta curatenie de primavara care se anunta acum se face din convingere sau din calcul interesat. Nici daca se va face. Poate cineva se gindeste ca putem inca sa spunem una la Bruxelles, iar la Bucuresti facem tot cum stim noi. Daca s-ar incerca asa ceva, guvernul ar risca enorm. NATO stie exact deja despre ce este vorba. Am reusit de citeva ori sa facem proba ca nu ne tinem de cuvint. Ideea unora ca deja sintem admisi este falsa. Acest argument vrea sa spuna ca datorita situatiei internationale de dupa 11 septembrie, Romania e cu un picior in NATO. Indiferent ce am face noi nu conteaza. Americanii sint interesati de largirea cu sapte noi membre a Aliantei Nord-Atlantice, asa ca nu trebuie sa ne mai facem griji. Putem sa dam in strachini, la Praga tot vom fi admisi.

Argumentul e fals din multe privinte. Intii de toate, pentru ca aceste reforme le facem in interesul nostru, nu de dragul NATO. Al doilea, noi nu discutam inca despre costurile mari ale integrarii. Greul urmeaza abia dupa Praga. Al treilea, dupa admiterea in NATO, curatenia tot se va face. In Ungaria, Cehia, Polonia, NATO a insistat dupa admiterea acestor tari sa fie epurate serviciile speciale. Al patrulea, s-ar putea ca formula admiterii sa fie minimala. Adica Romania sa fie declarata candidat reusit, urmind insa sa fie integrata abia dupa ce va indeplini toate conditiile. Adica de reforma si de curatenie generala tot nu scapam. Atunci, e mai bine sa facem toate astea singuri, de bunavoie, decit mai tirziu, cu costuri mai mari si la ordin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS