13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinGripa, „regina“ sezonului rece

Gripa, „regina“ sezonului rece

Suntem în plin sezon rece, iar oamenii sunt expuși răcelii și gripei. Cum vremea le dă mari bătăi de cap tuturor, răceala și gripa sunt ultimele lucruri pe care și le-ar dori cineva. Există o mulțime de locuri și obiecte cu care vă întâlniţi zi de zi și care pot conține germeni și bacterii care v-ar putea îmbolnăvi. Răceala și gripa se răspândesc după ce o persoană bolnavă a strănutat, tușit sau vorbit, eliberând în aer particulele cauzatoare de boală. Acestea aterizează pe diferite suprafețe pe care le contaminează și pot îmbolnăvi și alți oameni.  
 Biroul este unul dintre cele mai periculoase locuri atunci când este vorba despre bacterii generatoare de gripă și răceală. Însă știţi care sunt cele mai periculoase obiecte din birou? Unele dintre acestea sunt tastatura şi mouse-ul.  Persoanele răcite sau care au gripă sunt cele care împrăștie microbii în timp ce le folosesc. De asemenea, la fel de periculos este şi telefonul, pentru că în timp ce îl utilizaţi pot rămâne stropi de salivă.
 Lipsa igienei și obiceiurile nesănătoase sunt principalii vinovați care fac din școli spațiile ideale pentru răspândirea răcelii și a gripei. Iar faptul că elevii sunt așezați aproape unii de alții în sălile de clasă nu face decât să ajute la îmbolnăvirea tuturor. Prevenirea răspândirii răcelii și gripei se face prin educarea celor mici să-și acopere întotdeauna gura atunci când strănută sau tușesc, să se spele bine pe mâini și să-și curețe bine pupitrele, scaunele și alte suprafețe din clasă.

Răceală… publică

  Stațiile de metrou, de autobuz și de tren mustesc de germeni și viruși cauzatori de gripă și răceală. Persoane din întregul oraș sau chiar din țară își mută germenii dintr-o zonă în alta. Și mijloacelor de transport în comun trebuie să le acordaţi atenție sporită, în special ușilor, barelor de susținere, scaunelor, brațelor scaunelor etc.
 Mâncarea, alte produse, banii, cardurile de fidelizare, coșurile de cumpărături reprezintă tot atâtea suprafețe și obiecte care fac din magazine locuri unde te poți îmbolnăvi. Nu este nevoie să purtați o mască și mănuși de cauciuc, însă nu-i o ideea rea să vă dezinfectaţi mâinile și să spălaţi toate produsele pe care le-ar fi putut atinge persoanele răcite. Și lifturile intră în categoria locurilor care vă pot contamina din cauza suprafețelor infectate cu viruși. Lifturile sunt rareori spălate și dezinfectate, așa că vă puteţi da seama cât de curate sunt butoanele acestora.
  Când cineva este răcit este sfătuit să rămână acasă pentru a preveni răspândirea virusului. Însă ce se întâmplă cu membrii familiei acestuia? Cel mai bine ar fi ca bolnavul să rămână izolat într-o cameră, iar toate suprafețele din casă să fie curățate pentru a preveni o eventuală contaminare. Bucătăria poate fi una dintre cele mai periculoase zone din casă, întrucât este încăperea prin care trece toată lumea și poate conține obiectele cele mai contaminate, ca de exemplu tacâmurile.
• sfatulparintilor.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS