25.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinLimitele corpului uman

Limitele corpului uman

Corpul uman este o maşinărie incredibilă, care continuă să surprindă datorită extraordinarelor sale capacităţi de adaptare şi supravieţuire, relatează ditadifulmine.com

Corpul uman continuă să surprindă cu capacităţile sale de adaptare şi supravieţuire, de-a dreptul ieşite din comun. În timp ce anumite episoade în care sunt implicați „muritori de rând“ pot fi considerate un fel de miracole, atleţii profesionişti bine antrenaţi pot atinge performanţe care de multe ori par de domeniul imaginaţiei şi care împing fiinţa umană la limitele potenţialului său.

La viteză maximă

Care este viteza maximă atinsă vreodată de om? Recordul actual îi aparţine atletului jamaican Usain Bolt, care a reuşit să termine cursa de 100 de metri în doar 9,58 secunde. Însă acest record poate fi oare îmbunătăţit? În opinia lui Mark Denny de la Stanford University, viteza pe o distanţă de 100 de metri, la fel ca toate celelalte curse de viteză (inclusiv câini şi cai), atinge la un moment dat valoarea maximă, pentru ca mai apoi să sufere doar modificări uşoare. Din câte se pare, punctul de vârf în cursele de 100 de metri feminin a fost atins în 1977, iar limita absolută pentru viteza în cursa de 100 de metri bărbaţi este de 9,48 secunde.

Cât timp putem rămâne concentraţi?

 Depinde. La persoanele a căror activitate necesită perioade lungi de concentrare, cum sunt şoferii de camion, piloţii şi operatorii de centrale electrice, limita este de aproximativ 12 ore. În cazul doctorilor, limita poate fi chiar prelungită. Însă, cu cât perioada de concentrare este mai lungă, cu atât creşte nivelul de stres şi scade capacitatea de a face faţă cu brio.

Cât putem rezista în gol?

De-a lungul timpului, specialiştii au avut ocazia să măsoare rezistenţa corpului uman în spaţiu. S-a întâmplat, de exemplu, în 1971, când trei cosmonauţi au murit la bordul navei Soyuz 11 din cauza unei depresurizări care a intervenit la o înălţime de 168 km, înainte de a reveni pe Terra. Presiunea în cabină a coborât la zero în 11 minute şi 40 de secunde, însă echipajul a murit în doar 30 sau 40 de secunde din cauza hipoxiei.

Câte numere ne putem aminti?

 Recordul celui mai lung număr memorat de un om aparţine chinezului Chao Lu, capabil să reproducă din memorie 67.890 de cifre. Însă limita de memorare a creierului uman pare să meargă şi mai departe: în 1986, Thomas Landauer a realizat un studiu pentru a afla câte date vizuale şi câte verbale pot fi memorate de o fiinţă umană. S-a constatat că, de-a lungul vieţii sale, un adult poate memora 125 megabytes de informaţie.

Cât putem supravieţui fără hrană şi apă?

Recordul de supravieţuire fără hrană îi aparţine lui Kieran Doherty, care în 1981 a murit după 73 de zile de post. Însă, cu aportul corect de vitamine şi de apă, postul poate dura şi peste un an. Când vine vorba de apă, lucrurile stau cu totul diferit. Fără apă, putem muri în câteva zile, indiferent de mediul în care ne aflăm, de metabolism sau de activitatea noastră fizică, acestea determinând eliminarea apei din organism. Fără apă, sângele devine mai dens, iar inima are din ce în ce mai multe dificultăți în a-şi îndeplini funcţiile.

Cât putem supravieţui fără somn?

Pe 28 decembrie 1963, Randy Gardner, un adolescent de 17 ani din San Diego, s-a trezit la 6 dimineaţa şi nu a mai reuşit să adoarmă până pe 8 ianuarie 1964. 11 zile fără somn, adică un total de 264 de ore, recordul absolut înregistrat de oamenii de ştiinţă. Există şi o legendă despre un bărbat care nu ar dormi de peste 30 de ani, însă aceasta nu a fost confirmată ştiinţific.

Sus, tot mai sus

 La înălţimi ridicate, hemoglobina nu poate absorbi oxigen la capacitate maximă, iar corpul nostru primeşte tot mai puţin oxigen, pe măsură ce înălţimea creşte. Pentru cei care nu locuiesc la înălţimi ridicate, perioadele lungi petrecute la 5.000 de metri pot duce la acumularea de lichid în plămâni şi creier, precum şi la deteriorarea masei musculare. La o altitudine de 7.500 de metri, creierul începe să dea rateuri şi riscul de deces creşte considerabil. Dacă am ajunge pe Everest (8.848) cu elicopterul, fără aclimatizarea de rigoare, am muri în interval de aproximativ două minute. Persoanele care s-au adaptat şi trăiesc la înălţimi, cum sunt 50% dintre bolivieni, care trăiesc la aproape 4.000 de metri peste nivelul mării, să ajungă la înălţimi de 6.000 de metri nu implică aceleaşi riscuri ca o persoană neantrenată şi care trăieşte la câmpie. Oricum, trebuie menţionat că puţini alpinişti sunt capabili să escaladeze Everestul fără oxigen. Unii şerpaşi par modificaţi genetic să supravieţuiască mai multe ore la acele înălţimi, însă limita maximă de altitudine la care pot ajunge ei este de 9.000 de metri.

Câtă greutate putem ridica?

În prezent, recordul îi aparţine lui Andy Bolton, care a ridicat 457,5 kg de pe podea, până la nivelul coapsei, în timp ce recordul de greutăţi ridicate deasupra capului este de 263,5 kg. Din câte se pare, acestea sunt valorile maxime posibile, având în vedere că atleţii din zilele noastre s-au situat aproape de potenţialul maxim uman.

Cât timp ne putem ţine respiraţia?

Pentru mulţi dintre noi este dificil să ne ţinem respiraţia mai mult de un minut, însă nu şi pentru Stephane Misfud: pe 8 iunie, anul trecut, a reuşit să reziste 11 minute şi 35 de secunde sub apă fără să respire. Până la el, nimeni nu rezistase mai mult de zece minute. Performanţa este cu atât mai remarcabilă dacă ţinem cont de faptul că un scafandru îşi poate conserva aerul din plămâni timp de patru până la cinci minute, în timp ce un om normal abia dacă rezistă două minute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII