24.3 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinGuppy, un peşte drăgălaş

Guppy, un peşte drăgălaş

Guppy, Poecilia reticulata, originar din America de Sud, este un peşte paşnic, care nu necesită acvarii foarte mari şi nu este pretenţios în ceea ce priveşte calitatea apei, conform site-ului www.animale.ro.

 

Aceşti guppy sunt cei mai fericiţi în acvariile populate, iar un acvariu populat numai cu guppy poate fi o decizie înţeleaptă. Este un peşte preferat de foarte mulţi acvarişti, în special de începători, datorită uşurinţei cu care se poate întreţine. Guppy sunt o specie extrem de rezistentă, putând să supravieţuiască în condiţii în care alţi peşti ar pieri.

Habitatul natural al guppy-lor este reprezentat de America de Sud, Venezuela, Barbados, Trinidad-Tobago, Antigua şi Barbuda, nordul Braziliei şi Guyana.

Guppy sunt una dintre cele mai populare specii de peşti de apă dulce din întreaga lume. Sunt alerţi, mereu în căutarea hranei, plimbându-se dintr-o parte în alta a acvariului.

Guppy nu sunt agresivi, ci, din contră, foarte prietenoşi. Masculul este întotdeauna mai viu colorat (similar curcubeului), în timp ce femela este de un gri lipsit de luciu. Există diferite varietăţi de guppy, care se disting prin diversitatea culorilor şi a modelelor coloritului, precum şi prin aspectul înotătoarei codale (în formă de evantai, de ac, de spadă, de val, de steag, de lopată sau rotundă).

 

Acvariul şi condiţiile de viaţă

 

Acvariul în care sunt crescuţi guppy trebuie să fie spaţios, bogat în plante, după care peştii să se poată ascunde sau pe care femelele să depună puii, dar să ofere suficient spaţiu pentru înot. Nu este indicat ca în acvariul în care introduceţi guppy să puneţi cochilii cu orificiu adânc şi îngust, întrucât peştii pot fi tentaţi să se ascundă în acestea, rămânând blocaţi. Guppy au tendinţa de a înota în partea superioară şi mijlocie a acvariului.

Dacă aţi ales să vă populaţi acvariul cu guppy, trebuie să ştiţi că aceştia o duc cel mai bine în grupuri de minimum trei exemplare. Întrucât masculii vor alerga întotdeauna femelele, este cel mai bine ca grupul de guppy să fie format din mai multe femele, astfel încât masculii să nu epuizeze singura femelă.

Substratul acvariului este reprezentat din nisip spălat şi eventual sterilizat, în care se pot implanta fire de Myriophyllum sau Fontinalis. Apa din acvariu nu trebuie să fie neapărat filtrată, dar trebuie schimbată din când în când, nu prea des. De asemenea, acvariul trebuie dotat cu un termostat cu termometru, pentru a monitoriza temperatura apei şi a o menţine în limite constante.

 

Hrănirea

 

Guppy fiind omnivori pot fi hrăniţi cu o varietate de alimente: fulgi, lăptuci, spanac, pureci de baltă. Purecii pot fi oferiţi guppy-lor, de preferat vii, deoarece aceia sub formă uscată produc tulburarea apei şi le creează disconfort. Guppy sunt înnebuniţi şi după viermii tubifex vii sau deshidrataţi. Pentru a vă uşura activitatea în ceea ce priveşte întreţinerea, vă sfătuim să vă hrăniţi peştişorii cu fulgii speciali pentru guppy, pe care îi găsiţi cu uşurinţă în magazinele specializate şi în pet-shop-uri.

Cantitatea de hrană pe care le-o administraţi trebuie să fie consumată de aceştia în câteva minute. Guppy au stomacuri de capacitate redusă şi pot consuma doar cantităţi mici de hrană la un tain. Hrăniţi-i puţin, de două-trei ori pe zi. Hrănirea în exces are consecinţe grave asupra sănătăţii lor, provoacă risipirea hranei şi denaturarea calităţii apei din acvariu.

Reproducerea

 

Guppy ating maturitatea sexuală şi sunt apţi să se împerecheze în jurul vârstei de trei luni.

Guppy este o specie vivipară (născând pui vii), care, după o gestaţie de patru-cinci săptămâni, în condiţii optime de întreţinere, poate da naştere la 20-100 de alevini (în medie 30-60), care cresc rapid. În timpul gestaţiei, femela este preferabil să primească hrană vie, pentru a da naştere unei generaţii viu colorate.

La femela care urmează să nască se constată mărirea în volum a abdomenului şi apariţia unei pete negre în regiunea înotătoarelor ventrale. Este de preferat ca femela gestantă care se apropie de fătare să fie mutată într-un acvariu separat, întrucât adulţii au tendinţa de a mânca puii nou-născuţi.

Aceştia pot fi lăsaţi singuri în acvariul respectiv, deoarece femela nu-şi îngrijeşte puii, cum fac alte animale. După câteva zile, puii pot fi introduşi în acvariu cu adulţii, fiind capabili să se hrănească singuri şi să se apere.

Speranţa medie de viaţă a guppy-lor este de aproximativ doi ani, dar există şi exemplare longevive, care pot trăi până la trei ani şi chiar mai mult.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU