17.9 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPortativul veseliei, udat cu lacrimi

Portativul veseliei, udat cu lacrimi

Cea de-a doua ediţie a Festivalului „Portativul veseliei“ a fost presărată cu momente de nemulţumire, care aveau să culmineze în ultima zi de gală.

 

Copii şi părinţi din toată ţara şi-au dat întâlnire vineri, 4 aprilie, în foaierul Teatrului Liric „Elena Teodorini“, la cea de-a doua ediţie a Festivalului Naţional „Portativul veseliei“. Se împărţeau ecusoane, se căuta cu disperare un loc în care viitoarele vedete ale muzicii uşoare să-şi poată schimba ţinuta de stradă cu cea de concurs. Ascunşi de stâlpii de susţinere de pe holul teatrului, copiii, uşor stânjeniţi de ochii celor care erau în căutarea unui loc în care să se debaraseze de povara hainelor de pe drum, îşi schimbau ţinuta. Protestele micuţilor se auzeau din când în când: „Dar, mami, cum să mă dezbrac aici?“. Răspunsul era ferm, nelăsând loc de comentarii: „În altă parte nu avem unde. Aşa că ia rochiţa pe tine!“. I-am lăsat pe holuri pe micuţii aspiranţi la titlul de vedete şi am reintrat în sală. La pupitru, mai mulţi copii se îngrămădeau să înmâneze CD-ul cu negativul. Şi-ar fi dorit să repete puţin, înainte de marea confruntare. Concursul se anunţa serios, juriul – exigent, printre membrii de seamă numărându-se compozitorii Horia Moculescu, Dumitru Lupu, dar şi îndrăgitul interpret Mihai Trăistariu. Aşa că fiecare mică vedetă încerca să răzbească în lupta de a urca pe scenă pentru câteva minute. O fetiţă vizibil emoţionată rămăsese de ceva timp înmărmurită, în colţul scenei. Ar fi vrut să intre şi ea, să se acomodeze într-un fel cu atmosfera concursului, numai că de fiecare dată câte un voinic i-o lua înainte. Ca şi când toate acestea nu ar fi fost suficiente, vocea mamei, vizibil indignată de lipsa de iniţiativă a fetiţei, s-a facut auzită în zgomotul sălii: „Tu îi laşi pe toţi să treacă. Ai înlemnit acolo?“. Şi apoi, adresându-se micuţului care i-o luase înainte fiicei sale, aşa cum făcuseră şi predecesorii săi, a spus: „Măi, da’ ce cavaler eşti!“. Fetiţa îşi frământa mânuţele. Situaţia nu era plăcută, iar lacrimile abia mai rezistau în colţul ochilor.

Nemulţumiri şi lacrimi

Membrii juriului au păşit în sală. Mai întâi, compozitorul Horia Moculescu, urmat în câteva minute de ceilalţi colegi. La vederea listei cu cei 44 de concurenţi au apărut nemulţumirile: „Am zis că începem la 11.00. E trecut bine. În plus, parcă discutaserăm că nu aşa se organizează lista“, s-au făcut auzite vorbele compozitorului Moculescu. Şirul nemulţumirilor a continuat, dar, de această dată, într-o discuţie privată cu Dumitru Lupu. În fine, concursul a început. Primii participanţi, primele melodii. Emoţiile erau cu greu ascunse. O voce mai tremura, una urca prea sus. Cu ultimul concurent s-a încheiat şi prima zi a competiţiei. În culise, un copil plângea, nu i-a ieşit melodia la care repetase atât de mult. De ce oare? Mama grijulie nu-i poate explica. Notele au început să curgă. La departajarea concurenţilor, a apărut altă problemă. „Copiii au fost impresionant de talentaţi. Eu sunt însă un pic nemulţumit. Auzisem de domnul Moculescu că este cel mai cinstit când merge în juriul unui festival. Numai că el a hotărât aseară că, fiind preşedintele juriului, are un drept de vot mai mare decât toată lumea şi a făcut alt regulament: noi ceilalţi şase membri ne-am adunat notele şi am făcut o notă din ele, pentru ca apoi pe aceasta să o adunăm cu nota lui şi am împărţit la doi. În felul acesta, copiii care aveau note de 7, dar au fost notaţi de domnul Moculescu cu 9,5 au luat premii, iar cei care au avut la noi zece pe linie, dar au luat 6,5 din partea preşedintelui juriului au fost pe nedrept defavorizaţi. A fost un pic necinstit. Mi se pare nedrept, iar dacă am venit până aici, trebuie să conteze şi nota mea. Nu e o gală reuşită“, a precizat Mihai Trăistariu, care, în semn de protest, a refuzat să înmâneze premii, preferând să-şi susţină recitalul la începutul galei desfăşurate în cea de-a doua zi a festivalului. „Am să cânt la început. Sunt sigur că, la auzirea deciziilor juriului, părinţii vor protesta pe drept cuvânt“, a adăugat artistul. Şi chiar aşa s-a şi întâmplat. Nimeni nu i-a putut opri pe părinţi să conteste notele juriului, aşa că şi gala de sâmbătă seară a fost presărată cu nemulţumiri şi lacrimi pe obrajii copiilor. Trofeul a plecat la Bucureşti, fiind înmânat Teodorei Sima. Alte premii au luat calea Iaşiului (Mădălina Lefter, locul I, categoria II, 10-12 ani), Constanţei (Bianca Niţă, locul I, categoria I, 7-9 ani) şi, din nou, Bucureştiului, prin intermediul Ioanei Gherghina, categoria III (13-15 ani).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

27 COMENTARII