19.8 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinGelozia, boală grea

Gelozia, boală grea

Gelozia este un sentiment care de multe ori cauzează numeroase probleme într-un cuplu. Gelozia ocazională este firească şi chiar poate ajuta o relaţie să supravieţuiască. Atunci când acest sentiment devine intens şi iraţional, el poate fi distrugător.

Nu există persoană care să nu fi fost geloasă cel puţin o dată în viaţă. Motivele care o stârnesc şi seria de trăiri pot fi diferite de la o persoană la alta.

Gelozia este înainte de toate o tortură anxioasă legată de ideea că nu mai suntem iubiţi. Potrivit psihologilor, gelozia este o reacţie complexă atunci când se observă o ameninţare a valorii sau calităţii unei relaţii. Spre deosebire de invidie, gelozia implică întotdeauna teama pierderii partenerului sau a împărţirii acestuia cu o terţă persoană.

În cazul geloziei din dragoste, poate exista un motiv real sau unul imaginar. Dacă gelozia este imaginară, ea indică o tulburare de personalitate, adesea cauzată de un complex de inferioritate. Uneori, sentimentul de gelozie depăşeşte limitele.

Spre exemplu, o scenă făcută de un bărbat la o petrecere atunci când partenera sa dansează cu un vechi prieten sau când o femeie face un capăt de ţară pentru că iubitul său se află în apropierea altei femei. Astfel de reacţii devin treptat o constrângere în viaţa de cuplu şi nu pot fi considerate în nici un caz o manifestare a dragostei.

Pe parcursul vieţii noastre, dragostea este cea care ne oferă garanţii şi, totodată, cea care ne ridică probleme atât în cazul femeilor, cât şi în cazul bărbaţilor. În momentul în care ne punem întrebarea: „Ce loc ocup eu în viaţa celui pe care îl iubesc?“ şi nu suntem capabili să ne dăm un răspuns, începem să ne îndoim în legătură cu capacităţile noastre şi să avem impresia că rivalii noştri au mai multe atribute.

 

Cum recunoaşteţi adevărata gelozie

 

Toţi suntem, la un moment dat, în viaţa noastră geloşi. Este normal să simţi o strângere de inimă atunci când vine vorba despre persoana iubită. Gelozia devine o problemă atunci când se ţes tot felul de fantasme în legătură cu altă persoană din afara cuplului şi se ajunge la hărţuirea propriului partener.

Gelozia poate fi tradusă printr-o stare de excitaţie. Există femeie care declară că sunt pur şi simplu „drogate“ de gelozie. Gelozia este înainte de toate dorinţa de a-l poseda pe celălalt, de a fuziona cu el. Există, în cazul persoanelor geloase, o adevărată dorinţă de a-l stăpâni şi a-l guverna pe celălalt. Gelozia poate fi identificată cu posesivitatea, dar în nici un caz cu invidia. Există de multe ori tendinţa de a confunda cele două sentimente, însă între ele există o diferenţă subtilă. Gelozia înseamnă dorinţa de a-l poseda pe celălalt, în timp ce invidia atrage sentimentul de ură faţă de celălalt şi dorinţa de a-l distruge.

Pe de o parte, gelozia macină persoana care este curpinsă de acest sentiment, provoacă ură şi o împiedică să acţioneze şi să vadă realitatea. Pe lângă disconfortul pe care îl creează persoanei cuprinse de gelozie, aceasta reprezintă un adevărat chin pentru partener.

 

Luptaţi împotriva geloziei

 

Pentru a nu vă lăsa distrus de acest sentiment negativ, întrebarea principală care se pune este „Cum să fac să menţin un statut social valorizant pentru mine însumi?“.

Gelozia poate apărea din senin în cazul oricărei persoane. Exemplul clasic este cel al domnilor ajunşi la pensie, care devin foarte geloşi în cuplu.

Motivul este acela că, de-a lungul anilor, aceştia şi-au construit viaţa prin intermediul identităţii lor profesionale şi, în momentul în care o pierd, sunt complet debusolaţi şi trebuie să găsească o serie de alte activităţi pentru a se simţi utili. Într-un cuplu trebuie mai întâi de toate să se pună limite geloziei. Pentru preîntâmpinarea geloziei este nevoie de multă răbdare şi de multă muncă.

În momentul în care începeţi să simţiţi furnicăturile geloziei, amintiţi-vă că partenerul vă iubeşte, vă înţelege şi vă respectă. Cereţi-i partenerului să vă confirme dragostea, evitând însă să deveniţi cicălitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS