15.6 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazin„Poezia este hrana pentru suflet“

„Poezia este hrana pentru suflet“

Petrisor Militaru, poetul caruia Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România i-a decernat premiul pentru debut, are in lucru un nou volum de poezie, dar intentioneaza sa scrie si proza.


Critic literar, traducator, redactor la Sisif si Egophobia (doua reviste de cultura care apar on line), colaborator la publicatiile craiovene Scrisul Românesc si Ramuri, Petrisor Militaru isi gaseste timp si pentru a scrie poezie. Volumul sau de debut „Oaspetele impar“ a fost premiat de Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România (USR), Petrisor Militaru impartind premiul pentru debut cu Silviu Gongonea, poetul alaturi de care a si debutat intre copertile aceleiasi carti. „Acest premiu este foarte important pentru mine pentru ca este acordat de Uniunea Scriitorilor din România“, a spus tânarul, care are la activ nenumarate premii câstigate la diferite concursuri de poezie. Volumul sau s-a bucurat de aprecierea criticilor inca de la momentul lansarii pe piata.


„In poezia lui Petrisor Militaru accentul cade pe singularitate: exista o singura interioritate, o singura exterioritate, fara clisee imagistice sau emotionale“, afirma Axel H. Lenn intr-una dintre recenziile sale. Poetul considera ca in volumul sau de debut a incercat sa scrie despre „transformare, alchimie in sens personal“. „Am vrut sa transmit o spontaneitate care sa trezeasca“, a explicat acesta.


A tradus din Blaga


Petrisor Militaru vorbeste despre poezie cu o daruire si un respect care amintesc de evlavia religioasa.


„Despre poezie se poate discuta din doua perspective: din punctul de vedere al cititorului aceasta este hrana pentru suflet, iar din punctul de vedere al scriitorului este o modalitate de a cunoaste o parte din tine nedescoperita inca“, a marturisit poetul.


In ceea ce priveste planurile sale de viitor, scriitorul lucreaza la un nou volum de poezii. Desi nu stie clar când il va lansa pe piata, autorul i-a stabilit deja titlul: „Poeme de unica folosinta“.


„Lansarea va avea loc la una dintre editurile din Capitala, dar nu pot spune data exacta pentru ca nu ma grabesc. Volumul va aparea când voi fi multumit de toate poeziile pe care le va contine“, a precizat Petrisor Militaru.


Absolvent al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii din Craiova, Petrisor a facut si traduceri literare, care s-au bucurat de aprecierea criticilor de specialitate. El a tradus in româna un album de poezii semnate de poetul indian Kabir si câteva poeme de Blaga in limba lui Shakespeare.


In afara de poezie, tânarul vrea sa-si incerce mâna si cu proza. De fapt, initial, el a scris proza, dupa care a trecut la poezie. Petrisor Militaru intentioneaza ca prin proza sa sa dea o replica semipornografiei din media si cultura româneasca. Deocamdata insa acesta se pregateste pentru a participa la cea de-a doua editie a „Colocviilor tinerilor scriitori“, manifestare organizata de USR si care va avea loc in luna martie la Cluj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS