17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlergii la produse alimentare

Alergii la produse alimentare

Unele persoane dezvolta diverse tipuri de alergii la mâncare sau sunt mai sensibile fata de unele produse culinare, care nu au nici un efect negativ asupra celorlalti. Dupa cum informeaza site-ul Yahoo!News, cantitatea de substante din mâncare necesara sa provoace o reactie alergica poate fi extrem de mica. Spre exemplu, cantitati infime de aburi de mâncare, uneori prea mici pentru a putea fi detectate fara ajutorul aparaturii de specialitate, pot provoca alergii foarte periculoase pentru persoanele extrem de sensibile.


Teoretic, orice produs culinar poate provoca o reactie alergica. Cu toate acestea, alergiile implica, de cele mai multe ori, prezenta glutenului (substanta proteica vâscoasa, de culoare cenusie, care se gaseste in boabele cerealelor – n.r.), a molustelor, arahidelor sau a produselor pe baza de soia.


Majoritatea pacientilor au ca simptome durerile acute de stomac, diverse tipuri de eruptii pe piele, balonare sau stare de voma. Toate aceste simptome apar, de obicei, la cel mult o jumatate de ora dupa consumarea produsului care a provocat alergia.


Foarte rar, alergiile la mâncare pot conduce la socuri anafilactice, care se manifesta prin hipotensiune si pierderea cunostintei. Un astfel de caz reprezinta o urgenta medicala. Unul dintre alimentele asociate cel mai des cu aceste socuri este arahida, dar si produsele pe baza de latex pot provoca reactii similare. Tratamentul initial se face cu epinefrina (adrenalina – n.r.).


Alergiile la mâncare sunt cunoscute pentru faptul ca se dezvolta mai usor la pacientii care prezinta sindromul atopic, o combinatie de maladii foarte des intâlnita: rinita alergica si conjunctivita sau eczema si astm. Acest sindrom este, de cele mai multe ori, cu transmitere ereditara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS