13.7 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLiderul FNME: CEO va lăsa în urmă lacuri uriașe

Liderul FNME: CEO va lăsa în urmă lacuri uriașe

Președintele Federației Naționale Mine Energie(FNME), Dumitru Pârvulescu, susține că după închiderea carierelor miniere din Complexul Energetic Oltenia (CEO) vor rămâne multe lacuri care vor influența chiar și clima la nivel local.

Sunt câteva zone, precum Bazinul Minier Motru sau zona Roșia – Rovinari – Jilț unde se vor forma lacuri ca urmare a acumulărilor uriașe de apă. În alte zone, unde activitatea minieră a fost oprită, lacurile sunt deja prezente. Activitatea minieră a presupus și evacuarea apelor din zonele de lucru cu ajutorul pompelor.

„Vor apărea multe lacuri. Unele există deja unde nu mai au loc activități miniere. Vom avea un luciu de apă imens în anumite zone. Sper să fie executate acele lucrări de ecologizare și închidere și să nu rămână fără lucrări. O suprafață mare de apă îți poate influența și clima la nivel local. Tind să îi dau dreptate lui Ionel Manțog”, a declarat Dumitru Pârvulescu, liderul FNME.

Planuri de închidere

Măsurile de restructurare care vizează închiderea perimetrelor miniere ale Complexului Energetic Oltenia se află în diferite stadii de implementare. Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică. Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității.

Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Închidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră. CEO are în prezent 10 cariere miniere. Din 2026 vor mai rămâne patru care vor intra în rezervă de capacitate. Până în 2030 vor fi închise complet toate carierele miniere ale Complexului Energetic Oltenia.

Subunitățile miniere, greu încercate din cauza ploilor

Liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia admit faptul că în unele subunități miniere se lucrează greu, din cauza precipitațiilor abundente. Ploile din ultimele săptămâni au făcut ca în anumite subunități miniere să se acumuleze cantități mari de apă de ploaie. Transportul în incinta carierelor miniere se desfășoară cu dificultate. Este nevoie de mașini performante pentru transportul minierilor și a materialelor.

Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, a declarat că ploile abundente îngreunează activitatea în câteva cariere miniere. În anumite zone se acumulează cantități uriașe de apă. În momentul în care apa nu va mai fi evacuată din carierele miniere, vor rămâne lacuri uriașe în mai multe zone. De altfel, în alte foste cariere miniere s-au format lacuri, unde pescuiesc localnici.

Citeşte şi: Scandal cu înjurături la un spectacol cu minori organizat la Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS