19.5 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova caută oferte de publicitate pentru insulele digitalizate

Primăria Craiova caută oferte de publicitate pentru insulele digitalizate

Primăria Craiova caută să facă publicitate proiectului privind achiziționare și amplasarea a 150 de insule ecologice digitalizate supraterane. Banii vin prin PNRR care susține și cheltuielile privind informarea și publicitatea. Valoarea maximă a finanțării nerambursabile este de 16.879.894, 16 lei, iar cheltuielile cu publicitatea se ridică la 46.900 de lei.

Fondurile nerambursabile vor fi acordate beneficiarilor pentru investiții, după cum urmează:

cheltuieli pentru realizarea insulelor ecologice digitalizate;cheltuieli privind informarea și publicitatea;cheltuieli privind punerea în funcțiune a containerelor digitalizate

În ceea ce privește cheltuielile de publicitate și informare sunt: cheltuieli cu emiterea comunicatelor de presă privind începerea lucrărilor; cheltuieli cu panourile publicitare provizorii afișate la locul implementării proiectului; cheltuieli cu panouri/autocolante publicitare permanente afișate după finalizarea proiectului și cheltuieli ocazionate de campaniile de informare și conștientizare a populației.Valoarea totală a proiectului este de 16.879.894,15 lei inclusiv TVA, iar cheltuielile cu publicitatea se ridică la 46.900 de lei.

Proiectul prevede achiziţionarea şi operaţionalizarea a 150 de insule ecologice digitalizate supraterane. Acestea vor conţine containere individuale, ce nu necesită montaj. Ele urmând să fie amplasate pe domeniului public al oraşului. Vor fi puse în zone de blocuri din cartierele Craioviţa Nouă-43 de insule, Brazda lui Novac 30 de insule, Rovine-16 insule, 1 Mai-16 insule, Calea Bucuresti-23 insule, George Enescu-7 insule, Nicolae Titulescu-4 insule, Brestei-3 insule, Lapus-8 insule.

Fondurile vin prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Valoarea totala a proiectului este de 16.879.983,40 lei inclusiv TVA, din care: 16.684.573,50 lei inclusiv TVA cheltuieli eligibile si 195.409,90 lei inclusiv TVA cheltuieli neeligibile. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA. Perioada de implementare a activităților proiectului nu va depăși 31.12.2024”.

Prin urmare, de la bugetul local nu se pune nici măcar un leu.

Craiova, 150 de insule ecologice digitalizate

„Prin intermediul proiectului se vor sprijini activități specifice pentru înființarea și dotarea de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere) preponderent în zone de blocuri de apartamente, pentru următoarele fluxuri de deșeuri colectate separat: deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic, deșeuri metalice, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile, deșeuri reziduale”, se precizează în HCL.

În cadrul proiectului s-a solicitat finanţare nerambursabila pentru 150 de insule ecologice digitalizate de Tip 2. Insulă supraterană compusă din 5 containere supraterane staționare proiectate şi fabricate conform standardelor europene în vigoare, cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: Biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; Rezidual: între 2 mc și 3 mc; Sticlă: între 2 mc și 3 mc; Plastic și metal: între 3 mc și 5 mc; Hârtie și carton: între 3 mc și 5 mc. Pentru realizarea insulelor ecologice digitalizate, la un nivel calitativ corespunzător, achiziția de bunuri se va realiza centralizat de către Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

Operarea insulelor ecologice digitalizate va fi realizată de către serviciul specific de salubritate din cadrul primăriei sau de către operatorul de salubritate desemnat la nivelul UAT la momentul finalizării proiectului de investiții. Fiecare insulă ecologică trebuie să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente.

Craiova va avea 150 de insule ecologice digitalizate

Cum funcţionează aceste insule ecologice

Insulele ecologice funcţionează pe bază de cartele de acces, ceea ce împiedică depozitarea deşeurilor în alte locuri decât în cele special amenajate. Acestea vor fi amplasate în proximitatea locuinţelor cetăţenilor. Sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deşeurilor astfel: subterane (care necesită lucrări de construcţii şi montaj) sau supraterane (care nu necesită construcţii şi montaj). Totodată vor fi protejate anti-vandalism şi împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate. Vor avea modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului şi interfaţă de facturare pentru toate UAT-urile beneficiare.
Datele vor fi stocate şi utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare şi raportare, ce oferă informaţii privind volumele şi tipurile de deşeuri colectate precum şi persoanele care introduc deşeurile în containere.

169 de primării au depus cereri

Potrivit ministerului, autorităţile publice locale din România au depus 169 de cereri de finanţare în cadrul apelul de finanţare deschis în perioada 15 septembrie – 24 noiembrie 2022, cu o alocare financiară de 1,28 miliarde de lei.

Dintre acestea, au fost aprobate 167 de cereri de finanţare pentru un total de 8.395 de insule ecologice digitalizate, cu o valoare de 579 milioane lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS