13.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOamenii străzii, tot în stradă

Oamenii străzii, tot în stradă

Pentru oamenii fără adăpost care trăiesc pe străzi este aproape imposibil să respecte recomandările privind COVID-19. Cei care trăiesc din mila altora sunt lipsiţi de cele mai elementare măsuri de protecţie. Faptul că autorităţile nu au luat nici o măsură în privinţa lor îi transformă pe aceştia într-un real pericol atât pentru ei, cât şi pentru alte persoane.

Până în acest moment, Primăria Craiova nu a găsit nici o soluţie pentru a stopa mobilitatea în colectivitate a persoanelor fără adăpost. Oamenii străzii îşi fac ca şi până acum veacul pe unde apucă. Noaptea se adăpostesc prin parcuri, pe la ghenele de gunoi, în canale de termoficare, imobile părăsite şi în scări de bloc din oraş. Până în prezent, aceştia nu au fost luaţi în seamă, deşi din 25 martie autorităţile trebuie să se aplece şi asupra lor.

„Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor fără adăpost, precum și să asigure adăpostirea și îngrijirea acestora. Evidența persoanelor fără adăpost se actualizează și se raportează săptămânal la Centrul județean/al Municipiului București de coordonare și conducere a intervenției“, se arată în art. 6, alin. 1, 2/Ordonanţa 3/2020.

Oameni fără adăpost

La acel moment, reprezentanţii Primăriei Craiova spuneau că:

„A apărut un ghid. Cei care intră într-un centru rezidenţial trebuie mai înainte verificaţi de medici şi DSP şi ulterior cazaţi / carantinaţi. În Craiova există Centrul Social “Sf. Vasile“ pentru persoane fără adăpost. Acesta este al Consiliului Local, prin Direcția Generală de Asistență Socială, în parteneriat cu Asociaţia “Vasiliada“. Număr total de locuri disponibile este de 52. Li se asigură cazare, hrană, consiliere socială, psihologică, religioasă. Poliția Locală identifică persoanele fără adăpost și ia legătura direct cu Centrul. Sau, cine identifică, apelează la poliţie sau la direcţie“.

Se caută o locaţie

„Într-adevăr, noi suntem într-un parteneriat cu cei de la Asociaţia “Vasiliada”. Din câte ştiu, date fiind condiţiile de pandemie COVID-19, şi cei de la adăpost şi-au luat măsuri de siguranţă. Au restricţionat intrările şi ieşirile în locaţia respectivă şi pe bună dreptate. Ne-au spus că nu mai pot primi persoane, că sunt deja foarte multe în adăpostul “Sf. Vasile“, dar ne pot asigura hrană pentru persoanele fără adăpost. Totul este ca primăria să găsească o altă locaţie unde să fie găzduiţi în această perioadă oamenii străzii.

Primăria caută o locaţie pentru ei, a solicitat şi spijinul DSP. Ei trebuie identificaţi, apoi trebuie să intre într-o perioadă de carantină. Locaţia trebuie să fie una adecvată, trebuie să aibă asistenţă medicală. Repet, în privinţa hranei, ne pot sprijini cei de la “Vasiliada“. Din păcate, până la acest moment nu s-a depistat un alt spaţiu. Nu-i poţi duce în orice locaţie“,

a precizat Olga Georgescu, director Direcţia de Asistenţă Socială Craiova.

Oamenii străzii fac, însă, ce făceau şi până acum – se adăpostesc pe unde apucă

Oamenii fără adăpost sunt tot acolo, în stradă, aşa cum au fost şi până acum. Au zonele lor în cartierele oraşului. Aici trăiesc din mila oamenilor şi se adăpostesc pe unde apucă. Un exemplu în acest sens este blocul G6 din Brazda lui Novac, unde oamenii străzii, cunoscuţi în cartier, se adăpostesc pe timp de noapte. Pentru ei, casa este în ghena de gunoi sau în scara blocului.

Oamenii fără adăpost se aciuează prin scările de bloc/sursa foto:facebook

Da, vin mai mereu oamenii fără adăpost şi dorm în scara blocului şi la G6, şi la G7. Sunt trei care îşi fac veacul prin Brazdă şi noaptea se duc ori la gunoi, la tobogan, sau intră în scara blocului şi dorm pe jos. Mai sunt locatari care le dau mâncare şi în felul acesta îi atrag în bloc. Locatarii, unii nu zic nimic, alţii sunt nemulţumiţi. Ei profită că nu este interfon şi intră când vor, ies când vor.

Am anunţat poliţia, i-a luat, dar se întorc. În perioada asta sunt şi un pericol. Ei nu se spală, nu se îngrijesc. Umblă prin gunoaie, pe la tomberoane, şi apoi vin în bloc. Trebuie duşi într-un adăpost, dar nu ştiu dacă rezistă ei acolo, fiindcă i-au mai dus şi tot în stradă s-au întors. Zilele astea a găsit femeia de serviciu în blocul G6, la etajul II, o persoană din asta. I-am zis să dea cu clor acolo“, spune Carmen Ioana, administratorul asociaţiei de proprietari.
Oameni precum cei care se adăpostesc prin scările de bloc sunt mulţi. Ei îşi duc traiul de azi pe mâine, pe străzi. Dorm pe bănci, mănâncă ceea ce primesc din mila altora şi înnoptează pe unde apucă. Acum, însă, sunt permanent expuşi infectării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS