18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAparegio nu reușește să preia rețeaua de apă și canal din Rânca

Aparegio nu reușește să preia rețeaua de apă și canal din Rânca

Aparegio, care oferă servicii pentru mai bine de jumătate dintre locuitorii județului Gorj, a anunțat în anul 2017 Primăriile din Baia de Fier și din Novaci că așteaptă să îi fie puse la dispoziție toate documentațiile pentru a prelua abonații din stațiune. În doi ani, nu s-a ajuns la vreo înțelegere pentru administrarea rețelor de apă și canal din Rânca. Aici sunt probleme an de an în ceea ce privește lipsa apei în anumite perioade, în special la finalul iernii. Nici despre canalizare nu se știe dacă este sau nu funcțională, deși a fost recepționată. Un operator comun pe întreaga zonă Rânca, administrat de cele două primării, ar fi fost un lucru benefic.

Negocierile sunt blocate

În timp ce Aparegio Gorj așteaptă să preia documentațiile și branșamentele pentru a face verificări în teren și pentru a încheia contracte individuale în urma contorizării, primarii din Novaci și Baia de Fier sunt nemulțumiți de pretențiile operatorului. S-ar dori preluarea sistemului de apă și canal în anumiți parametri, iar acest lucru presupune anumite investiții. Edilii se întreabă de ce să mai cedeze rețeaua de apă și canal dacă va fi pusă la punct. „Nu s-a făcut niciun pas, nimic. Una vorbim, alta scriem în hârtii. Nu mi se pare corect ceea ce se întâmplă la Rânca. Aparegio a preluat în 2017 rețeaua de apă, însă doar în orașul Novaci, nu și în stațiune. De atunci se tot discută și a rămas totul la nivel de discuții. Încă negociem și când găsim o soluție o să o facem publică și o să anunțăm. Deocamdată, s-a ajuns într-un impas“, a declarat Dumitru Leuștean, primarul din Novaci. La rândul său, primarul din Baia de Fier, Dumitru Turbăceanu, a spus că nu s-a concretizat nimic în urma discuțiilor cu Aparegio: „A rămas că o preiau și nimic. Nu se întâmplă nimic legat de acest lucru“, a spus Dumitru Turbăceanu.

Drumurile, principala problemă în Rânca

Constantin Pănescu, pre-ședintele Asociației concesionarilor din Rânca, s-a declarat sceptic în ceea ce privește preluarea prea curând de către Aparegio a rețelei de apă și canal din Rânca. „Puțin probabil să preia Aparegio în perioada următoare. Sunt niște probleme în suspensie. Primăriile nu pot să satisfacă acele condiții puse de Aparegio, din câte știu eu. Dacă nu preia Aparegio, să preia Primăria Novaci totul, pentru că are serviciu public și angajați. Să se înțeleagă și să vină un operator unic. Mai este și problema bazinelor de apă de la Novaci, care sunt sigilate de Apele Române pe motiv că nu pot fi epurate apele uzate. Folosim sursa de la Baia de Fier. Din acest motiv se întâmplă să mai rămână cabanele fără apă. Canalizare există, unii sunt legați la ea. În 2013 a avut loc recepția finală, iar în 2016 s-au returnat către constructor garanțiile de bună execuție. Și Aparegio prea ar vrea să preia la cheie totul. Mai este și problema lipsei unui laborator de analiză a apei. Apa ca apa, dar ce facem cu drumurile? Aceasta este principala problemă în Rânca. Toate recenziile pe toate site-urile de turism sunt proaste din cauza drumurilor de pământ din stațiune. De 10 – 15 ani se tot vorbește de asfaltare. Să pună și piatră cubică, dar să se facă ceva. Turiștii sunt nemulțumiți de lipsa asfaltului, șoferii la fel, își distrug mașinile. Avem acum jumătate din turiștii de anul trecut. Asta înseamnă pierderi“, a declarat Constantin Pănescu.

Anchetă DLAF, dar fără rezultate

Este de precizat că sistemul de canalizare din Rânca este recepţionat încă din anul 2011 şi încă nu este autorizat. Canalizarea ba a funcţionat, ba s-a înfundat. Există multe pensiuni care au fose septice, altele s-au branşat la noua reţea de canalizare, iar altele au deversat dejecţiile şi apa uzată direct în pădurile din Rânca. Este de amintit că Proiectul cu fonduri europene de introducere a canalizării în Rânca și construirea telescaunului a fost împărțit în două loturi şi are ca titular Consiliul Local Novaci, iar ca participanţi la proiect Consiliul Local Baia de Fier şi Consiliul Judeţean Gorj. Anunţul de participare pentru Lotul I (sistemul de canalizare) a fost publicat pe 16.10.2007, iar anunţul de atribuire, pe 12.02.2008. Lucrările au fost începute în martie 2009. Valoarea contractului a fost de 3,6 milioane de euro, câştigătoare fiind Asociația SC Grup Primacons SRL – SC Inspet SA. Investiţia a vizat, conform documentaţiei de pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale, următoarele: „Construcţia unui sistem de canalizare pentru apele uzate menajere în vederea colectării acestor ape şi tratarea lor în patru staţii de epurare ce au în componenţa lor echipamente de reţinere a materiilor grosiere, situate înainte de un separator de grăsimi şi uleiuri, un tratament biologic MBR şi tratamentul nămolului generat din staţia de epurare. Conform PUZ-ului staţiunii Rânca şi analizei soluţiilor tehnice posibile, s-a optat pentru realizarea unui sistem de canalizare şi epurare a apelor uzate menajere cu patru subsisteme distincte care să lucreze individual“, potrivit documentelor. Investiția Phare în sistemul de canalizare și în telescaunul din Rânca s-a aflat și în atenția Departamentului de Luptă Antifraudă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS