18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPuşcărie în dosarul şpăgilor de la Universitatea Hyperion

Puşcărie în dosarul şpăgilor de la Universitatea Hyperion

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au condamnat-o la trei ani şi şase luni de închisoare pe fosta directoare a Universităţii Hyperion Caransebeş, acuzată de complicitate la luare de mită, iar profesorul de drept civil la care a ajuns şpaga a primit o pedeapsă de patru ani şi şase luni de puşcărie. Iniţial, la Tribunalul Dolj, cei doi se aleseseră cu pedepse cu suspendare.  

În august 2010, procurorii DNA dispuneau trimiterea în judecată a directoarei, a unui profesor şi a mai multor studenţi ai Universităţii Hyperion – Centrul Tutorial Caransebeş.
Este vorba de Gheorghe Stancu, profesor universitar de drept civil şi membru în Comisia de susţinere a examenului de licenţă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Hyperion (sesiunea iunie 2010), Nicoleta Gumă, coordonator al Centrului Tutorial Caransebeş a Universităţii Hyperion Bucureşti şi directoarea Muzeului de Etnografie din Caransebeş, acuzaţi de comiterea infracţiunii de luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită. Alături de cei doi, au mai fost deferiţi justiţiei mai mulţi studenţi, printre care se numără Eugen Tacotă, pe atunci consilier local PNG Oţelul Roşu, acuzat de complicitate la luare şi dare de mită, Iancu Hânda (subofiţer IJJ Caraş Severin), Ilie Străin (subofiţer ISU Semenic), Nicuşor Ţundrea (subofiţer ISU Semenic), Ionel Cristescu, Angelica Vădrariu şi Magdalena Lazăr, ultimii fiind acuzaţi de dare de mită. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Caraş Severin, însă în noiembrie 2010 a fost strămutat la Craiova, pe rolul Tribunalului Dolj.

Mită pentru diplomele de licenţă

În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupţie au reţinut că, în cursul lunii mai 2010, profesorul Gheorghe Stancu, care era şi membru al… Comisiei de etică şi deontologie profesională a aceleiaşi universităţi şi coordonator al lucrărilor de licenţă a 35 de studenţi ai Centrului Tutorial Caransebeş Hyperion, a primit de la aceştia, prin intermediul inculpatei Nicoleta Gumă şi a studentului Tacotă, suma de 52.500 de euro. În schimbul mitei, profesorul urma să le acorde studenţilor note mai mari la examenul de licenţă.
„În acest sens, inculpaţii Gumă Nicoleta şi Tacotă Eugen s-au străduit să îi convingă pe cei 35 de studenţi să dea câte 1.500 de euro, bani pe care cei doi inculpaţi i-au strâns şi depozitat provizoriu, pentru ca în final să remită întreaga sumă colectată – 52.500 de euro – inculpatului Stancu Gheorghe“, au mai reţinut anchetatorii. De asemenea, cei doi inculpaţi le-au transmis studenţilor care au dat mita cerută semnele distinctive ce urma să fie înserate în lucrări şi au asigurat organizarea examenului de licenţă. În final, pentru toţi cei 35 de studenţi, proba orală a durat fix… 12 minute şi 56 de secunde, asta în condiţiile în care profesorul Stancu a susţinut că fiecare student a fost examinat timp de trei – patru minute.
În cursul cercetărilor, procurorii au cerut recorectarea lucrărilor celor 35 de studenţi şpăgari de către o comisie a Universităţii Bucureşti. După recorectare, nici una dintre cele 35 de lucrări nu a primit notă de trecere, diferenţele de punctaj fiind între 3 şi 7,7 puncte în minus faţă de notele iniţiale.
Potrivit Adevărul, după izbucnirea acestui scandal de corupţie, Biroul Senatului Universităţii Hyperion a hotărât desfiinţarea activităţii centrului de înscriere, documentare şi consultanţă Caransebeş.

Pedepse „blânde“ la Tribunalul Dolj

Încă de la început, Tacotă şi-a recunoscut faptele pentru a avea parte de o pedeapsă mai mică, iar în ianuarie 2011 a fost condamnat de Tribunalul Dolj la doi ani de închisoare cu executare. Hotărârea instanţei din Craiova a rămas confirmată în octombrie 2011 de Curtea Supremă, instanţă care a scăzut din pedeapsă perioada în care inculpatul a stat în arest, de pe 7 iulie 2010 şi până pe 13 octombrie 2011.
Ceilalţi inculpaţi nu
şi-au recunoscut faptele şi au fost judecaţi în continuare în dosarul nr. 2066/63/2011, iar pe 19 decembrie 2012, Tribunalul Dolj s-a pronunţat şi în cazul lor. Dacă Eugen Tacotă a fost condamnat cu executare după ce şi-a recunoscut vinovăţia, ceilalţi inculpaţi din dosar, inclusiv directoarea Nicoleta Gumă şi profesorul Gheorghe Stancu, au primit pedepse cu suspendare. Nicoleta Dumă a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare, iar profesorul Stancu a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare, tot cu suspendare.  
De asemenea, aceştia din urmă au fost eliberaţi din arest pe 18 februarie 2011, iar Tacotă a mai stat după gratii până în octombrie.
Ceilalţi şase studenţi au fost condamnaţi la câte patru luni de închisoare cu suspendare.
Procurorii DNA nu au fost de acord cu „blândeţea“ judecătorilor de la Tribunalul Dolj, aşa că au făcut apel împotriva hotărârii acestora. Miercuri, pe 28 mai, Curtea de Apel Craiova a admis apelul procurorilor şi i-a trimis pe Nicoleta Gumă şi Gheorghe Stancu la puşcărie.
Profesorul Stancu a fost condamnat definitiv la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, iar „partenera“ sa de afaceri, Nicoleta Gumă, a primit trei ani şi şase luni de închisoare. Restul inculpaţilor au rămas cu pedepsele date de Tribunalul Dolj.

Obligaţi să înapoieze banii
studenţilor

În şedinţa de miercuri, Curtea de Apel Craiova a mai dispus ca inculpaţii Gheorghe Stancu şi Nicoleta Gumă să restituie şpăgile primite de la fiecare student care a hotărât să-i denunţe pe cei doi, în total  41.300 de euro şi 2.000 de lei. Pe lângă aceste sume, cei doi inculpaţi trebuie să achite şi cheltuielile de judecată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS