10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCum să faci afaceri de milioane de euro cu doi - trei angajaţi (I)

Cum să faci afaceri de milioane de euro cu doi – trei angajaţi (I)

GdS a demarat o campanie de identificare a unor firme care au reuşit să facă businessuri mari în Dolj, utilizând personal puţin. Vă prezentăm, în mai multe episoade, o serie de afaceri locale de anvergură, care au reuşit să „capteze“ în conturi zeci de milioane de lei anual, dar care figurează în evidenţe cu câţiva angajaţi, mai exact au între zero şi cinci salariaţi.

În Dolj activau la nivelul anului 2012 circa 30 de firme care au înregistrat cifre de afaceri uriaşe, de peste 4 milioane de lei fiecare (circa un milion de euro de fiecare), dar care ar fi ajuns la respectivele performanţe cu un număr infim de angajaţi. Astăzi vă prezentăm câteva astfel de entităţi economice, ce fac ele, ce domenii de activitate au şi cum reuşesc să dezvolte asemenea afaceri, utilizând forţă de muncă puţină, evidenţiată în acte. Poate fi vorba şi de firme „curate“, care au subcontractat anumite activităţi către societăţi care au mai mulţi angajaţi şi care realizează lucrări sau prestează servicii către companiile cu afaceri mari din studiul GdS. Dar pot fi şi firme care au în realitate mai mulţi angajaţi decât sunt evidenţiaţi în acte, în funcţie de specificul activităţii.
Societăţile cu afaceri uriaşe şi angajaţi puţini activează în domenii diferite de activitate, de la comerţ angros cu electrice şi electronice, la cel cu produse alimentare; de la achiziţii de cereale şi până la plasarea de forţă de muncă în străinătate şi chiar până la modernul comerţ on-line cu electronice. Există şi poveşti de succes printre cele descoperite, unde nişte tineri îşi văd de treabă şi par să fi găsit soluţia de a face afaceri mari cu angajaţi puţini.
Vă prezentăm cum reuşesc astfel de firme să aibă cifre de afaceri uriaşe, utilizând în acte foarte puţini salariaţi.

MNM Import-Export, surpriza afacerilor uriaşe. Dar unde sunt asociaţii?

MNM Import-Export SRL a realizat, în anul 2012, o cifră de afaceri record, de 88,9 milioane de lei (circa 19,7 milioane de euro), cu numai un angajat, având ca obiect de activitate „Activităţi de intermediere în comerţul cu ridicata“, potrivit datelor din bilanţul contabil publicat de Ministerul Finanţelor Publice Dolj. Din punct de vedere al afacerilor, firma respectivă obţine locul patru pe judeţ, în anul respectiv, potrivit unei clasificări efectuate de Camera de Comerţ, la vremea respectivă. Dar cum a fost posibilă realizarea unei cifre de afaceri astronomice cu un singur angajat? Din datele de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) reiese că firma este în insolvenţă şi are sediul social în Craiova, pe bulevardul Nicolae Titulescu, la nr. 36. Respectivul sediu a fost dobândit prin contract de comodat, în anul 2010 şi este valabil până în 2015. La faţa locului, la adresa indicată în actele de la ONRC pare să existe o casă părăsită, unde nu răspunde nimeni, deşi redactorii GdS au încercat să ia legătura cu locatarii în repetate rânduri.
Datele de la ONRC arată că asociaţi la firma respectivă sunt Fabio Cavicchi – un cetăţean italian, născut în Livorno, care are 50% din părţile sociale şi Maria Mimi Negreanu, născută în Craiova, care are 50% din părţile sociale ale firmei MNM Import-Export SRL. Lichidatorul judiciar al firmei respective este BNP Consult SPRL. Contactaţi de GdS, reprezentanţii lichidatorului au spus că şi ei îi caută pe proprietarii afacerii: „Este foarte greu şi pentru noi. Societatea este în insolvenţă, dar nu avem acces la documentele financiar-contabile ale firmei. Nu găsim administratorii firmei respective, deci nu putem să vă furnizăm mai multe informaţii“.

Firmă-fantomă? A dat „tunuri“ şi a dispărut

Firma amintită are datorii către bugetul consolidat al statului şi către alţi creditori. Potrivit unor surse din cadrul Finanţelor doljene, societatea ar fi avut trei puncte de lucru fantomă pe teritoriul judeţului: „A avut trei puncte de lucru fantomă, pe care se lucra fictiv, adică puncte de lucru nedeclarate la Fisc, dar la care se desfăşura activitate intensă. Italianul nici n-ar mai fi în ţară“. Uriaşa cifră de afaceri ar proveni din comercializarea de electrice şi electronice, precum şi din telefoane mobile etc. Datorită cifrei de afaceri mari, de 88,9 milioane de lei, firma a trecut la „contribuabili mijlocii“, fiind arondată direct la ANAF, în Bucureşti. Invocând secretul fiscal, Finanţele pretind că nu pot furniza date despre aşa-zisul contribuabil.

Achizitor de cereale angro, dar cu un singur angajat

La Ferma 8 din Moţăţei Gară figurează firma Consol Moţăţei SRL, care are drept obiect de activitate comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii. Deşi firma a realizat în 2012 o cifră de afaceri de 17,7 milioane de lei, la Ministerul Finanţelor figurează, în anul respectiv, cu un singur angajat. Contactată telefonic, deţinătoarea afacerii, Luciana Brej, a declarat: „Da, avem firma în Moţăţei şi colectăm angro cereale de la localnici. Avem şi spaţii de depozitare“. Întrebată fiind cum reuşesc performanţa de a avea o cifră de afaceri aşa de mare, cu un singur angajaj, Luciana Brej a afirmat: „Acum suntem în străinătate. Despre acest aspect vorbim peste câteva zile, când venim în ţară“. Datele din bilanţul firmei arată că şi în 2011 a avut o cifră de afaceri impresionantă, de 16,8 milioane de lei, dar la numărul mediu de salariaţi în anul respectiv este trecută aceeaşi cifră: 1. Societatea a avut profit în ambii ani fiscali analizaţi de GdS. Ocupându-se cu achiziţia de cereale, această societate este posibil să fi externalizat o parte din servicii, închiriind transportatori. Aşa se poate explica de ce nu are nevoie de mulţi angajaţi.
În plus, legea îi dă dreptul şi proprietarului unei societăţi să lucreze în propria-i firmă, fără a avea contract individual de muncă.

Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în Unirea

Ropotanu Company SRL a făcut afaceri de 10,9 milioane de lei în 2012, a avut un profit de 488.083 de lei, dar are un singur angajat în acte. Firma desfăşoară activităţi din domeniul CAEN „Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun“ şi a fost înfiinţată în 2011. Sediul social este în comuna Unirea. Deţinătorul afacerii, un domn care s-a prezentat drept Ropoteanu, nu a dorit să explice care este secretul unor afaceri de milioane de lei pe an cu un singur angajat în acte. El a răspuns sec: „Nu este treaba dumneavoastră câţi angajaţi am eu! Şi nici cum îmi desfăşor eu afacerile. Iarăşi vă spun, nu este treaba dumneavoastră!“. În realitate, Ropoteanu este doar o poreclă a afaceristului respectiv. Potrivit unui localnic, numele real al respectivului este Aurel Ciobanu. De altfel, la Registrul Comerţului figurează ca asociat unic Maria Ciobanu – soţia lui Aurel Ciobanu – femeia fiind şi administratorul societăţii. Sătenii din comună spun că la ei în curtea casei în care figurează şi firma există tiruri care vin şi pleacă, respectiv magazii de cereale, dar… şi mai multe persoane care lucrează pentru cei doi soţi. La începutul anului 2014, firma avea doar trei angajaţi cu forme legale. De altfel, nici nu ar avea nevoie de mai mulţi angajaţi permanenţi. Societatea în cauză practică o metodă interesantă în afaceri, specifică şi altor firme: închiriază tiruri cu tot cu şoferi, pentru transportul cerealelor. Pentru restul activităţilor de prin spaţiile de depozitare pot fi angajaţi chiar şi zilieri. Aşa se explică afacerile uriaşe, cu angajaţi puţini.

Comerţ angro cu alimente, angajaţi puţini

O altă firmă care s-a evidenţiat în 2012 cu afaceri foarte mari, dar cu angajaţi puţini, este Job SRL. Surprinzător este faptul că, deşi a avut o cifră de afaceri de 18,9 milioane de lei, firma figura cu doar cinci angajaţi în acte, iar profitul pe anul respectiv a fost zero. Deşi la Ministerul Finanţelor figurează ca având un obiect de activitate principal „Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate“, societatea cu pricina este a unui angrosist din târgul Marlorex. Întrebat cum de reuşeşte să desfăşoare o activitate atât de intensă cu doar cinci angajaţi, deţinătorul afacerii, Iulian Popescu, a declarat: „În prezent, am opt angajaţi şi acest număr de salariaţi îmi este suficient. Am şapte distribuţii de produse alimentare şi de băuturi şi lucrez direct cu fabricile. Distribuţia directă implică volume mari şi de aceea lucrez direct cu fabricile, iar angajaţii pe care îi am acum îmi sunt suficienţi. Angajaţii îi am pentru manipularea mărfii etc.“. Popescu a mai explicat şi cum a ajuns la o cifră de afaceri atât de mare în exerciţiul fiscal 2012, în sensul că „am volume mari şi pun adaosuri mici, astfel că pot să rulez uşor marfa. Secretul afacerii este acela că am produse uşor vandabile“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS