16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncă o zi de proteste fără răspuns la Facultatea de Ştiinţe Sociale

Încă o zi de proteste fără răspuns la Facultatea de Ştiinţe Sociale

Studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Sociale de la Universitatea din Craiova au continuat protestele şi vineri, pentru a intra la negocieri
cu reprezentanţii Senatului, care au luat hotărârea de a le desfiinţa facultatea

Zeci de studenţi au refuzat şi vineri să intre la cursuri. Aceştia spun că nu vor să accepte formula de reorganizare pe care vrea să o aplice Universitatea, în cazul Facultăţii de Ştiinţe Sociale, pentru că în prezent nu are nici deficit bugetar, nici specializări slab cotate. „În conturile facultăţii sunt bani suficienţi pentru a acoperi cheltuielile. 27.000 de euro sunt prevăzuţi numai pentru deplasările studenţilor la diverse acţiuni culturale. În plus, facultatea s-a înfiinţat treptat. Sunt ani de muncă pentru a-i crea prestigiul actual. Nu poate fi desfiinţată brusc, fără nici un fel de apel la studenţi sau la cadre didactice, fără nici o evaluare anterioară“, spun studenţii. Aceştia consideră că s-a făcut o nedreptate pentru că specializările acestei facultăţi sunt clasificate în primele trei categorii, după evaluarea făcută în 2011 de Ministerul Educaţiei, specializarea Ştiinţe Politice fiind din categoria A. Prin urmare, protestatarii susţin că nu vor ceda şi nu îşi vor relua activitatea până când nu vor discuta cu cei din conducerea Universităţii.

Desfiinţarea, considerată o lovitură de imagine

Pe de altă parte, cadrele didactice ale Facultăţii de Ştiinte Sociale susţin în continuare că prin decizia Senatului de la 1 aprilie s-a desfiinţat una dintre cele mai importante facultăţi, care este de obicei baza oricărei universităţi europene. Din acest punct de vedere, corpul profesoral consideră că „prin desfiinţarea Facultăţii de Ştiinţe Sociale, Universitatea din Craiova suferă o puternică lovitură structurală şi de imagine. Prin această decizie ea rupe legătura cu profilul tradiţional al marii universităţi europene, profil pe care administraţia actuală, datorită necesităţii de occidentalizare, este contrânsă să-l cunoască şi să-l respecte. În caz contrar, Universitatea îşi ratează astfel, pe termen lung, procesul de reorganizare şi modernizare“, se arată într-un comunicat de presă al cadrelor didactice ale facultăţii.
 
Universitatea susţine reorganizarea

Pe de altă parte, Universitatea din Craiova, prin Departamentul de Imagine, aduce lămuri suplimentare despre ceea ce s-a întâmplat în şedinţa de Senat din 1 aprilie. „Subiectul nu a fost şi nu este desfiinţarea unei facultăţi, ci analiza programelor de studii, analiză realizată şi prezentată de Departamentul pentru asigurarea calităţii. În urma analizei, aflată pe ordinea de zi, s-au făcut propuneri privind reorganizarea unor programe de studii, propuneri aprobate de Senat“, a precizat, pentru Gazeta de Sud, conf. univ. dr. Cristian Stanciu, directorul Departamentului de Imagine. De altfel, la acuzaţiile studenţilor privind miza desfiinţării, răspunsul este că „mizele sunt numeroase: respectarea HG nr. 707/2012 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi a specializărilor sau programelor de studii universitare, respectarea recomandărilor evaluării europene privind concentrarea resurselor umane, creşterea calităţii, inclusiv calitatea managementului facultăţii“.
 În ceea ce priveşte protestele actuale ale studenţilor, dar şi ale cadrelor didactice, conducerea Universităţii a precizat că „se vor folosi toate formele de dialog pentru a explica necesitatea reformelor începute în 2011, când din 16 facultăţi s-au făcut 11“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS