17.9 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProgramul „Casa Verde“ s-a ofilit

Programul „Casa Verde“ s-a ofilit

Doljenii care au depus dosar pentru Programul „Casa Verde“ în 2011 mai au de aşteptat până vor afla dacă acesta a fost aprobat. Având în vedere numărul mare de solicitări primite în toată ţara, procesul de verificare este extrem de greoi. Toate dosarele sunt verificate la nivel naţional, în funcţie de ordinea lor cronologică.

Din cele 966 de dosare depuse în 2011, până pe 12 februarie 2013 au fost verificate 236 de dosare, dintre care 215 au fost aprobate, iar nouă respinse. 12 dosare se află în procedura de soluţionare a contestaţiilor. „Prima sesiune a Programului «Casa Verde» s-a derulat în intervalul iulie 2010 – 1 februarie 2011, judeţului Dolj fiindu-i alocate 2.648.000 de lei, sumă aferentă celor 440 de dosare înregistrate în acea perioadă. În cadrul celei de-a doua sesiuni a Programului «Casa Verde», demarate pe 1 iunie 2011, judeţului Dolj i-au fost alocate 3.386.522 de lei, sumă necesară unui număr de 564 de dosare, a căror înregistrare s-a realizat până pe 16.06.2011. În luna iunie a anului 2011, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu a adus la cunoştinţa agenţiilor pentru protecţia mediului decizia ca judeţele care, la acel moment, depăşiseră fondul alocat – printre care şi judeţul Dolj – puteau continua primirea dosarelor de finanţare, până la data de 1 iulie 2011, fiindu-le alocate fonduri suplimentare, prin redistribuire de la alte judeţe. Din cauza acestei decizii şi datorită numeroaselor campanii de informare şi conştientizare radio/TV şi în presa scrisă, în care a fost promovat Programul «Casa Verde», în judeţul Dolj au fost depuse 966 de dosare, dublu faţă de numărul corespunzător fondurilor distribuite iniţial judeţului Dolj“, a explicat Radu Georgescu, consilier Relaţii publice la Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj.
Analiza şi evaluarea dosarelor de finanţare a început pe 12 octombrie 2011, comunicarea hotărârii Comitetului de avizare al autorităţii privind proiectele aprobate, respectiv centralizatorul cuprinzând proiectele respinse fiind periodic prezentate pe site-ul Autorităţii, începând cu luna noiembrie 2011.

Programul „Casa Verde“ nu se adresează persoanelor fizice care locuiesc la bloc

Momentul relansării programului nu este însă cunoscut, mai întâi trebuie finalizat proiectul de buget pe anul 2013, care trebuie să ajungă la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, iar de acolo, la guvern. Programul se adresează persoanelor fizice şi constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, în funcţie de tipul instalaţiei, astfel: până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare; până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură; până la 6.000 de lei pentru instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. „După aprobarea dosarului şi semnarea contractului de finanţare, aplicantul trebuie să prezinte dosarul de decontare în termen de un an calendaristic de la data semnării contractului de finanţare. Lucrările se execută pe baza bugetului personal al aplicantului, iar ulterior cheltuielile sunt decontate, conform valorilor prevăzute în Contractul de Finanţare şi în limitele legale de 6.000, respectiv 8.000 de lei, aferente instalaţiilor eligibile. Până în acest moment, Programul «Casa Verde» nu se adresează şi persoanelor fizice care locuiesc la bloc sau asociaţiilor de locatari“, a precizat Radu Georgescu.

Condiţii pentru a fi declarat eligibil

Scopul Programului „Casa Verde” îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră, precum şi stimularea utilizării sistemelor care folosesc în acest sens sursele de energie regenerabile, nepoluante, prin finanţarea din Fondul pentru Mediu a proiectelor privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire. Pentru a fi considerat eligibil pentru Programul „Casa Verde“, solicitantul trebuie să fie persoană fizică cu domiciliul pe teritoriul României, să fie proprietar sau coproprietar al imobilului pe sau în care se implementează proiectul. Imobilul trebuie să nu facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, unei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică. Mai mult decât atât, proprietarul nu trebuie să aibă obligaţii restante la bugetul de stat, bugetele locale, conform legislaţiei naţionale în vigoare, iar în activitatea desfăşurată anterior începerii proiectului, să nu fi încălcat dispoziţiile legale privind protecţia mediului. „Condiţiile eligibilităţii aplicanţilor sunt unice, fiind comune locuitorilor din mediile rural şi urban“, a adăugat Radu Georgescu.

Date statistice

În judeţul Dolj, în anul 2010, 45 de dosare au fost aprobate pentru subvenţii prin Programul „Casa Verde“.
La nivel naţional, 43.000 de familii au beneficiat, în anul 2011, de acest program, fiecare dintre acestea primind între 6.000 şi 8.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS