21.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal21 de ani de la Revoluţie

21 de ani de la Revoluţie

Autorităţile doljene au organizat ieri un ceremonial militar-religios pentru comemorarea a 21 de ani de la Revoluţia din 22 decembrie 1989. Pentru aceasta, o porţiune din strada A.I. Cuza (de la Universitate până la Colegiul Naţional „Carol I“) a fost închisă circulaţiei vreme de câteva ore.
Pe 22 decembrie 1989, la ora 11.30, o coloană de muncitori de la Întreprinderea de Avioane din Craiova, Întreprinderea de Utilaj Greu, Întreprinderea de Metal Lemn, Întreprinderea de Tractoare şi Maşini Agricole „7 noiembrie“, IMMR şi Oltcit ajungea în centrul Craiovei, în faţa judeţenei de partid, actualul Palat Administrativ care adăposteşte Prefectura şi Consiliul Judeţean Dolj. După 21 de ani, exact la aceeaşi oră, revoluţionarii de atunci, dar şi urmaşii celor care şi-au pierdut viaţa în acele zile au refăcut simbolic o parte din acest traseu. Oamenii care strigau atunci „Libertate“, „Nu vă fie frică, Ceauşescu pică!“ „Fără violenţă“, „Armata este cu noi“ sau „Jos Ceauşescu“, au scandat ieri „Timişoara, Timişoara!“ şi „Păcat, păcat, de sângele vărsat!“.

Onoruri militare pentru revoluţionari

Acum 21 de ani, TAB-urile pline de militari înarmaţi străjuiau centrul Craiovei. Acum, însă, revoluţionarii au fost primiţi în faţa Primăriei Craiova pe muzică de fanfară, fiind întâmpinaţi cu onoruri militare de o gardă de onoare formată din trupe ale Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“, unităţile de jandarmerie şi gardieni de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă (PMS) Craiova.
După slujba religioasă a luat cuvântul Iulian Costache, reprezentantul revoluţionarilor craioveni.
„Jertfa acelor oameni, în decembrie 1989, nu a fost degeaba. Ne-am câştigat libertatea, dar oare ştim noi ce să facem cu ea?“, a întrebat retoric acesta.
Numerosul grup de revoluţionari prezenţi la eveniment a depus o imensă coroană de flori la monumentul victimelor din decembrie 1989, lângă care urmaşii celor căzuţi în zilele Revoluţiei au aşezat nenumărate buchete de flori. Au depus apoi coroane reprezentanţii revoluţionarilor din Timişoara, ai Parlamentului European (prin europarlamentarul Marian Jean Marinescu), ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean Dolj, ai Primăriei şi Consiliului Local Municipal Craiova, ai poliţiei, armatei, jandarmeriei şi partidelor politice. Festivităţile s-au încheiat cu defilarea trupelor care au reprezentat Ministerul Apărării, Ministerul de Interne şi cel al Justiţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

35 COMENTARII