13.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMinimum 30 de angajaţi ai Universităţii au drept de promovare

Minimum 30 de angajaţi ai Universităţii au drept de promovare

Reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Universitare cer deblocarea posturilor din învăţământul superior. Aproximativ 30 de angajaţi din Universitatea din Craiova au toate şansele să promoveze în acest an.

Aproximativ 30 de posturi trebuie scoase la concurs în Universitatea din Craiova, potrivit preşedintelui Uniunii Sindicatelor Universitare din cadrul instituţiei academice craiovene. Cele mai multe posturi sunt de asistent universitar, dar şi de lectori, conferenţiari sau chiar de profesori. „Am fost primii care am trimis scrisori Federaţiei din care facem parte, «Alma Mater», pentru a cere reprezentanţilor guvernului deblocarea posturilor din învăţământul superior, pentru a putea fi organizate concursurile de promovare a cadrelor didactice. Un concurs trebuie anunţat la o lună de la începerea cursurilor, iar până acum au trecut aproximativ trei săptămâni de la demararea semestrului II. Tocmai de aceea, avem nevoie urgent de un ordin în privinţa deblocării posturilor“, a menţionat Nicu Bîzdoacă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Universitare din Universitatea din Craiova. Potrivit sindicaliştilor universitari, scoaterea la concurs a posturilor vacante din învăţământul superior este posibilă conform legislaţiei actuale, respectiv Legea învăţământului, Legea privind statutul personalului didactic şi OUG nr. 1/2010. Astfel, „ţinând cont de starea actuală a corpului didactic universitar, îmbătrânit şi micşorat prin pensionări, se impun în mod imperios, ca ultima şansă, organizarea concursurilor de promovare a cadrelor didactice şi, în primul rând, accesul la sistemul de învăţământ superior a tinerilor absolvenţi cu performanţe deosebite, pentru realizarea dezideratelor de profesionalism, calitate şi relevanţă internaţională ale acestuia“, se arată în documentul Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater“, adresat ministrului educaţiei, Daniel Funeriu.

„Dacă posturile nu vor fi deblocate, vom funcţiona în ilegalitate“

Totodată, federaţia sindicală consideră că organizarea concursurilor de promovare, precum şi intrarea tinerilor absolvenţi în sistemul superior se impun pentru că dezvoltarea programelor de master şi a şcolilor doctorale, cu restricţiile specifice acestora privind calificarea personalului de predare şi coordonare, coroborată cu pensionarea cadrelor didactice, conduc la imposibilitatea acoperirii activităţilor aferente acestor programe de studii. „În cazul în care posturile nu vor fi deblocate, vom funcţiona în ilegalitate. Amânarea promovării pentru al doilea an consecutiv conduce la imposibilitatea plăţii preparatorilor cu peste trei ani vechime, din cauza lipsei acestei categorii din noua grilă de salarizare. Avem asistenţi universitari care şi-au finalizat doctoratul şi care nu au fost promovaţi. Anul trecut erau 15 persoane înscrise pentru susţinerea concursului, iar în acest an mai sunt cel puţin zece“, a adăugat Nicu Bîzdoacă. Sindicaliştii universitarilor craioveni au precizat că solicitarea de deblocare a posturilor din învăţământul superior, didactice şi nedidactice, nu afectează alocaţiile bugetare privind finanţarea de bază, pentru că aceasta se face pe număr de studenţi. Potrivit reprezentantului Uniunii Sindicatelor Universitare din cadrul Universităţii din Craiova, un preparator primeşte lunar aproximativ 845 de lei, un asistent universitar cu o vechime între trei şi şase ani – 934 de lei, un lector cu vechime între 10 şi 15 ani – 1.145 de lei, un conferenţiar cu vechime între 15 şi 20 de ani – 1.416 lei, iar un profesor cu vechime între 15 şi 20 de ani – 2.280 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII