15.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProgramul After school, greu de aplicat

Programul After school, greu de aplicat

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean susţine că programul „After school“ nu poate fi aplicat în Gorj din cauza bazei materiale precare, a numărului mare de elevi din anumite şcoli, dar şi a modului în care este structurat programul unităţilor de învăţământ.

Programul „After school“, pe care ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, vrea să-l pună în aplicare, începând cu anul şcolar 2009-2010, nu ar putea fi implementat în toate unităţile de învăţământ din judeţul Gorj. Baza materială şi numărul foarte mare de elevi care frecventează cursurile unei şcoli, mai ales în municipiul Târgu Jiu, nu permit în prezent Inspectoratului Şcolar să aplice acest program în fiecare unitate. Soluţii ar exista, însă doar pentru rezolvarea unei părţi din cerinţele programului, după cum a declarat inspectorul şcolar general, Dorin Taşcău: „Nu în toate şcolile poate fi aplicat, dar există anumite unităţi unde se poate. Mă refer mai ales la înlocuirea programului «Laptele şi cornul» cu masa caldă. Cum se poate realiza? Prin arondarea unor şcoli generale pe lângă instituţiile care au cămin şi cantină, acolo unde va fi posibil. Este foarte greu să ne apucăm să construim acum cantine, la care, de asemenea, trebuie angajat personal şi făcute dotările corespunzătoare“, a declarat inspectorul şcolar general.  

Trebuie schimbat programul şcolilor

Dacă problema asigurării unei mese calde ar putea fi rezolvată, în ceea ce priveşte supravegherea elevilor după terminarea cursurilor, timp de trei sau patru ore, perioadă în care aceştia ar trebui să-şi facă şi temele, trebuie impus alt program şcolar. „Este vorba de o raţionalizare a programului, iar în anumite locaţii, mai ales în mediul rural, nici nu e cazul, pentru că nu funcţionează decât într-un singur schimb. Mai util ar fi în mediul rural acest program «After school», decât în oraş, pentru că acolo părinţii într-adevăr au foarte puţin timp să se ocupe de copii: unii sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar alţii sunt ocupaţi cu treburile în gospodărie, la câmp sau fac naveta la serviciu“, a precizat Dorin Taşcău.
Conducerea ISJ Gorj susţine că, dacă acest proiect va fi aprobat, va trebui să se facă un studiu pentru a vedea ce şanse are să fie materializat.
Programul „After school“ a fost gândit pentru a-i ajuta pe acei părinţi care muncesc şi nu-şi pot supraveghea copiii după ce termină şcoala. Conform programului, elevii de la şcolile generale ar putea fi îndrumaţi de un cadru didactic atunci când îşi fac temele, ar putea primi o masă caldă şi ar beneficia de odihnă sau activităţi sportive.
Actuala bază materială nu permite însă şcolilor să asigure şi odihna elevilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII