17.9 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrăbuşiri de teren în Câmpul I de Sonde

Prăbuşiri de teren în Câmpul I de Sonde

Tavanul cavernei din Câmpul I de Sonde din oraşul Ocnele Mari, judeţul Vâlcea, a început să se prăbuşească în ultima perioadă. Peste 90 de oameni sunt pe lista de evacuare, în cazul unei noi deversări de saramură.

Bucăţi mari de steril s-au prăbuşit în subteran şi specialiştii estimează că în următoarele două, trei luni tavanul cavernei va cădea. Două familii au primit săptămâna trecută ordin de evacuare, dar oamenii nu au plecat din zonă. Conform planului de evacuare întocmit de autorităţile locale, 36 de familii sunt în zona de risc şi ele vor fi mutate în cazul în care fenomenul va avea o evoluţie negativă.
Exploatarea sării în soluţie a început în Câmpul I în perioada 1960 – 1961. Câmpul I de sonde a funcţionat până în 1973, când activitatea a fost întreruptă. Tiberiu Constantinescu, inginer geolog, spune că încă din 1973 s-a stabilit că în Câmpul I o să apară probleme. S-a făcut un studiu în acea perioadă şi s-a ajuns la concluzia că vor avea loc prăbuşiri de teren în următorii zece ani. S-au făcut măsurători cavernometrice în subteran fără să se ştie care e mărimea golului. „Tot Câmpul I e format din zece sonde. În 2006, s-a ştiut pentru prima dată că în subteran este o cavernă care are 1,5 milioane de metri cubi de saramură. Tot atunci a avut loc o prăbuşire, urmată apoi de alte tasări de teren, în 2007. În perioada 20 decembrie 2008 – 7 ianuarie 2009 s-au desprins aproximativ 16.000 de metri cubi de steril din tavanul cavernei şi s-a lărgit fereastra de la 200 de metri la 2.000 de metri pătraţi. Acest lucru duce la măcinarea sterilului şi se produce un dezechilibru care va cauza prăbuşirea tavanului. Apreciem că în două, trei luni se va scufunda tavanul. Deocamdată, nu au apărut crăpături în teren, dar pericol există oricum“, a explicat Tiberiu Constantinescu. Pentru a prelua saramura care va fi expulzată în urma prăbuşirii controlate a tavanului, în zonă a fost ridicat un baraj pe Pârâul Sărat, care e încă în lucru. „Estimăm că, în urma prăbuşirii, vor fi deversaţi 200.000 – 250.000 de metri cubi de saramură“, a spus Constantinescu. În prezent, sare în soluţie se mai exploatează din Câmpurile III şi IV, care sunt compuse din 41 de sonde. Anual, de aici pleacă la SC Oltchim SA un milion de tone de saramură. Specialiştii susţin că şi în aceste două câmpuri au apărut tasări ale terenului care au dus la fisurarea locuinţelor a peste 20 de familii din zonă. Conform măsurătorilor cavernometrice, în subteran s-a format o cavernă cu un volum de patru milioane de metri cubi de saramură.   

Două familii au primit ordin de evacuare

Conform autorităţilor, în zona de risc sunt câteva zeci de familii care vor fi evacuate dacă vor avea loc fenomene neprevăzute. „Deocamdată, este cod verde. Nici o familie nu e în pericol, motiv pentru care nu ne grăbim să evacuăm oamenii. Conform planului de evacuare, în zona de risc locuiesc 92 de persoane. Suntem pregătiţi să intervenim în cazul în care fenomenul evoluează. Conform specialiştilor, se preconizează că prin luna aprilie va avea loc prăbuşirea tavanului din Câmpul I şi pot fi expulzaţi atunci 200.000 de metri cubi de saramură. Ea va fi preluată de lacul şi de digul de retenţie, care are o capacitate de 500.000 de metri cubi. Dacă va fi nevoie, oamenii vor fi mutaţi în spaţiile de la tabere şi în adăposturile a două blocuri“, a declarat Petre Iordache, primarul oraşului Ocnele Mari. Deşi edilul susţine că nu sunt probleme, primăria a fost înştiinţată de Societatea Minieră de Exploatare a Sării Râmnicu Vâlcea să evacueze două familii care se află în zona de risc. Marţi seară, autorităţile au dat dispoziţie ambelor familii să fie evacuate, dar oamenii nu au plecat din locuinţe. „Am primit o hârtie de la Miniera să mutăm un angajat din locuinţa în care stă. E vorba de familia Albuică. Vom găsi un spaţiu unde să mutăm oamenii“, a spus Constantin Lăzăroiu, viceprimarul din Ocne. Familia Ruszi a primit marţi seară ordin de evacuare. Levente Ruszi locuieşte cu familia sa într-o casă care a fost afectată de prăbuşirile din 2001. Atunci, oamenii au fost evacuaţi, dar, pentru că au refuzat la acea vreme negocierea cu Miniera, nu au fost despăgubiţi. Ca să nu stea în drum, fostul primar a mutat familia Ruszi, în urmă cu trei ani, într-o casă părăsită. „Unde să plecăm? A fost dat marţi seară ordin să plecăm, că se scufundă pământul şi se duce sonda. Am zece copii, unde să mă duc? Poate în drum. Am avut casă, dar nu avem cum să mai ajungem la ea. În casa asta stăm 20 de persoane“, a explicat Levente. Deşi oamenii au rămas în casă, în ciuda ordinului de evacuare, edilul susţine că ei trebuie să se mute.

„Suntem ca nişte câini lepădaţi“

Pe lista familiilor care trebuie mutate se află şi Efdochia Cismaru, de 80 de ani. Femeia are două case în gospodărie şi un fânar zidit. „Unde să mă mai mut? De trei ani îmi tot promit că îmi fac casă şi nu mi-au mai făcut. Seara mă culc, dar dimineaţa nu ştiu dacă mă mai trezesc. Suntem ca nişte câini lepădaţi. Nu se interesează nimeni de noi. Mie au vrut să îmi dea pe tot terenul şi trei construcţii 140.000 de lei şi am refuzat. Alţii cu relaţii au luat miliarde pe o cocioabă. Dacă vine saramura peste mine, răspund autorităţile. Probabil zic că suntem bătrâni şi murim şi au scăpat“, povesteşte bătrâna. Zidurile construcţiilor din gospodăria femeii sunt crăpate. La una din construcţii, tavanul s-a lăsat, iar uşa de la intrare nu se mai deschide. Ca să nu pătrundă frigul, bătrâna a căptuşit crăpăturile cu vată.

Istoric

Pe 13 septembrie 2001 s-a produs la Ocnele Mari prima prăbuşire în Câmpul II de Sonde. Pe 7 ianuarie 2002 a apărut prima erupţie de saramură, iar în iulie 2004 a avut loc a doua scufundare masivă. În decembrie 2005 au avut loc noi prăbuşiri, iar saramura s-a deversat controlat. În urma acestor fenomene au fost strămutate 123 de familii care s-au aflat în zona de risc. În prezent, alte 54 de familii au casele în zona de risc şi trebuie strămutate. Din cele 54 de case, 29 trebuia să fie gata în această primăvară, în cartierul Căzăneşti, şi în Râmnicu Vâlcea, dar construirea lor nici nu a început.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU