13.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024

Atacă gripa!

Vârstnicii de peste 65 de ani, personalul medical şi copiii ar trebui vaccinaţi în această perioadă pentru a fi imunizaţi împotriva noului val de virusuri care circulă în sud-estul Europei, atenţionează Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii face apel către medicii de familie să vaccineze în continuare populaţia contra gripei. În ultima perioadă, la nivel european a început să se înregistreze o circulaţie mult mai intensă a virusurilor, care au afectat deja mai multe ţări din sud-estul continentului. Aceste state au raportat deja infecţii gripale peste nivelurile ultimelor două sezoane. Din această cauză, cercetătorii în domeniu susţin că ar fi posibilă o răspândire a acestora către nordul şi estul continentului, după cum arată datele transmise de Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile.

În România, Ministerul Sănătăţii a reuşit să vaccineze antigripal peste trei milioane de persoane, în special copii şi vârstnici peste 65 de ani. „Ideal ar fi ca 20% din populaţie să se imunizeze“, a declarat medicul infecţionist Adrian Streinu-Cercel, de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti.

Recomandarea de vaccinare antigripală este adresată în special persoanelor de peste 65 de ani, cu boli cronice, şi personalului medical. Aceştia din urmă se pot vaccina gratuit la medicii de familie, respectiv în unităţile în care sunt angajaţi.

Ministerul face apel către medici să recomande şi să efectueze vaccinarea antigripală, deoarece perioada utilă de vaccinare se prelungeşte şi în săptămânile următoare.

Potrivit situaţiei centralizatoare a ministerului, cele mai multe persoane imunizate împotriva gripei sunt cele de peste 65 de ani. Din rândul acestora au fost vaccinate peste 1.500.000. Cei mai puţini dintre cei care au fost vaccinaţi sunt copiii cu vârste de până la patru ani, numărul acestora depăşind cu puţin pragul de 30.400.

Potrivit şefei Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt, până în prezent nu au fost înregistrate probleme în acest judeţ. „Din datele pe care le deţinem, nu sunt motive de îngrijorare şi nici cazuri de îmbolnăviri în creştere“, a declarat dr. Marinela Madan, şefa DSP.

Ţările afectate de infecţia gripală sunt: Portugalia, Franţa, Anglia, Irlanda de Nord, Spania şi Olanda. Majoritatea virusurilor identificate au fost A(H3N2). În ţară, cele mai multe cazuri noi de infecţii respiratorii, cât şi de pneumonii s-au înregistrat la grupa de vârstă 0-4 ani. Infecţiile respiratorii au fost mai frecvente în judeţele Iaşi, Botoşani, Covasna şi Maramureş, iar pneumoniile, în Botoşani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS