13.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTransportul pacienţilor dializaţi trece de la Ambulanţă în sectorul privat

Transportul pacienţilor dializaţi trece de la Ambulanţă în sectorul privat

Serviciul va fi adjudecat, cel mai probabil, de o firmă cu vechime în afacerile cu sectorul sanitar, cea care a preluat, cu doi ani în urmă, şi şoferii ASP.

 

OLT. Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Olt ar putea pierde, în câteva zile, contractul cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina pentru transportul pacienţilor dializaţi. Discuţiile care se poartă de mai bine de doi ani cu privire la externalizarea transportului pacienţilor care au nevoie de şedinţe de dializă şi hemodializă, săptămânal sau mai des, ar putea lua sfârşit în câteva zile, când se va da publicităţii câştigătorul licitaţiei organizate cu puţin timp în urmă.

SJA nu a participat la licitaţie, prezentându-se, în schimb, două firme private: Medisan Trans SRL Slatina şi Almarom 2001 SRL Slobozia.

Despre ultima firmă, licitatorii şi-au făcut o părere ieri, în ultima zi rezervată lămuririlor şi completărilor, aşteptându-se încă la spital o serie de acte din partea firmei. „Aşteptăm din partea firmei din Slobozia o serie de acte, documente care fie lipseau, fie nu erau conforme cu precizările din caietul de sarcini“, a declarat şeful de la Contractări, Nelu Cojocaru. Astfel se prefigurează deja câştigătorul, nimeni altul decât firma din Slatina despre care se vorbeşte de mai bine de un an pentru preluarea acestui serviciu de transport, încă de la prima încercare de externalizare, în „era“ managerului Mihai Niţă. Prin oraş circulă un zvon că în spatele firmei ar fi un medic direct interesat de ce se întâmplă la Dializă.

Medisan Trans SRL este firma care în urmă cu doi ani a câştigat alt serviciu de transport, cel privatizat de Autoritatea de Sănătate Publică. Dacă a fost sau nu un câştig pentru ASP e greu de spus. Cert este că şoferii, deşi fac aceeaşi muncă, în aceleaşi condiţii, semnează statele de plată la alt angajator şi primesc salarii de mizerie.

 

Spitalul are 400.000 de lei datorie către Ambulanţă

 

Conducerea spitalului aşteaptă de la noul contract scăderea semnificativă a cheltuielilor de transport pentru dializă. Asta pentru că, a mai declarat Cojocaru, de la 1 mai 2008, tariful pe kilometru s-a mărit de la 1,2 lei, la 1,8 lei, fapt care a împovărat simţitor bugetul. Mărirea s-a produs ca urmare a încheierii unui contract adiţional cu Ambulanţa, care sub acest tarif nu făcea decât pomană spitalului, neacoperindu-şi cheltuielile. La licitaţie s-a transmis clar că preţul maxim acceptat va fi de 0,92 lei/km, cât, se pare, ar deconta şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru transportul nemedicalizat.

Ce nu se spune este că spitalul nu a plătit niciodată la timp facturile pentru transportul dializaţilor. Datoriile către Ambulanţă au ajuns, în prezent, la aproape 400.000 de lei, bani care nu se ştie când şi în ce condiţii vor fi achitaţi. Scuza frecventă este că, atâta vreme cât spitalul primeşte o sumă globală pentru transport, medicamente şi materiale sanitare şi toate cele necesare secţiei, prioritară rămâne asigurarea medicamentelor.

Firma care va câştiga licitaţia trebuie să aibă ambulanţe corespunzătoare, de tip A1 sau A2, personalul angajat trebuie să aibă cel puţin cursurile de ambulanţier, să se facă dovada asigurării de răspundere civilă pentru pacienţii transportaţi şi, cel mai important lucru, să poată acoperi necesarul estimat de 80.000 km/lună care trebuie parcurşi pentru transportul de la domiciliu la spital şi de la spital la domiciliu al celor 72 de pacienţi din program.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS