10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalParcul Corniţoiu, sfârtecat

Parcul Corniţoiu, sfârtecat

Copacii din Parcul Corniţoiu sunt tăiaţi cu sutele, iar vilele răsar una după alta, spre disperarea craiovenilor.

Parcul Corniţoiu moare încet sub colţii excavatoarelor. Zeci de copaci au fost sacrificaţi în ultimele săptămâni pe latura de nord-est a parcului, considerat până mai ieri mândria cartierelor Craioviţa şi Corniţoiu, locul lor urmând să fie luat de tone de beton şi cărămidă – construcţii în folosul privaţilor cu bani şi influenţă. Şantierul tocmai deschis pe bulevardul Dacia, acolo unde pomii plantaţi în urmă cu opt ani prinseseră rădăcini, este cel de-al doilea în decurs de doi ani. Craiovenii care locuiesc în zonă sunt indignaţi şi spun că distrugerea spaţiului verde este o crimă împotriva sănătăţii oamenilor. „Este inadmisibil ce se întâmplă! O viaţă ne-a încântat ochii verdele ăsta. Doar deschideam fereastra şi priveam şi parcă mă simţeam altfel. Iar de când au fost plantaţi pomii credeam că suntem unii dintre cei mai avantajaţi locuitori din Craiova. Am citit prin presă că terenul s-a dat de mult, dar am crezut că primăria o să facă nişte schimburi de teren, ceva. Văd însă că s-a ales praful la propriu“, a spus Marian Ion, profesor pensionar.

Extrema Parcului Corniţoiu, încă îngrijită de angajaţii RAADPFL Craiova acolo unde mai există verdeaţă, este şi locul preferat al copiilor. „Nu înţeleg cum de a putut primăria să permită aşa ceva. Când a văzut cum sunt tăiaţi copacii, fiul meu, care numai în parc se juca, împreună cu alţi copii, a spus: «Uite, mami, săracii de ei!»“, a declarat Mihaela Stoica. Soarta copacilor care îi mai încântă încă pe copii este pecetluită, terenul fiind retrocedat de mult foştilor proprietari, care apoi l-au vândut.

 

Primăria, vinovată

 

Construcţiile care răsar acum în Parcul Corniţoiu sunt ridicate cu autorizaţie valabilă, reprezentanţii Primăriei Craiova susţinând că nu au nici o putere să împiedice defrişarea. Pentru toată suprafaţa din Parcul Corniţoiu care nu mai este domeniu public – 15 hectare – există cel puţin planuri urbanistice, prin care destinaţia de zonă verde a fost schimbată în zonă construibilă, înainte de apariţia ordonanţei care interzicea acest lucru, în octombrie 2007. Primăria Craiova rămâne însă principalul vinovat pentru dispariţia Parcului Corniţoiu, retrocedând cea mai mare parte din el în temeiul Legii nr. 10 din 2001, deşi nu avea acest drept.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

56 COMENTARII