22.6 C
Craiova
joi, 13 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalChioşcariada, la DNA

Chioşcariada, la DNA

Funcţionarii craioveni implicaţi în atribuirea ilegală de terenuri unor consilieri municipali au fost daţi pe mâna DNA. Cei doi semnatari ai documentului incriminator sunt însă singurii cercetaţi pentru o faptă la finalizarea căreia au mai participat un director, cel puţin un economist, posibil mai mulţi jurişti şi 20 de consilieri municipali.

Dosarul în care sunt anchetaţi Gheorghe Daici şi Ionel Păpălă, funcţionari în cadrul Serviciului Disciplina în construcţii al Primăriei Craiova, a părăsit Parchetul de pe lângă Judecătorie cu destinaţia Serviciul Teritorial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Cei doi angajaţi bugetari au întocmit şi semnat un raport de specialitate, în care au inclus informaţii false, pe baza cărora cel puţin trei persoane, dintre care doi consilieri municipali, beneficiază ilegal de teren din domeniul primăriei cu scopul de a amplasa construcţii provizorii. Prin utilizarea acelor informaţii a fost fentată procedura legală de atribuire a terenurilor. Procurorii Parchetului au ajuns la concluzia că faptele celor doi se încadrează la acte asimilate corupţiei. „Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova şi-a declinat competenţele în favoarea DNA, Serviciul Teritorial Craiova, printr-o ordonanţă din octombrie 2007“, a precizat Amalia Năstasie, prim-procuror al Parchetului.

 

Ţapii ispăşitori, presaţi

 

Fiii consilierilor municipali Aurel Bojenoiu (PNL) şi Eugen Iordache (PD) au căpătat zeci de metri pătraţi de teren din domeniul privat al Craiovei – fost domeniu public transformat în privat tocmai ca să ajungă pe mâinile hrăpăreţilor – în temeiul a două hotărâri ale consiliului local municipal din octombrie şi noiembrie 2006. Cele două acte au fost susţinute de rapoarte conţinând falsuri, întocmite de Ionel Păpălă, inspector al Serviciului Disciplina în construcţii, şi semnate de Gheorghe Daici, şeful lui Păpălă, şi Mihaela Al-Bahstawi, directoarea Direcţiei Urbanism. Colegi de la mai multe compartimente ai celor doi funcţionari de la Serviciul Disciplina în construcţii susţin că Daici şi Păpălă au fost tocaţi continuu de Aurel Bojenoiu, consilierul PNL care mai este şi lider sindical la Electroputere. „Intra tot timpul la «disciplină». Iar dacă trebuia să intru la ei în birou, îl vedeam de fiecare dată lipit de masa vreunui inspector. Pe celălalt, pe Iordache, nu prea l-am văzut“, a declarat un angajat al primăriei. Altul susţine că Daici se temea foarte tare de represalii şi că starea lui de sănătate s-a înrăutăţit după ce a început să bântuie tocurile Parchetelor.

 

Ilegalişti nederanjaţi

 

Chiar dacă ar fi fost nevoiţi să suporte presiuni uriaşe din partea haitelor politice, Daici şi Păpălă nu au scuze. Ei refuză în continuare să facă publice replicile pe care le-au avut cu Bojenoiu, Iordache, interpuşi sau sus-puşi care ar fi intervenit pentru aceştia. „Nu am ce să comentez şi nici nu e legal, fiindcă ancheta este în derulare“, a declarat în urmă cu puţină vreme Gheorghe Daici.

La finalizarea actului penal au participat însă şi alţi funcţionari publici, precum şi consilierii municipali. De exemplu, contractele de închiriere pentru terenuri au fost semnate de Ion Popescu, şeful Biroului contracte economice. Acesta a spus că, din punctul său de vedere, nu este nici o problemă. „Există hotărâri de consiliu pe care şi noi, şi celelalte servicii trebuie să le punem în aplicare. Sigur că s-au semnat contractele“, a declarat Ion Popescu.

Mihaela Al-Bahstawi nu a putut fi contactată, ea aflându-se în concediu medical. Dintre cei 27 de consilieri locali, 20 sunt cel puţin la fel de vinovaţi ca şi Daici ori Păpălă. Deşi au recunoscut că procedura prin care au fost înstrăinate terenurile nu este legală, au refuzat să voteze pentru intrarea în legalitate atunci când un coleg de-al lor a propus public acest lucru.

Ei ar putea fi însă cercetaţi dacă organele în drept ar fi sesizate oficial, dar deocamdată nimeni nu şi-a asumat o astfel de răspundere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII