19.4 C
Craiova
joi, 13 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalFonduri structurale pentru modernizarea complexurilor energetice

Fonduri structurale pentru modernizarea complexurilor energetice

Conducerea Complexului Energetic (CE) de la Rovinari va apela la fondurile structurale pentru a putea realiza modernizarea unuia dintre cele patru grupuri energetice ale unităţii.

GORJ. Pentru a putea respecta parametrii de mediu existenţi în Uniunea Europeană, Complexurile Energetice de la Rovinari şi Turceni au nevoie de investiţii de peste 1,6 miliarde de euro. Dacă până în 2013 la Complexul Energetic din Rovinari, respectiv 2012 la Complexul Energetic de la Turceni nu vor fi realizate modernizări, cele două unităţi riscă să îşi închidă porţile. Statul încearcă de câţiva ani, dar fără succes, să înceapă investiţiile şi să se încadreze în termenele-limită transmise de la Bruxelles. Abia după intrarea în Uniunea Europeană, conducerile complexurilor energetice au pus la cale strategii pentru a face rost de finanţări, majoritatea fiind împrumuturi de la bănci externe. Recent însă, soluţia pentru obţinerea de fonduri care să fie folosite pentru proiectele de mediu a fost găsită tot la Bruxelles, respectiv în fondurile structurale pe care România are dreptul să le acceseze, în baza unor proiecte concrete.

A început la Complexul Energetic Rovinari

Primii care s-au gândit că pot utiliza fonduri structurale pentru investiţii de mediu au fost şefii Complexului Energetic de la Rovinari. Aici a fost deja conceput un proiect pentru modernizarea unuia dintre cele patru grupuri energetice, folosindu-se bani de la Uniunea Europeană. Laurenţiu Ciurel, directorul Complexului Energetic de la Rovinari, a declarat că proiectul care va fi propus are şanse foarte mari să fie acceptat pentru finanţare: „Avem o perioadă de graţie până în 2013 să realizăm aceste proiecte şi am încercat mai multe soluţii, însă aceasta este o alternativă care vine să ne ajute, să facem rost de bani. Iniţial, am crezut că nu se acordă bani pentru proiecte de acest gen, însă am descoperit că proiectul de modernizare a unuia dintre grupurile energetice de 330 de megawaţi este eligibil“, a afirmat Laurenţiu Ciurel.

Lucrări complexe

În perioada 2008 – 2013, Complexul Energetic de la Rovinari şi-a propus să pună în practică un proiect de desulfurare în valoare de 180 de milioane de euro, precum şi un sistem de evacuare în fluid dens, în valoare de 84 de milioane de euro. De asemenea, pentru fiecare grup energetic este necesară suma de 100 de milioane de euro, în vederea realizării de lucrări de reabilitare şi modernizare. Până acum s-a reuşit contractarea de credite bancare de peste 100 de milioane de euro, una dintre licitaţiile pentru modernizare fiind câştigată de un consorţiu italo-suedez. De asemenea, în perioada 18 – 21 decembrie este programată să se desfăşoare licitaţia pentru proiectul sistemului de evacuare în lichid dens.

Se pregăteşte de privatizare

Directorul CE Rovinari a mai declarat că, în condiţiile în care unitatea pe care o conduce nu va fi înglobată într-un complex energetic naţional, aceasta va fi privatizată în regim de urgenţă: „Deocamdată aşteptăm să vedem dacă va mai fi înfiinţată acea companie energetică naţională şi dacă vom face parte din noua structură. În condiţiile în care această idee nu se va materializa, Complexul de la Rovinari va fi privatizat în regim de urgenţă. Anul acesta va fi încheiat cu un profit de 1.000 de miliarde de lei. Ar fi putut să fie şi mai mare, însă vrem să mai facem nişte plăţi şi să ne asigurăm anumite contracte“, a precizat directorul Ciurel. De amintit că Ministerul Economiei şi Finanţelor şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului se pregătesc să privatizeze două complexuri energetice din zona Olteniei. Unul dintre acestea, Complexul Energetic de la Craiova, a fost deja trecut pe lista obiectivelor care îşi vor schimba proprietarul. Cel de-al doilea va fi ales dintre CE Turceni şi CE Rovinari. Este însă puţin probabil ca pe lista ministrului economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, să fie trecut Complexul de la Turceni, din cauza investiţiilor enorme care trebuie făcute în această unitate economică pentru a fi respectaţi indicatorii de mediu.

Un miliard de euro

Dacă la Complexul Energetic de la Rovinari investiţiile în proiecte de mediu ating câteva sute de milioane de euro, la Complexul Energetic de la Turceni, acestea vor depăşi un miliard de euro. Directorul Mirel Cristea a afirmat că perioada de graţie acordată pentru implementarea proiectelor de mediu este anul 2012: „Sper să nu se ajungă în această situaţie. Avem de executat instalaţia de desulfurare, proiectul de evacuare în fluid dens şi alte modernizări. Pentru anul 2008 avem toate avizele de la mediu şi nu se pune problema să se treacă la vreo măsură legată de continuarea funcţionării. Nu văd altă soluţie însă după 2012, dacă nu facem aceste investiţii. Am reuşit până acum să obţinem un credit de 160 de milioane de lei din Japonia“, a declarat Mirel Cristea, directorul Complexului Energetic Turceni.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII