19.5 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCu viteză spre moarte

Cu viteză spre moarte

Creşterea vitezei maxime în localităţi, pe drumurile naţionale, expres şi europene va da bătăi de cap poliţiştilor, care se tem că numărul accidentelor va creşte. Şi autorităţile vor avea mult de lucru, deoarece trebuie să înlocuiască indicatoarele rutiere.

Poliţiştii amendează cu 2-3 puncte de penalizare depăşirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise. Cu alte cuvinte, în cazul în care proiectul legislativ este aprobat şi limita în localitate ridicată la 60 la oră, şoferii vor fi amendaţi astfel dacă circulă prin localităţi cu o viteză de 71 km/h sau mai mare. „Având în vedere că sunt multe localităţi rurale traversate de drumuri naţionale sau europene, limita de 60 km/h mi se pare normală. În afara localităţilor însă, indicat ar fi 90 la oră, aşa cum este acum. Condiţia este ca regimul vitezei să fie respectat“, este de părere comisar-şef Nicuşor Badea, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj. „Este foarte posibil să nu poţi frâna la timp dacă prin localitate îţi sare unul în faţa maşinii la 70 la oră. Efectele măririi limitei de viteză se vor vedea în numărul accidentelor“, a declarat subinspector Alin Apostul, din cadrul Poliţiei Rutiere Craiova.

Pe de altă parte, şoferii au păreri împărţite. „Eu nu sunt de acord. Mentalitatea oricărui şofer este să circule cu viteză cât se poate de mare, până la limita la care ia amendă sau puncte de penalizare, aşa că 60 devine 70 sau chiar 80 la oră. Nu pot să mai am încredere când toată lumea circulă mai tare“, este de părere craioveanul Valentin Ilie. Alţii se bucură. „Mi-ar plăcea să se schimbe pentru că pot să circul mai repede pe Calea Bucureşti, spre exemplu… Pe acolo pe unde se poate, desigur“, a declarat Mircea Jianu.

 

Trebuie schimbate indicatoarele rutiere

 

„În cazul în care Codul rutier se va modifica, indicatoarele rutiere trebuie corelate cu legislaţia, cu aprobarea Poliţiei Rutiere. Nu va fi nevoie să dăm jos indicatoarele, ci doar să schimbăm folia inscripţionată de pe acestea“, a declarat Adrian Lumezeanu, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Dolj.

Procedura nu este atât de simplă pe cât pare la prima vedere, deoarece toate indicatoarele trebuie inventariate şi trebuie verificat dacă este nevoie sau nu de înlocuirea foliei inscripţionate, precum şi tipul acesteia. „Este complicat, procedura este greoaie, dar se poate face. Numai inventarierea cred că ar dura două săptămâni, poate trei. Fără inventariere nu vă pot oferi o cifră exactă pentru costurile pe care le implică schimbarea indicatoarelor“, a apreciat Radu Meleru, şef Birou siguranţa circulaţiei din cadrul DRDP Dolj.

Municipalitatea ar trebui, de asemenea, să coreleze semnalizarea rutieră cu noile norme. La nivelul Craiovei, reprezentanţii primăriei estimează ca există 20-25 de indicatoare care limitează viteza de circulaţie la 50 km/h şi care ar trebui înlocuite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII