19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBataie pe locuri in scolile Baniei

Bataie pe locuri in scolile Baniei

Nici nu a inceput bine anul scolar, ca un nou val de inscrieri pentru clasa I a cuprins scolile din Banie, la unele dintre ele ocupându-se deja toate locurile. Parintii trebuie sa se grabeasca daca vor sa le asigure copiilor un loc la o scoala de prestigiu din oras.


Directorii scolilor craiovene primesc zilnic cereri de la parintii prevazatori, care vor sa fie siguri ca mai gasesc un loc pentru copilul lor la scoala. Si cum in majoritatea scolilor din oras se aplica principiul „primul venit, primul servit“, iar primul venit isi poate alege si invatatoarea pe care o doreste pentru copilul lui, graba parintilor este si mai mare. Inainte de a merge cu cererea de inscriere la scoala, parintii trebuie sa se gândeasca bine la ce unitate de invatamânt isi vor trimite copilul. Scoala din cartier este prima care iti vine in minte pentru ca e la doi pasi de casa, dar cum nu prea mai e la moda, te reorientezi spre o scoala din centru sau una „cu renume“ despre care vorbeste toata lumea. Dar aici nu ai prioritate la inscriere si la formarea clasei deoarece nu locuiesti in zona, pentru ca, in conformitate cu Legea invatamântului, copiii care locuiesc in circumscriptia scolara respectiva au intâietate. In acelasi timp, legea prevede si libertatea in alegerea scolii, indiferent de zona in care locuieste elevul. Parintii iau in calcul in alegerea scolii si locul de munca si programul lor, iar cei care au mai multi copii prefera sa ii duca pe toti la aceeasi scoala.


Inscrierea la scoala se face cu câtiva ani inainte


In unele scoli din oras s-au ocupat deja toate locurile la clasa I, altele mai au doar câteva locuri libere, iar unele nici macar nu au dat drumul la inscrieri. „Avem foarte multe cereri si locurile pentru clasa I s-au ocupat. Am avut cazuri de parinti care s-au inscris inca de anul trecut, dar si in acest an am primit cereri pentru 2008-2009“, a spus Genoveva Ioana, directoarea Scolii Generale nr. 22 din Craiova.


Daca parintii se grabesc sa mai apuce un loc la o „scoala buna“, unitatile de invatamânt incearca sa atraga un numar cât mai mare de elevi pentru a-si completa clasele si a-si stabili planul de scolarizare, primul termen fiind luna mai. „Bataia“ pentru elevi este cu atât mai mare cu cât populatia scolara este in scadere. „Parintii trebuie sa vina sa se inscrie pentru ca trebuie sa stim si noi din timp pe ce numar de elevi ne putem baza si ce clase vom forma. Majoritatea parintilor vin sa isi inscrie copiii pe ultima suta de metri, pentru ca nu stiu ca inscrierile se pot face pe tot parcursul anului. De aceea am inceput sa punem afise in scoala si in gradinitele din cartier“, a declarat Alina Dascalu, directoarea Scolii Generale nr. 24 din cartierul craiovean Brazda lui Novac. Sunt si scoli care nu au inceput inca inscrierile pentru clasa I si care nu vor sa se grabeasca, pentru ca mizeaza pe un numar de elevi cu care sa isi completeze clasele. „Dupa 10, 11 ianuarie vor incepe si la noi inscrierile. Nu am inceput pâna acum pentru ca nu avem de ce sa ne grabim. Avem experienta anilor trecuti, când ne-am completat toate cele trei clase foarte repede si nu s-a pus problema sa ramânem fara elevi“, a spus Mircea Nastase, directorul Colegiului National „Elena Cuza“.


Parintii fac topul invatatorilor craioveni


Dupa alegerea scolii urmeaza alegerea invatatorului si aceasta este alta problema cu care se confrunta parintii doljeni, care au ajuns sa treaca pe cererea de inscriere „topul invatatorilor“ din scoala. Sunt scoli in care pe cereri se gaseste numele unui singur dascal, iar directorii trebuie sa hotarasca dupa ce criterii vor face distribuirea elevilor. „Trebuie sa se tina cont si de preferintele parintilor, pentru ca este normal ca parintii sa prefere un invatator sau altul, dar nu trebuie sa existe conflicte din aceasta cauza in interiorul scolilor. Directorii trebuie sa isi stabileasca anumite criterii dupa care sa faca distribuirea elevilor si sa fie impartiali“, a precizat Diana Busoi, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean Dolj.


Distribuirea elevilor – marul discordiei intre invatatori


Directorii scolilor doljene trebuie sa tina cont de parerea parintilor, dar in acelasi timp nu trebuie sa permita ca impartirea elevilor sa creeze conflicte intre dascali. „Distribuirea elevilor se face si dupa preferintele parintilor, dar nu domina acest criteriu pentru ca ar aparea probleme intre cadrele didactice. Incercam sa stam de vorba cu parintii si sa le propunem si alti invatatori decât cei pe care ii solicita ei si de cele mai multe ori ajungem la un consens“, a explicat Mircea Nastase. Sunt si directori care considera ca distribuirea elevilor in ordinea in care au fost depuse cererile este cea mai corecta. „Nu cred ca un parinte poate sa caracterizeze munca unui dascal la catedra si sa faca aprecieri. De cele mai multe ori vin cu preferinte pentru ca aud ei prin oras ca invatatorul «x» este cel mai bun, sau este mai blând sau mai dur. Invatatorii nu se comporta cu toti elevii la fel pentru ca trebuie sa te adaptezi in functie de caracterul fiecaruia. Distribuirea elevilor trebuie sa se faca in ordinea inscrierii“, a mentionat Alina Dascalu. 


Acte pentru inscrierea in clasa I


Pentru inscrierea in clasa I, copilul are nevoie de o cerere tip, pe care parintele o ia de la secretariatul unitatii scolare, de o copie a certificatului de nastere si de o adeverinta de la medicul de familie cu mentiunea „apt pentru scoala“. Cererile de inscriere se pot depune, la scolile care mai au locuri disponibile, pâna in luna septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS