11.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGhetourile, sursa faradelegii

Ghetourile, sursa faradelegii

Singura institutie care a verificat, in luna ianuarie a acestui an, câte persoane si in ce conditii traiesc in ghetourile de la marginea Craiovei este Politia Municipiului Craiova, la cererea Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP) din cadrul consiliului judetean. Desi situatia ghetourilor a fost comunicata inca de la inceputul anului tuturor institutiilor competente, nu s-a facut nimic.


De atunci, datorita conditiilor in care traiesc cei din ghetouri au murit doi oameni, o fetita si un barbat. S-au vândut si s-au cumparat cocioabe, s-au comis ilegalitati, insa autoritatile nu au miscat un deget. Pe 25 octombrie, in urma unei razii efectuate in ghetoul de pe Aleea 2 Gârlesti, din zona haltei Bordei, au fost retinuti sapte tineri romi care au comis mai multe tâlharii in perioada iulie – octombrie pe raza judetului Dolj. In prezent, acestia sunt cercetati de politistii doljeni pentru comiterea infractiunilor de tâlharie si lipsire de libertate fara drept.


Informari si… atât


Verificarea ghetourilor a fost demarata dupa ce, pe 16 ianuarie, Politia Transporturi Craiova a comunicat ATOP ca s-a constatat o crestere a fenomenului infractional pe linia furturilor de la infrastructura feroviara si din vagoanele de marfa. Politistii de la Transporturi au stabilit ca persoanele care comit astfel de fapte si-au ridicat in mod ilegal locuinte in apropierea caii ferate, pe strada Cantonului si Aleea Gârlesti din cartierul Bariera Vâlcii, zona Craiovita Noua, intre magistrala 900 si triajul statiei CF Craiova, in spatele statiei Cernele, in zona Facai intre CF Jiul Nou si bariera Facai.


Pe 17 ianuarie, dupa ce a facut o verificare in teren, ATOP a transmis o informare catre toate institutiile care puteau rezolva problemele ridicate de acesti oameni. „Pentru clarificarea situatiei constructiilor din aceste zone si a persoanelor care locuiesc fara forme legale, precum si pentru eliminarea factorilor de risc pe care il reprezinta aceste persoane pentru siguranta transporturilor pe calea ferata, protectia mediului si pe linie de sanatate publica, va rugam sa intreprindeti masurile necesare ce tin de competenta dumneavoastra“, se scria in adresa ATOP din 17 ianuarie. Adresa a fost trimisa catre Politia Comunitara, Primaria Craiova, Inspectoratul de Stat in Constructii, Directia pentru Evidenta Informatizata, Electrica Dolj, Directia Sanitar-Veterinara Dolj, Inspectoratul de Sanatate Publica Dolj, Politia Municipiului Craiova, IPJ Dolj si Autoritatea de Sanatate Publica Dolj.


De atunci, conform reprezentantilor ATOP, nu s-a intâmplat mare lucru. Au fost câteva promisiuni, s-au dat amenzi celor din ghetouri si… atât.


Politistii au descoperit alta lume


Politia Municipiului Craiova a raspuns adresei ATOP printr-o actiune de verificare a tuturor persoanelor care locuiesc in acele zone. Fiecare sectie de politie si-a trimis agentii in teren pentru a afla situatia acestor oameni, iar rezultatele au dezvaluit alta lume. Lucratorii Sectiei 2 Politie Craiova au descoperit ca in zona ANL si in zona bazinului de apa din cartierul Facai sunt construite ilegal 166 de case.


Au fost identificate 48 de persoane, dintre care 21 au fost sanctionate pentru incalcarea legii evidentei populatiei. S-a stabilit ca locuitorii ghetoului provin din comunele Tuglui, Podari, Braniste si Valea Stanciului, toti fiind fara ocupatie, si ca perimetrele unde si-au ridicat case apartin domeniului public. Sunt amplasate direct in spatiul extravilan si nu au utilitati si cai de acces.


Politistii Sectiei 3 au inventariat noua baraci amplasate in vecinatatea caii ferate si au luat datele de stare civila a celor care locuiau in ele. Cei de la Sectia 4 Politie au identificat pe strada Cantonului sapte persoane care locuiau fara forme legale.


Sectia 5 a facut recensamântul


O complexa actiune de verificare au facut-o politistii de la Sectia 5 in zona dintre magistrala CF 900 si triajul statiei CF Craiova si in spatele statiei Cernele. Oamenii legii au numarat tot, de la membrii familiilor si pâna la porumbeii de pe casa. S-a constatat ca in acea zona locuiesc 94 de persoane in 41 de case, cele mai multe din lemn si paianta. Majoritatea familiilor sunt numeroase, unele având câte sase copii si posibilitati materiale reduse. S-a stabilit ca si conditiile de igiena din gospodarii sunt precare, iar mai multi craioveni detin gradini, unde cresc pasari si animale mari. Au fost identificate 20 de gradini, cele mai multe ale craiovenilor care locuiesc in cartierul Craiovita Noua. Pentru ca majoritatea persoanelor descoperite in urma controlului locuiau fara forme legale, au fost sanctionate conform OG nr. 97/2005. Aceste date au ramas insa, de la inceputul anului si pâna in acest moment, decât niste semne pe hârtie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS