14.6 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalIlegalistii din constructii, pusi sa tunda iarba

Ilegalistii din constructii, pusi sa tunda iarba

Persoanele care realizeaza modificari in apartamente, fara autorizatie, ar putea fi obligate sa efectueze 30 de ore de munca in folosul comunitatii. Propunerea se afla in prezent in dezbatere in parlament.


Constructiile fara autorizatii apar in Craiova tot mai des, in ciuda actiunilor de control organizate de serviciul special din cadrul primariei. Cel mai greu de depistat sunt modificarile in apartamente, care nu sunt realizate cu avizul specialistilor. In raport cu anul trecut, oficialii din Banie sustin ca numarul persoanelor care realizeaza diverse constructii fara a respecta legislatia in vigoare a ramas cam acelasi. Cei care incalca legea nu vor mai scapa asa usor ca pâna acum daca proiectul de lege, care se afla in prezent in dezbatere in parlament, va fi adoptat. Sanctiuni mai drastice sunt sustinute si de edilii craioveni, satui sa primeasca zilnic zeci de sesizari pe aceeasi tema. Noile modificari se refera la efectuarea a 30 de ore de munca in folosul comunitatii de catre cei gasiti vinovati in aceste cazuri. Astfel, daca modificarile vor fi aprobate, ilegalistii s-ar putea trezi ca sunt pusi sa tunda iarba din parculete sau sa dea cu var copacii. In aceasta situatie, craiovenii nu vor mai scapa doar cu plata unei simple amenzi, putând fi chiar aratati cu degetul pentru ca au pus in pericol vietile vecinilor.


„Mari probleme avem cu depistarea neregulilor legate de modificarile interioare, realizate fara autorizatie. Nu avem cum sa ii indentificam pe cei care fac asta decât cu ajutorul reclamatiilor primite de la vecini. Din pacate, de cele mai multe ori, cei de la Disciplina in Constructii constata ca e vorba de darâmarea unor pereti de rezistenta, care ridica riscul de prabusire a blocurilor. Daca modificarea Legii nr. 50/1991 va fi adoptata, atunci numarul celor care isi renoveaza casele ar scadea semnificativ. Noi nu ne-am da in laturi sa ii punem sa munceasca in folosul comunitatii, indiferent de ce persoane ar fi vorba“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu. Nici amenzile cuprinse intre zece si 100 de milioane de lei, nici vecinii care sesizeaza municipalitatea nu au stat pâna in prezent in calea craiovenilor dornici de renovari.


Modificarile in apartamente au nevoie de avizul unui arhitect


In unele cazuri insa, inspectorii din cadrul Serviciului Disciplina in Constructii Craiova sunt sesizati degeaba. „Sunt persoane care daca aud zgomote ciudate din apartamentul alaturat ne anunta ca vecinii isi darâma zidurile. Când se duc ai nostri la fata locului, constata ca e vorba uneori de lucrari pentru punerea gresiei, faiantei sau parchetului. Ii linistim pe cei in cauza spunându-le ca nu au nevoie de autorizatii pentru astfel de lucrari“, a precizat Nedelescu.


Pentru a putea executa lucrari de modificare a apartamentelor este nevoie de intocmirea unui proiect tehnic realizat de un arhitect, dupa care Primaria Craiova isi va da avizul pentru obtinerea autorizatiei de constructie. Potrivit articolului 3 din Legea nr. 50/1991, necesita autorizare: demolarile de ziduri interioare portante sau neportante pentru deschideri spre bucatarie sau desfiintari de bai, eliminarea usii de la balcon si spargerea parapetilor de la ferestre, inchiderea balconului, schimbarea destinatiei locuintei, cu functii comerciale, productivitate sau de servicii (cabinete medicale, de coafura), montarea de centrale termice si aparate de conditionare a aerului prin recompartimentari cu ziduri noi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS